Έντονες αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η συνάντηση της Υπουργού Λ. Μενδώνη με τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, ενώ ακόμη δεν έχει καν κοπάσει ο θόρυβος για τις απαξιωτικές του δηλώσεις απέναντι στον πρωθυπουργό, που εξέφρασε στο ντοκιμαντέρ Black Trail .

Το γραφείο τύπου του ΥΠΠΟΑ δεν έχει σχολιάσει ακόμη την  συνάντηση που  έγινε γνωστή από «διαρροή» σε συγκεκριμένο site. Μάλιστα δημοσιεύματα θυμίζουν ότι λίγες μέρες μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως οι εφοπλιστές «μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό», ο κ. Λασκαρίδης παρευρέθη στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», έπειτα από επίσημη πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού. 

Σύμφωνα με πηγές του tvxs.gr, η συνάντηση Μενδώνη - Λασκαρίδη, προβλημάτισε και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το -«λαλίστατο» σε άλλες περιπτώσεις- υπουργείο Πολιτισμού, τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. 

Το newpost γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Ο Λασκαρίδης προσβάλει τον πρωθυπουργό και η Μενδώνη του στρώνει «κόκκινο χαλί».

«Πριν δύο ημέρες η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη είχε συνάντηση στο γραφείο της με τον κ. Πάνο Λασκαρίδη! Τον υποδέχτηκε μάλιστα μαζί με την Κ. Δελλαπόρτα, αν. προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και στενή της συνεργάτιδα. Τύποις η συνάντηση έγινε για την αρχαιολογική έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, για να διαβεβαιώσει ο κ. Π. Λασκαρίδης τη Λ. Μενδώνη και την Κ. Δελλαπόρτα για τη συνέχιση της στήριξής του στην προσπάθεια για την υποβρύχια έρευνα του ναυαγίου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου».

«Ουσιαστικά όμως είναι σαφές ότι ο Π. Λασκαρίδης, μετά την κατακραυγή από όλους, ψάχνει να βρει κυβερνητικά ερείσματα και αφορμές να δείξει ότι δεν υπάρχει πια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση για το πρόσωπό του. Όσο κι αν η Λ. Μενδώνη δεν είναι «πολιτικός», όπως η ίδια λέει, αλλά «τεχνοκράτης», δεν παύει να είναι Υπουργός και οφείλει να κατανοεί τις δεσμεύσεις που έχει αυτή η θέση. Όποια κι αν ήταν η αφορμή για τη συνάντηση, το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η συνάντηση είναι ένα: ότι ο Π. Λασκαρίδης είναι κυβερνητικός συνομιλητής, παρά την προσβολή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Κι αυτό είναι ένα αντιδημοκρατικό και, ως εκ τούτου, επικίνδυνο μήνυμα!»

Αναρωτιέται επίσης: «Άραγε γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή κάποιος άλλος από το Μαξίμου, για την πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού να συναντηθεί με τον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη; Αν γνώριζαν, γιατί δεν το σταμάτησαν; Αν δεν γνώριζαν, για πόσο καιρό θα ανέχονται την Λ. Μενδώνη να τους φέρνει σε δύσκολη θέση με τις επιλογές της;».

To libre.gr γράφει «Τι κι αν ο Πάνος Λασκαρίδης αναγκάστηκε σε παραίτηση από την Ένωση Εφοπλιστών, τι κι αν προκάλεσε σοκ σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία με τις απαξιωτικές δηλώσεις του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Λίνα Μενδώνη παραμένει στο πλευρό του στο όνομα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων».

Ενώ θυμίζει ότι: «Ο Πάνος Λασκαρίδης είχε προκαλέσει σάλο και πέρσι το καλοκαίρι, όταν αποκαλύφθηκε ότι χωρίς να έχει ενημερωθεί η Εφορεία Εναλίων, σήκωσε από το ναυάγιο των Ανικυθήρων μια αρχαία λίθινη άγκυρα και ένα σιδερένιο κανόνι των ιστορικών χρόνων.»

Η Εφημερίδα των Συντακτών, που είχε φέρει στο φως το περασμένο καλοκαίρι την παράνομη ανέλκυση στο σκάφος του εφοπλιστή στα Αντικύθηρα, φέρνει στο φως μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, θέτοντας ερωτήματα για το αν όντως η συνάντηση, με την παρουσία της αν.Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Κ. Δελλαπόρτα, αφορούσε πράγματι την έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων ή άλλες «ανοιχτές» υποθέσεις.

Συγκεκριμένα γράφει: «Με βάση την απόφαση του υπουργειο Πολιτισμού, την έρευνα έχει αναλάβει αποκλειστικά η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην οποία χορηγήθηκε η άδεια του πενταετούς προγράμματος (2021-2025) της υποβρύχιας έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η Εφορεία Εναλίων δεν μετέχει παρά μόνο δια των εκπροσώπων της που «εποπτεύουν» τις εργασίες. Επομένως πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;»

«Για τη χορηγία αποφασίζει η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή που θα πραγματοποιήσει την έρευνα υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της ΕΦΑ Ευβοίας και του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Lorenz Baumer, οι οποίοι ωστόσο δεν παρευρέθησαν στη συνάντηση. Μήπως λοιπόν το αντικείμενο ήταν άλλα «ανοιχτά» ζητήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στην Εφορεία Εναλίων και τον κ. Λασκαρίδη; Να θυμίσουμε ότι ο φάκελος της υπόθεσης με την παράνομη ανέλκυση των δύο αρχαιοτήτων –τον περασμένο Αύγουστο από τον βυθό των Αντικυθήρων- βρίσκεται στον εισαγγελέα».

Η ΕφΣυν θυμίζει επίσης ότι λίγες μέρες μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, «ο κ. Λασκαρίδης παρευρέθη στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», έπειτα από επίσημη πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου: “Η σχέση της κυρίας Μενδώνη με αυτούς που η ίδια θεωρεί υψηλούς χορηγούς του ΥΠΠΟ δεν είναι απλώς εμμονική, συνιστά ανεύθυνη πολιτική στάση. Οι πρόσφατες και πρωτοφανείς για τον δημόσιο λόγο δηλώσεις του κυρίου Λασκαρίδη, αλλά και η ετεροχρονισμένη παραίτηση του από την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν την υπουργό από το να συνεχίζει να επιδεικνύει προνομιακή μεταχείριση στο πρόσωπο του εφοπλιστή . Για άλλη μια φορά, από σημερινά δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι η κ. Μενδώνη και ο κ. Λασκαρίδης συναντήθηκαν εχθές προκειμένου να ‘’ρυθμίσουν’’ το πλαίσιο συνεργασίας με το ΥΠΠΟ για την υποβρύχια ανασκαφή  του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Μάλιστα ο κύριος Λασκαρίδης φαίνεται να διαβεβαιώνει την Υπουργό για την αμέριστη και συνεχή στήριξη του σε αυτές της τις προσπάθειες.

Πίσω από όλες αυτές  τις ηρωικές ‘’μάχες’’ που δίνει η Υπουργός παρέα  με τους προνομιακούς συνομιλητές της, προς όφελος ‘’πάντα’’ του Πολιτισμού, κρύβεται η επικίνδυνη πολιτιστική πολιτική που εφαρμόζει, με όρους ιδιοκτησιακής αντίληψης και δουλοπρεπή συμπεριφορά. Οι υψηλοί χορηγοί απλώς αποφασίζουν, στηρίζουν, ενίοτε κάποιοι από αυτούς λοιδορούν σύμπασα την κυβέρνηση, τους θεσμούς, την κοινωνία και κάποιοι άλλοι δωρίζουν πλακέτες με την αναγραφή του ονόματος της, για  να περάσει η υπουργία της κ. Μενδώνη στην αιωνιότητα μαζί με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η φεουδαρχική λογική με όρους υποτέλειας σε όλο της το μεγαλείο! Ο Πολιτισμός δεν βρίσκεται σε ακινησία στη χώρα μας, ο Πολιτισμός είναι αιχμάλωτος στις βουλές της Υπουργού και δυστυχώς κινδυνεύει.”

Μετά από όλα αυτά, άραγε θα απαντήσει το «λαλίστατο» μέχρι πρότινος Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού; Θα πάρει θέση για το ποιος κανόνισε αυτή τη συνάντηση και για ποιον λόγο, αφού από ό,τι φαίνεται το θέμα της έρευνας των Αντικυθήρων ήταν ένα πρόσχημα και μάλιστα αστήριχτο; Αναμένουμε...
 
 πηγη: https://tvxs.gr