Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Ιούν 2021
Πριν ακόμα περάσει η πανδημία η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου Οργανισμού Υγείας
Κλίκ για μεγέθυνση
 


 

Μία διάταξη που προβλέπει την παραχώρηση των σημαντικότερων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν - αν τελικώς υιοθετηθούν οι ρυθμίσεις - ουσιαστικά τη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να είναι έτοιμη να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, πριν ακόμα περάσει η πανδημία. «Λιγότερες κρατικές (που λέει και ο Πρωθυπουργός) υπηρεσίες υγείας, περισσότερος χώρος στους ιδιώτες "επενδυτές" και στην αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν αυτός είναι ο πραγματικός της σχεδιασμός» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ του «Έθνους» έφερε στην επιφάνεια την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ μέσω κυβερνητικής διάταξης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ανοίγοντας την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του.

Όπως επισημαίνεται στον Οργανισμό επικρατεί αναβρασμός, αφού οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές για τον φορέα, ο οποίος έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.  Ήδη όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, για τη διάταξη έχουν ενημερωθεί τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι σύντομα δεν θα μπορούν να ελέγχουν και το αντικείμενο που είχαν αναλάβει. Γι αυτό άλλωστε στον Οργανισμό επικρατεί αναβρασμός, αφού οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές για τον φορέα, ο οποίος έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ενώ το κονδύλι που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ.

Μάλιστα, υψηλόβαθμες πηγές έλεγαν στο Μέσο ότι ήδη είναι έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας το οποίο ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές πάντως που προωθούνται περιγράφονται από το μέσο που έφερε στην επιφάνεια την είδηση ως επτασφράγιστο μυστικό:   «Ο ΕΟΠΥΥ δύναται  ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναθέτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες:

α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων

β) Τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών τους

γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών – απολογισμών και τη λογιστική εν γένει ενημέρωση

δ) Την καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα

ε) Τον έλεγχο των δαπανών υγείας

στ) την εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ότι ήδη το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έχει παραγκωνιστεί σε έναν βαθμό, ενώ ακυρώνονται και συνεδριάσεις του. Και αυτό επειδή έγινε μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες και διευθυντές τμημάτων με αποτέλεσμα να μην αποφασίζει το ΔΣ σχεδόν για τίποτε, σε βαθμό που αναβάλλονται ακόμη και συνεδριάσεις λόγω έλλειψης θεμάτων.

«Περισσότερος χώρος στους ιδιώτες “επενδυτές” και στην αδιαφάνεια»

Την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι παραπάνω αποκαλύψεις και με ανακοίνωση του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση. «Από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ και την αποθέωση της ιδιωτικής Υγείας, που με τις ευλογίες της Κυβέρνησης υπήρξε εντυπωσιακά απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, περνάμε στην de facto αλλαγή χαρακτήρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» επισημαίνει.

Και αναφέρει πως «σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία.  Εξέλιξη που, εκτός από υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα πάρτι δισεκατομμυρίων με συμμετέχοντες τους γνωστούς «ημέτερους».

«Προφανώς στην  κατεύθυνση υλοποίησης του ίδιου πολιτικού σχεδίου αναμένεται επίσης  η πρόσληψη καλοπληρωμένων golden boys (managers) για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με δημόσια Νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα καταργεί με τον τρόπο αυτό τη σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια του ΕΟΠΥΥ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς όχι μόνο δεν θα είναι δεδομένη, αλλά θα εναπόκειται στην  κατάληξη των μεμονωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των διορισμένων  διοικήσεων των δημόσιων  νοσοκομείων και των  manager με τον ΕΟΠΥΥ».

«Λιγότερες κρατικές (που λέει και ο Πρωθυπουργός) υπηρεσίες υγείας, περισσότερος χώρος στους ιδιώτες  “επενδυτές” και στην αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν αυτός είναι ο πραγματικός της σχεδιασμός» καταλήγει.
πηγη: https://thepressproject.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου