Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 01 Ιούν 2021
Αλέξης Τσίπρας / Στην υγεία η πρώτη μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς έναντι της δεξιάς
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Για εμάς η Υγεία αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό και η δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας αποτελεί δείκτη δικαιοσύνης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη δημόσια υγεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site ygeiamou.gr υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ και ειδικότερα:

  • με 15.000 μόνιμες προσλήψεις
  • την ένταξη στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας
  • την αυτόματη προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που κενώνονται λόγω αποχωρήσεων
  • τα ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
  • τη θέσπιση εισαγωγικού μισθού 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο γιατρό, που θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες βαθμίδες
  • τη μέριμνα για το υπόλοιπο προσωπικό με αναλογικές αυξήσεις και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι η «σύγκρουση δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων στον τομέα της υγείας δεν είναι καινούργια ιστορία.  Είναι μία παλιά. Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού και η άλλη θεωρεί ότι το δημόσιο είναι από τη φύση του δυσλειτουργικό και δεν έχει ταμπού, και ότι ο τομέας της Υγείας είναι πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Το καινούργιο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «είναι ότι η πανδημία ήρθε και έβαλε τη σφραγίδα της στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν αυτή τη διάσταση απόψεων. Μέχρι πέρυσι το Μάρτη το ΕΣΥ ήταν μία αρνητικά φορτισμένη έννοια στη κοινή γνώμη. Τα Δημόσια νοσοκομεία ήταν σχεδόν άχρηστα. Και οι γιατροί σχεδόν στο σύνολό τους τους διεφθαρμένοι.

Σήμερα που όλοι είδαμε ότι πλούσιοι και φτωχοί εκεί έτρεξαν για να σωθούν και όχι στα πολυδιαφημισμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Που γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν με αυταπάρνηση και αλτρουισμό τη μάχη ενάντια στη πανδημία, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Και δημιουργείται μια τάση καθολικής αναγνώρισης της αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και υποχωρεί η μέχρι χθες κρατούσα νεοφιλελεύθερη λογική για “λιγότερο Κράτος και  περισσότερη αγορά στην Υγεία”».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτό που δημιουργείται είναι η απαίτηση για ισχυρό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Αυτή κατά την άποψή μου αποτελεί και τη πρώτη μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς έναντι της δεξιάς, για να το πω σχηματικά, μετά τη πτώση του τείχους».
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου