Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Σεπ 2022
Ντοκουμέντα διαψεύδουν τον Μηταράκη
Κλίκ για μεγέθυνση
















Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης - "ΕφΣυν"

 

Έβρος: αδιάσειστα στοιχεία για όσα συνέβησαν στη νησίδα • Φωτογραφίες και βίντεο καταρρίπτουν τα συνωμοσιολογικά σενάρια της κυβέρνησης: η μικρή Μαρία και οι δύο αδελφές της βρίσκονταν στη νησίδα

Με αφορμή όσα είπε στη Βουλή την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κυβερνητικά στελέχη και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν ευθέως ότι υπήρχε ποτέ στη νησίδα του Εβρου ένα πεντάχρονο κορίτσι με το όνομα Μαρία, το οποίο πέθανε. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η οικογένεια είχε εξ αρχής όχι πέντε παιδιά, αλλά τέσσερα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, και ότι εφηύρε την ύπαρξη ενός τρίτου κοριτσιού για να παραπλανήσει τις Αρχές.

Ωστόσο οι δημοσιευμένες ομαδικές φωτογραφίες των προσφύγων πριν πεθάνει η μικρή Μαρία αποδεικνύουν με τον πιο αδιάσειστο τρόπο τα fake news του κυβερνητικού επιτελείου και την ύπαρξη των τριών κοριτσιών στη νησίδα, της Μαρίας, της δίδυμης αδελφής της, της Μάγιας, και της μεγαλύτερης αδελφής τους, της Αγιας, περίπου εννέα ετών.



 
 Τα τρία μικρά κορίτσια απεικονίζονται στην ομαδική φωτογραφία που δημοσίευσε στις 25 Ιουλίου η «Εφ.Συν.» («Ούτε έρευνα ούτε διάσωση για τους πρόσφυγες του Εβρου»), όταν ακόμα η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση από το ΓΕΣ ότι η νησίδα ανήκει στην Τουρκία (το εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στάλθηκε την επομένη, στις 26 Ιουλίου).
 
Η φωτογραφία είχε σταλεί στην εφημερίδα από τους πρόσφυγες πέντε ημέρες πριν από τη δημοσίευσή της, στις 20 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, στις 20 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των προσφύγων, στέλνοντας στις αρχές τον κατάλογο των ονομάτων τους που επικαλέστηκε ο κ. Μηταράκης στη Βουλή.
 
Οι τρεις αδελφές απεικονίζονται και σε ομαδική φωτογραφία τραβηγμένη στις 25 Ιουλίου το μεσημέρι και δημοσιευμένη λίγη ώρα αργότερα σε ανάρτηση στο τουίτερ του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη, ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Ο δημοσιογράφος δημοσιεύει επίσης τα μεταδεδομένα της φωτογραφίας, που αποδεικνύουν ότι τραβήχτηκε στην εν λόγω νησίδα όταν τάχα οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν.



Σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων, την επομένη, στις 26 Ιουλίου, αστυνομικοί και αραβόφωνοι συνεργάτες τους τους επαναπροώθησαν βίαια στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές, αφού τους κράτησαν σε χώρο κράτησης, τους ώθησαν ξανά στη νησίδα απειλώντας τους ότι, αν μείνουν στην Τουρκία, θα τους επαναπροωθήσουν στη Συρία. Η μικρή Μαρία πέθανε στις 9 Αυγούστου το βράδυ από τσίμπημα σκορπιού. Η «Εφ.Συν.» έχει δημοσιεύσει φωτογραφία του άψυχου σώματος, ντυμένου με κόκκινο τζάκετ, αντί για το κίτρινο αδιάβροχο που φορούσε μέχρι την επαναπροώθηση.
 
Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν τις τρεις μικρές αδελφές μαζί ή και χωριστά. Η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό, όφειλε να έχει διερευνήσει με σοβαρότητα την υπόθεση και να δείξει σεβασμό στη μνήμη της νεκρής και στο πένθος των γονιών, αντί να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις τις οποίες αναπαρήγαγαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα.
 

Φωτογραφία από τις 20 Ιουλίου (δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» στις 25 Ιουλίου) δείχνει και τις τρεις μικρές αδελφές στη νησίδα του Έβρου: η Αγια στο κέντρο με το μαύρο μπλουζάκι, η Μαρία δεξιά με το λευκό τιραντάκι και στο τέλος δεξιά της φωτογραφίας η Μάγια.
 
Λαθροχειρία
 
Μάλιστα ο Φαήλος Κρανιδιώτης της Νέας Δεξιάς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τη λαθροχειρία. Σε άρθρο του στο γνωστό του ύφος, με τίτλο «Πού είναι η “Μαρία”, οέο;» (newsbreak.gr), δημοσιεύει τη φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει στις 25 Ιουλίου η «Εφ.Συν.», αλλά κομμένη έτσι που να μη φαίνεται η Μάγια, η δίδυμη αδελφή της Μαρίας. Tην ίδια γραμμή ακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Tάκης Θεοδωρόπουλος («Η ανάσταση της μικρής Μαρίας», «Καθημερινή») και ο Γιάννης Πρετεντέρης («το κοριτσάκι που το έλεγαν Μαρία ή Μάγια ή Μύριαμ και το οποίο είτε πέθανε είτε δεν πέθανε» γράφει).
 
Τα ψέματα της κυβέρνησης βασίζονται σε ένα υπαρκτό λάθος, την απουσία του ονόματος της Μάγιας από τον κατάλογο του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, «τυχόν ελλείψεις και ανακολουθίες στην καταγραφή ονομάτων είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, υπό τις συνθήκες τρόμου και ανησυχίας στις οποίες τελούν πρόσφυγες [...] υπό τον φόβο κακοποίησης και επαναπροώθησής τους».

Το όνομα της Μάγιας δεν έχει καταγραφεί, η ίδια όμως εμφανίζεται στις φωτογραφίες της νησίδας, όπως και οι άλλες δύο αδελφές της. Βρίσκεται σήμερα ζωντανή στο Φυλάκιο μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή, την Αγια. Η κυβέρνηση διακινεί το συνωμοσιολογικό σενάριο ότι η Μάγια τάχα καταγράφηκε με το ψεύτικο όνομα Μαρία, αλλάζοντας μόνο ένα γράμμα προκειμένου να εμφανιστεί σε τρεις εβδομάδες ότι πέθανε και να συγκινηθεί ο χριστιανικός πληθυσμός με το ψεύτικο όνομά της εν όψει του Δεκαπενταύγουστου... Συνωμοσιολογικές ανοησίες που θα ήταν για γέλια, αν δεν αφορούσαν τον θάνατο ενός κοριτσιού και τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Για να ολοκληρωθούν τα ψέματα, ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι τη μητέρα των κοριτσιών τη λένε κι αυτή Μαρία και συνεπώς αποκλείεται να έχει η κόρη της το ίδιο όνομα. Μόνο που τη μητέρα τη λένε Μύριαμ και το όνομα έχει καταγραφεί σωστά στον κατάλογο του Δικαστηρίου. Ο υπουργός πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που διακινεί, απειλώντας όσους δεν αναμασούν τα ψέματά του, όντας ο ίδιος και η κυβέρνηση σε εμφανή πανικό. Οφείλει επίσης να δώσει εξηγήσεις για την επιλεκτική παρουσίαση των καταθέσεων των προσφύγων, όπως και για τον τρόπο που απέκτησε παρανόμως πρόσβαση σε αυτές, είτε πρόκειται για καταθέσεις στην Εισαγγελία Ορεστιάδας είτε για εμπιστευτικά στοιχεία κατά την καταγραφή του αιτήματος ασύλου, στην οποία δεν δικαιούται να έχει πρόσβαση.


 Στο φως η αλήθεια

Του Βασίλειου Παπαδόπουλου*

Οι οργανώσεις που έχουμε αναλάβει την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Εβρο διαχειριστήκαμε το ζήτημα με τη δέουσα και απαραίτητη σοβαρότητα. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε όλα τα στοιχεία υπόψη των αρμόδιων αρχών. Δυστυχώς αμφισβητείται η ιστορία των προσφύγων από τα πλέον επίσημα χείλη, με την επίκληση ελλείψεως ως προς την καταγραφή των ονομάτων των παιδιών της οικογένειας που θρηνεί το ένα από τα δύο δίδυμα κοριτσάκια της. Στοιχεία που είχαν ήδη αποσταλεί από τους ίδιους μαρτυρούν για τον θάνατο της 5χρονης Μαρίας και ομοίως θα τεθούν υπόψη των αρμόδιων αρχών. Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και αναμένουμε από την πολιτεία την απόδοση σεβασμού στους γονείς που θρηνούν και σε όσους στέκονται στο πλευρό τους.

*Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες



Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 | 10:37 π.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου