Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 31 Μάι 2021
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας
Κλίκ για μεγέθυνση

Περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στην Χαλκίδα

Γρ. Τύπου ΣΥΡΙΖΑ31.05.2021, 14:02

 

 
Περιοδειών συνέχεια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επισκέπτεται τη Χαλκίδα με πρώτο σταθμό την Ένωση Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική της σε βάρος των εργαζομένων.

Το αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με τον πρόεδρο του κόμματος να το χαρακτηρίζει «έκτρωμα».

Κατά τον χαιρετισμό του, σε εργαζόμενους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έρχεται να ξεπληρώσει τα γραμμάτια του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι της υπαγορεύουν την πολιτική αυτή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση «έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας».

Γρ. Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσθεσε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση όταν εξελέγη «ήταν να διαλύσουν την θεσμοθετημένη από εμάς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ακυρώσουν το νομοθετήματα μας για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης και να απαξιώσουν το ΣΕΠΕ».

Σημείωσε ότι σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο «έρχονται για να θεσμοθετήσουν τις ατομικές συμβάσεις που στην πραγματικότητα τύποις θα διαπραγμάτευται -γιατί δεν θα έχει προφανώς ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη- ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τον εργοδότη υπό την απειλή της απόλυσης».

Παράλληλα, έκανε λόγο για προσχηματική διαφωνία του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασίας, τον οποίον κατηγόρησε ως «υπερασπιστή των συμφερόντων μίας ολιγαρχίας» και «ως άνθρωπο που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στους λόγους της επίσκεψής του ανέφερε: «Eίμαστε εδώ γιατί συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για τις θέσεις εργασίας, για τη δουλειά σας, για την επόμενη μέρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ανάφερε ότι «καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις» και άρα «είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας».

Γρ. Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Ανέφερε ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες αν περάσει και υλοποιηθεί «αυτό το εργασιακό έκτρωμα». Για τους εξής λόγους: «Πρώτον, διότι γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις ώρες των υπερωριών που τώρα θα νομιμοποιηθούν, διότι υπάρχει η κούραση μετά το 8ωρο εργασίας και είναι λογικό. Δεύτερον γιατί γνωρίζετε ότι αυτή η θεσμοθέτηση στην ουσία θα μειώσει τον μισθό, διότι όταν θα δουλεύεις για τον ίδιο μισθό 10 ώρες, στην πραγματικότητα μειώνεται ο μισθός. Τρίτον διότι αντιλαμβάνεστε καλύτερα απ’ ολους τους άλλους εσείς οι εργαζόμενοι ότι η όποια παραβατικότητα της εργοδοσίας υπάρχει σήμερα, μάσα από αυτή τη θεσμοθέτηση του ξεχειλώματος των ωραρίων θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση».

Όπως του είχαν ζητήσει νωρίτερα και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να κάνει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας». Επισήμανε ότι είναι επιχείρηση που με σημαντικό ρόλο στην τοπική αλλά και στην εθνικη οικονομία «και που αν είχαμε ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό εξυγίανσης και αναπροσανατολσιμού της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας μπορεί να είχε μια άλλη προοπτική».

Τέλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις παρεμβάσεις του και στη Βουλή, θα παλέψει μέσω ενός συλλογικού αγώνα για την απόσυρση του νόμου ή «μέχρις ότου καταφέρουμε, λαού θέλοντος, την ακύρωση του μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

πηγη: https://www.efsyn.gr


 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου