Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 26 Ιούλ 2021
Τουρκία / Κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και απελάθηκαν Έλληνες επιστήμονες
Κλίκ για μεγέθυνση






 

Ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζ. Μπορέλ, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με το ζήτημα της κράτησης και απέλασης Ελλήνων επιστημόνων από την Τουρκία. 

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει τις περιπτώσεις δυο Ελληνίδων, μιας διδάκτορος λαογραφίας, και μιας υποψήφιας διδάκτορος μουσικολογίας, που επισκέφθηκαν την Τουρκία για ερευνητικούς σκοπούς στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, και αντ’ αυτού κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια απελάθηκαν, ως «επικίνδυνες».

Ο Στέλιος Κούλογλου, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί ειδική σχέση με την ΕΕ και είναι αποδέκτης σημαντικών χρηματοδοτήσεων, ζητά από τον Επίτροπο να διευκρινίσει τι πρόκειται να κάνει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που επισκέπτονται την τουρκική επικράτεια και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την κατάρτιση καταλόγων «ανεπιθύμητων προσώπων» που είναι πολίτες της ΕΕ, ανακρίνονται και απελαύνονται. 
 
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου: 

Στις 28 Μαϊου 2021, μια Eλληνίδα διδάκτωρ λαογραφίας που βρέθηκε στην Τουρκία για επιστημονικούς σκοπούς, κρατήθηκε μαζί με το 15χρονο γιο της για 48 ώρες στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και υπέστη πολύωρη ανάκριση, πριν τελικά απελαθεί. 

Πριν από λίγες μέρες, μια ακόμη Eλληνίδα υποψήφια διδάκτορας της μουσικολογίας, που επισκέφθηκε για ερευνητικούς σκοπούς την Τουρκία, κρατήθηκε για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. 

Και στις δύο περιπτώσεις το ερευνητικό αντικείμενο των επιστημόνων που απελάθηκαν εστιάζεται στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι τα ονόματα των επιστημόνων βρίσκονται σε λίστα «ανεπιθύμητων» Ελλήνων που θεωρούνται επικίνδυνοι με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης από το Φεβρουάριο του 2021. 
Δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί ειδική σχέση με την ΕΕ και είναι αποδέκτης σημαντικών χρηματοδοτήσεων,

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:

-Τι πρόκειται να κάνει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που επισκέπτονται την τουρκική επικράτεια;

- Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την κατάρτιση καταλόγων «ανεπιθύμητων προσώπων» που είναι πολίτες της ΕΕ, ανακρίνονται και απελαύνονται

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου