Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας για τη φορολογία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αυτές τις μέρες λήγουν οι προθεσμίες για την καταβολή των φορολογικών οφειλών. Μετά από αλλεπάλληλες -λόγω εκλογών- αναβολές για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην εφορία. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν φόρο της τάξης των 1000€ ή είχαν μέχρι και επιστροφή, καλούνται να καταβάλουν ποσά της τάξης των τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα έτος που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά. Αν συνυπολογίσουμε τους έμμεσους φόρους (κατανάλωσης κλπ), αλλά και τα κάθε λογής χαράτσια, διαμορφώνεται μια κατάσταση εξαθλίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δε χωράει αμφιβολία για το άδικο του φορολογικού συστήματος, ειδικά όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως επίσης δε χωράει αμφιβολία για το ποιοι είναι τα συνήθη θύματά του. Η τεράστια μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των τεκμηρίων και η εισαγωγή νέων, καθώς επίσης και η τροποποίηση των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου, έφεραν τα μεσαία, χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα, μαζί και ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ) σε σημείο χρεοκοπίας. Η σκληρή πραγματικότητα δείχνει πως η πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της φτώχειας. Και απέναντι στο δίλημμα «επιβίωση ή φόρος», πολλοί θα επιλέξουν το πρώτο.

Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση;

Όπως προκύπτει από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, εδώ και πάνω από μια δεκαετία η πολιτική των κυβερνήσεων σε ότι αφορά τη φορολογία ακολούθησε το δόγμα της αύξησης των φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις και της μείωσης των άμεσων φόρων των εταιρειών (τη δεκαετία 2000-10, οι άμεσοι φόροι των εταιρειών μειώθηκαν κατά μέσο όρο 33,7%). Η κλίμακα φορολόγησης, μετά από πιέσεις του ΣΕΒ, άλλαξε αρκετές φορές με αποτέλεσμα τα μεγάλα εισοδήματα να πληρώνουν πολύ λίγους φόρους, δυσανάλογους με αυτούς που πλήρωναν τα λαϊκά στρώματα, ενώ η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου απέκτησε τερατώδεις διαστάσεις (ενδεικτικά, το 2009, πριν τη μεγάλη κρίση, εισόδημα πάνω από 100.000€ δηλώνει το 0,7% των φορολογουμένων, ενώ είναι γνωστό πως αποτελεί τουλάχιστον το 20%). Στα χρόνια του μνημονίου και της τρόικας η πολιτική αυτή εντείνεται παρ’ όλα τα τηλεοπτικά show συλλήψεων μεγαλοοφειλετών για εσωτερική κατανάλωση. Οι κυβερνήσεις του μνημονίου καταστρέφουν συστηματικά την οικονομία και τους όποιους πυλώνες ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο, ακυρώνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης από την κρίση. Αφήνουν στο απυρόβλητο την φοροδιαφυγή, διαλύοντας τις εφορίες μειώνοντας των αριθμό των εφοριακών και αντικαθιστώντας τους φορολογικούς ελέγχους με εξορμήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα καλούμαστε όλοι εμείς, το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, να πληρώσουμε το κόστος από το πάρτι των τοκογλύφων πάνω στο σώμα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, απέναντι σ’ αυτό το φορολογικό σύστημα που εξοντώνει τα λαϊκά στρώματα. Απέναντι στην προκλητική φορο-ασυλία και αλαζονεία των πλουσίων αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θ’ ανακουφίζει το λαό και θα επιβαρύνει τις μεγάλες περιουσίες και εισοδήματα. Να θεσμοθετηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν αδυναμία καταβολής του φόρου και να μην επιβληθούν κυρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους και όλες στην κινητοποίηση των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη. Για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, για να φύγουν όλοι αυτοί που καταστρέφουν τη χώρα και το λαό της.

Η ώρα της ανατροπής έφτασε. Αύριο θα είναι αργά.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου