Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 29 Μάι 2021
«Νέο εργαλείο» ενημέρωσης των πολιτών πάνω από έναν χρόνο μετά και εκνευρισμός Χαρδαλιά για τη μουσική στην εστίαση
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Χωρίς μουσική θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας η εστίαση, παρά τις έντονες αντιδράσεις καταστηματαρχών, αλλά και τα περαιτέρω ανοίγματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Από τη Δευτέρα, 31 Μαϊου, επαναλειτουργούν τα γμυναστήρια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρωτόκολλα, ανοίγουν τα υπαίθρια γήπεδα, ενώ μειώνεται και η υποχρεωτική τηλεργασία, στο 25% από 50%. Πάνω από έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα «νέο εργαλείο» για την ενημέρωση των πολιτών για τα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας.

«Λογικές αντάρτικου είναι εξαιρετικά επικίνδυνες» απάντησε για το θέμα της μουσικής στα μαγαζιά ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν νόμοι οι οποίοι θα εφαρμοστούν». Έκανε λόγο επίσης για «λογική του παραλόγου», και «κάποιους που μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια» απαντώντας στις επικρίσεις.

Ανέφερε ότι προφανώς δεν κολλάει με τη μουσική ο ιός, αλλά υποστήριξε ότι το ρίσκο μετάδοσης αυξάνεται, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διεθνείς μελέτες ως προς αυτό. Υποστήριξε πιο συγκεκριμένα ότι η μουσική συνδυάζεται με τραγούδι, χορό και αλκοόλ, που σημαίνει περισσότερα σταγονίδια στον αέρα, ενώ πρόσθεσε ότι η μουσική θα επανέλθει ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. «Η μουσική δεν κολλάει. Προφανώς και δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω, θα έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρέασω και τους διπλανούς μου. Αν δεν ακούω καλά, να φωνάζω δυνατότερα άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια. Η μουσική είναι συνυφασμένη με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση αποστάσεων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί κάποιες καταστάσεις που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει».

«Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφέροντας  συγκεκριμένα τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Ανακοίνωσε ότι μειώνεται στο 25% η τηλεργασία τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. το άνοιγμα των γυμναστηρίων καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και των υπαίθριων αθλητικών χώρων.

Παρουσίασε μάλιστα, πάνω από έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, ένα «νέο όπλο», αναφέροντας ότι από τις 31 Μαϊου οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας covid19.gov.gr οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας

  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000

  • Την πορεία των κρουσμάτων

  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Περιέγραψε επίσης πρωτόκολλο μέτρων με τοπικά lockdown, σε περίπτωση που ορισμένες περιοχές χαρακτηριστούν «κόκκινες». Αυτά περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ., εστίαση αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο χωρίς μουσική με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, αναστολή εκδηλώσεων όπως πανηγύρια, συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων, αναστολή οικοδομικών εργασιών και θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση κηδείες.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι ο καλός καιρός βοηθάει, καθώς μειώνει κατά 20% τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως είπε, η όποια κανονικότητα είναι επισφαλής αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Όπως υποστήριξε, ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε, σε ποσοστό 16%, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 16%.

Αναφέρθηκε και στη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό. Μίλησε επίσης για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς ναι μεν ο καιρός βοηθάει κατά 20% στη μείωση της μετάδοσης του ιού, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα σε σημείο χαλάρωσης.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα περισσότερες από 18 εκατομμύρια συσκευές self-test έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 12,2 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι 25.179.

πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου