Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Νοέ 2012

 

 

 

Με την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή των τελευταίων σκληρών μέτρων λιτότητας και περικοπών ύψους 31,5 δισεκατ. Ευρώ, η τρικομματική συμμαχία απέδειξε ότι ακολουθεί σταθερά μια μονόδρομη πολιτική συγκατάθεσης στις όποιες παράλογες απαιτήσεις της τρόικας που στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των Ελλήνων με ρυθμούς βίαιης προσαρμογής της χώρας σε πρότυπα τριτοκοσμικά. Διαγράφοντας πλήρως τις προεκλογικές υποσχέσεις της για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, η Κυβέρνηση απέδειξε ακόμη ότι στερείται και της παραμικρής ευελιξίας να αρθρώσει, απέναντι στους εταίρους μας ανεξάρτητη φωνή, ούτε καν να αξιοποιήσει την αντίθεση μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής θα βαθύνει την ύφεση, και την κοινωνική εξαθλίωση, ενώ θα δημιουργήσει σύντομα νέες κοινωνικές εντάσεις και πολιτικούς κλυδωνισμούς. Η δυναμική αυτή καθιστά το μέλλον της Κυβέρνησης αβέβαιο ενώ θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για νέα εκλογική αναμέτρηση.

 

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν την άκαμπτη στάση τους και την πάγια τακτική τους: αξιολόγηση, ανάδειξη των σημαντικών αποκλίσεων από τους στόχους, καταλογισμός ευθύνης στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα, ασφυκτική πίεση για σεβασμό στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, αναβολή οποιασδήποτε παραχώρησης ή και συμβολικής κίνησης καλής θέλησης πριν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα πλήρους ευθυγράμμισης από Ελληνικής πλευράς.

 

Ταυτόχρονα, ο Προϋπολογισμός του 2013 που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα από τους βουλευτές που στηρίζουν την τρικομματική Κυβέρνηση όχι μόνο θα βαθύνει την ύφεση, θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, τη φτώχεια και τις ανισότητες, αλλά και θα διογκώσει, αντί να αμβλύνει, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ.

 

Με συντηρητικές εκτιμήσεις της Κοινωνικής Συμφωνίας, η υιοθέτηση των ακραίων και πέρα κάθε λογικής μέτρων δημοσιονομικού στραγγαλισμού και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ κατά 7,36%.

 

Οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για αναμενόμενη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (ύφεση) κατά -4,5% είναι παντελώς ανεδαφικές και προδιαγράφουν από τώρα τον εκτροχιασμό στην υλοποίηση του.

 

Η βαθειά ύφεση που θα προκληθεί από την υιοθέτηση των νέων μέτρων που προβλέπονται θα οδηγήσουν σε σημαντική υστέρηση των αναμενόμενων εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και περαιτέρω αύξηση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.

 

Με την υιοθέτηση του νέου οδυνηρού πακέτου δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η επίδραση από τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη αναμένεται να είναι περίπου 9,7 δις, συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,02%.

 

Περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2,34% θα προέλθει από τις πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων, την αποψίλωση των κοινωνικών επιδομάτων, την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων στις οικογένειες με παιδιά, την περαιτέρω οριζόντια μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο. Η μείωση της συνολικής δαπάνης από αυτά τα μέτρα εκτιμάται στα 4,7 δις €. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ανεργία θα αναρριχηθεί σε ψηλότερα επίπεδα και μπορεί να ξεπεράσει και το 30%.

 

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Κυβέρνηση υποεκτιμά συνειδητά την υφεσιακή επίδραση των μνημονιακών μέτρων. Πριν ένα χρόνο στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας κ. Λούκα Κατσέλη είχε καταθέσει αντίστοιχες εκτιμήσεις προβλέποντας ότι η ύφεση το 2012 θα ήταν της τάξης του -6,26%, όταν η Κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν θα ξεπεράσει το -3%. Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι φέτος το συνολικό εισόδημα θα μειωθεί μεταξύ 6,1% και 6,6%, ενώ η ίδια η Κυβέρνηση στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 εκτιμά τη μείωση στο 6,5%.

 

Η συνειδητή και εσκεμμένη υποεκτίμηση των υφεσιακών επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στην λογική μιας επικίνδυνης και ατελέσφορης προσπάθειας νομιμοποίησης των αδιέξοδων μέτρων και απόκρυψης των αναμενόμενων αρνητικών επιπτώσεων τους για κάθε Ελληνική οικογένεια. Αποδυναμώνει ταυτόχρονα την διαπραγματευτική δύναμη της Ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τρόικα και των εταίρων μας και συμβάλλει στην αναβολή της λήψης αναγκαίων αποφάσεων για την απαιτούμενη αναδιάρθρωση του χρέους και την ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής της βίαιης λιτότητας.

Η ελληνική περιφέρεια που βρίσκεται σε χρόνια αναπτυξιακή αναντιστοιχία με το Κέντρο είναι βέβαιο ότι θα πληγεί ακόμα πιο βάναυσα από τα μέτρα αυτά. Η ανεργία, η υποχώρηση των εισοδημάτων, ο στραγγαλισμός της ρευστότητας της τοπικής αγοράς θα δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας. Στον ασταμάτητο κατήφορο των αλλεπάλληλων μέτρων και των μνημονίων, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κάνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Κάποιοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας και της λειτουργίας του Κράτους, όπως η υγεία, η περίθαλψη, η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών ήδη έχουν καταρρεύσει. Στη γενικότερη ζοφερή κατάσταση της χώρας, η μόνη αμυδρή αισιόδοξη νότα που συντηρεί κάπως την ελπίδα των πολιτών είναι η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), που όμως κινδυνεύει κι αυτή να πέσει θύμα στην αδηφάγο όρεξη των τροικανών και των εσωτερικών υποστηρικτών τους.

 

Στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση πρέπει να υπάρξει απάντηση από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που διαθέτουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον, προειδοποίησαν έγκαιρα για τους εξοντωτικούς κινδύνους της μνημονιακής πολιτικής και, δεύτερο, διαθέτουν όραμα και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από το τέλμα της ύφεσης και των μνημονίων. Στην τελευταία πενταετία, με τα μέτρα που πάρθηκαν αντί η χώρα να βγει από την κρίση, βρέθηκε παγιδευμένη σε μια δίνη διαρκούς επιδείνωσης της τρέχουσας πραγματικότητας, αλλά και, το χειρότερο, της μακροχρόνιας προοπτικής της. Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και σύντονες κινήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της χώρας και ανάληψη της ευθύνης από πολιτικές δυνάμεις που έχουν τη βούληση και την τεχνογνωσία και γι΄ αυτό είναι σε θέση να φέρουν αποτελέσματα. Αποτελέσματα που θα σημάνουν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την ανακοπή της ύφεσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο δεν είναι χίμαιρα, αρκεί να το θελήσουν οι έλληνες πολίτες και να το σηματοδοτήσουν στις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου