Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 22 Σεπ 2012

 

Περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου και κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλγαρία για συντονισμό της δράσης Ελλήνων και Βουλγάρων ενάντια στις δυσμενείς επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού.

 

Μετά από πρόσκληση του Βουλγαρικού Κέντρου για την Πράσινη Οικονομία και του "αδελφού" κόμματος των Πράσινων της Βουλγαρίας (Zelenite), ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με στελέχη των τοπικών κινημάτων και της αυτοδιοίκησης από τη Θράκη, τη Χαλκιδική και το Κιλκίς καθώς και κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στη γειτονική χώρα, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

 

Η διήμερη αυτή επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας των Οικολόγων Πράσινων με το αδελφό κόμμα στη Βουλγαρία [1] αλλά και σε συνέχεια μιας συστηματικής και μακροχρόνιας προσπάθειας των Οικολόγων Πράσινων με παρεμβάσεις τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο να αναδείξουν τις καταστροφικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια γενικότερα.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τις εξορύξεις χρυσού στη Σόφια και θα συμμετάσχει στην "Ημέρα αλληλεγγύης στους κατοίκους του Κρούμοβγκραντ και δράσης ενάντια στα σχέδια εξόρυξης χρυσού" στο Κρούμοβγκραντ.

 

Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελείται από τον Συντονιστή της Γραμματείας του κόμματος Γιώργο Τσέκο, τον συν-εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Πάνο Λογγινίδη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θανάση Μακρή (πρώην) και Κατερίνα Γεροστεργίου (νυν) και άλλα μέλη από τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού από τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και τη Θράκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων για να τους συνοδεύσουν και να ενημερωθούν για τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, αλλά και να εκδηλώσουν την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους αγώνες, βοηθώντας στη δικτύωση όλων των αντίστοιχων βαλκανικών κινημάτων και στον συντονισμό κοινών δράσεων.

 

[1] http://www.oikologoiprasinoi.eu/files/Tremopoulos-2,5%20xronia%20sto%20Eurokoinoboylio-tomos%20B.pdf

 

Επικοινωνία: Γιώργος Μπλιώνης 6944 869772

 

(Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας)

 

Πρόγραμμα της επίσκεψης του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου στη Βουλγαρία 21-22.09.2012

 

Παρασκευή, 21.09.2012

 

13.00 – 16.00 Εκδήλωση / συνέντευξη (Conference):

«Διαφθορά και επιπτώσεις και απειλές για τη δημόσια υγεία από τον μεταλλευτικό τομέα στη Βουλγαρία». «Corruption and public health damages and treats caused by the mining sector in Bulgariα.» «Mинният сектор в България – генератор на корупция и заплахи за общественото здраве»

 

Τόπος: Συνεδριακή αίθουσα της Βουλγαρικής Τηλεγραφικής Εταιρείας (Bulgarian Telegraph Agency, 49 Tzarigradsko Shose blvd., 1124 Sofia)

 

Διοργανωτές: Βουλγαρικό Κέντρο για την Πράσινη Οικονομία (Bulgarian Center for Green Economy), Πράσινοι Βουλγαρίας (Zelenite).

 

Συμμετοχές: Οργανώσεις πολιτών από μεταλλευτικές περιοχές της Βουλγαρίας, Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, αξιωματούχοι από τα υπουργεία οικονομίας, υγείας και περιβάλλοντος.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

13:00 - 13:05: Έναρξη – Χαιρετισμοί

13:05 - 13:10: Ν. Χρυσόγελος (Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων)

13:10 - 13:30: Borislav Sandov (Συν-Πρόεδρος Πράσινων Βουλγαρίας) – Επισκόπηση των εξορυκτικών περιοχών της Βουλγαρίας και η νέα μεταλλευτική στρατηγική (Overview on Bulgarian mining regions and the new mining strategy).

13:30 - 13:50: Vasil Kadrinov (Πράσινο Κέντρο για την Πράσινη Οικονομία) – Παραδείγματα διαφθοράς και έλλειψης δημοκρατίας στον μεταλλευτικό τομέα (Examples of corruption and lack of democracy in the mining sector).

13:50 - 14:10: Dobrinka Lolova (Ειδική στη Δημόσια Υγεία) – Δημόσιος έλεγχος υγείας σε «κόκκινα σημεία» μεταλλευτικών ζωνών της Βουλγαρίας (Public health screen in the 'red point' mining zones of Bulgaria).

14:10 - 14:25: Νίκος Χρυσόγελος (Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων) – Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού στα Βαλκάνια (The New Gold Mining Projects in the Balkans - environmental and social impacts).

14:25 - 14:45 – Διάλειμμα για καφέ

14:45 - 15:25 – Τοποθετήσεις φορέων από Βουλγαρία και Ελλάδα

15:25 - 15:55 – Συζήτηση

 

20.30 Δείπνο στη Σόφια

 

Σάββατο, 22.09.2012

 

9.00 – 13.00 Ταξίδι οδικώς για Krumovgrad

«Ημέρα αλληλεγγύης στους κατοίκους του Κρούμοβγκραντ και δράση ενάντια στα σχέδια εξόρυξης χρυσού», «Solidarity with Krumovgrad and action against the planed dangerous gold mine there»

 

Τόπος: Krumovgrad

 

Διοργανωτές: Πράσινοι Βουλγαρίας (Zelenite), Οικολόγοι Πράσινοι, Δήμος του Krumovgrad, Βουλγαρικές Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ομάδες πολιτών.

 

Συμμετοχές (κατόπιν πρόσκλησης των Οικολογων Πράσινων): Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θράκης, τοπικών και διανομαρχιακών επιτροπών αγώνα ενάντια σε σχέδια εξόρυξης χρυσού από όλη τη Β. Ελλάδα (από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή έως την Ιερισσό και το Κιλκίς).

 

13.30 – 14.00 Γεύμα στο Kardzhali, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους πέτυχε να σταματήσει η επεξεργασία χρυσού με κυάνιο.

 

14.30 – 16.00 Συνάντηση με Δημοτικούς Συμβούλους, το Δήμαρχο του Krumovgrad και δημοσιογράφους.

 

16.00 – 18.00 Συνάντηση με πολίτες του Krumovgrad

 

18.00 – 24.00 Επιστροφή σε Σόφια, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη (μέσω Ξάνθης)

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου