Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 09 Δεκ 2012

 

Νίκος Χρυσόγελος: Η κυβέρνηση να ανταποκριθεί με σοβαρότητα άμεσα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου μια δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόταση σύστασης προς τα κράτη μέλη σχετικά με την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη Νεολαία», καθώς και μία ανακοίνωση σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων. Η «Εγγύηση για τη Νεολαία» εξασφαλίζει ότι σε όλους τους νέους έως την ηλικία των 25 ετών θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας. Είναι ένα αίτημα πολλών φορέων αλλά και της σχετικής έκθεσης της πράσινης Ευρωβουλευτού Εμίλια Τουρούνεν, αντιπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων και υπεύθυνης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, που υπερψήφισε πριν από λίγο καιρό το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Σχολιάζοντας τις προτάσεις, η Δανέζα πράσινη Ευρωβουλευτής Emilie Turunen, δήλωσε: «Με την ανεργία των νέων σε επίπεδα ρεκόρ σε μια σειρά από κράτη μέλη της Ε.Ε., οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ευπρόσδεκτες και επιτακτικές. Οι Πράσινοι ήταν στο προσκήνιο της πίεσης για μια δεσμευτική εγγύηση για τη νεολαία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετεί την έκθεσή μου για το σκοπό αυτό το 2009(1) . Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι το πρώτο βήμα: οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει τώρα να προχωρήσουν γρήγορα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν σε εφαρμογή».

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: “Οι Πράσινοι έχουμε ασκήσει έντονη πίεση για τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, με έμφαση φυσικά στην Ελλάδα και την Ισπανία. Έχουμε υποστηρίξει από την αρχή( ) ένα πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Χαιρετίσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά τώρα το βάρος πέφτει στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να ανταποκριθούν άμεσα. Τα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από την ανεργία των νέων είναι εκείνα που πλήττονται από την κρίση, με πρώτη την Ελλάδα και την Ισπανία. Αυτά τα κράτη μέλη, χρειάζονται ισχυρή υποστήριξη από την Ε.Ε. Τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά κι άλλα, πρέπει να αξιοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο ώστε να δωθεί κάποια προοπτική κι ελπίδα στα 7,5 εκατομμύρια νέων στην Ε.Ε. που αυτή τη στιγμή είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Κανένας νέος και καμία νέα να μην μένει χωρίς επιλογή. Χαιρετίζουμε την δέσμευση να παρακολουθείται ειδικά η απασχόληση των νέων μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι οι κοινωνικοί και εργασιακοί στόχοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου γενικά ενισχύονται. Η Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα, τώρα πρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα από δομημένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, τα Περιφερειακά Συμβούλια αλλά και τους ίδιους τους νέους συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν ελπίδα στους νέους. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σπαταληθούν για άλλη μια φορά πόροι ή να επικρατήσουν αυτοσχεδιασμοί. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να παρουσιάσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο, ενώ και οι Περιφέρειες απουσιάζουν από αυτή τη συζήτηση -- χαρακτηριστικό είναι η γενικόλογη πρόταση που είχε κατατεθεί στον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν. Οι νέοι μέσα από την αυτο-οργάνωσή τους αλλά και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναλάβουν τώρα περισσότερες και πιο στοχευμένες πρωτοβουλίες από τα κάτω για την αποτελεσματική προώθηση της “Εγγύησης για Νέους”. Δεν πρέπει να παραμένουμε θεατές αναμένοντας τι θα κάνει ή δεν θα κάνει κάθε φορά η κυβέρνηση».

 

Στατιστικά στοιχεία( )

 

Στην Ε.Ε. περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι στην αγορά εργασίας (πάνω από 1 στους 5) δεν μπορούν να βρουν εργασία, και 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων αυτών στην αγορά εργασίας έχει εκτιμηθεί από την Eurofound σε περισσότερα από 150 δις ευρώ ετησίως, ήτοι 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ, με στοιχεία του 2011. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, καταβάλλουν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους. Η αποφυγή τώρα και στο μέλλον των εν λόγω δαπανών, θα αντισταθμίσει κατά πολύ το δημοσιονομικό κόστος της προτεινόμενης «Εγγύησης για τη Νεολαία».

 

Το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει υπερβεί το 25% σε 13 κράτη μέλη, με την Ελλάδα και την Ισπανία να εμφανίζουν ποσοστά άνω του 55% και την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ποσοστά περίπου ή άνω του 30%. Περισσότερο από το 30% των ανέργων νέων κάτω των 25 ήταν άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες – 1,6 εκατ. το 2011, έναντι 0,9 εκατ. το 2008.

 

Συνολικά το ποσοστό απασχόλησης των νέων μειώθηκε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία τέσσερα έτη — τριπλάσιο από εκείνο των ενηλίκων. Οι πιθανότητες για ένα νέο άνεργο άτομο να βρει θέση εργασίας είναι χαμηλές: Μόνο το 29,7% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που ήταν άνεργοι το 2010 βρήκε δουλειά το 2011, τουτέστιν μείωση κατά σχεδόν 10% σε τρία χρόνια.

_______________________________

Περισσότερες πληροφορίες: Αλεξία Τσούνη, επιστημονική συνεργάτης για θέματα νεολαίας του Ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, 2102525421

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου