Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Ιαν 2021
Ψέματα και σιωπές από μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο - Απάντηση Ηλιόπουλου στον Ταραντίλη
Κλίκ για μεγέθυνση

15:05 | 08.01.2021

 

 

 

Απορρίπτει για μια ακόμη φορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυβέρνηση, απαντώντας με την εξαγγελία συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στις 15/1. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ενώ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «ανακρίβειες» στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ΠτΔ - Σκληρή απάντηση από τον Νάσο Ηλιόπουλο

Για ανακρίβεια στις τοποθετήσεις σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, κατηγόρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15/1 - η κυβέρνηση κωφεύει έτσι, για ακόμη μια φορά, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - που επανέλαβε σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με την ΠτΔ - για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, έστω και τώρα, υπό την Κατ. Σακελλαροπούλου, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.

Ο Χρ. Ταραντίλης συνόδευσε τη δήλωσή του με επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα «να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς».

«Ο κ. Ταραντίλης πρέπει να κατανοήσει ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαιτεί γνώση των δεδομένων και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανταπάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «εκτός εάν ο κ. Ταραντίλης επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του που μία στις δύο απαντούσε με ψεύδη και συκοφαντίες».

Τι ισχυρίστηκε ο Χρ. Ταραντίλης

Ο Χρ. Ταραντίλης, επιχειρώντας να απαντήσει στα όσα είπε ο ΑΛ. Τσίπρας, είπε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων "και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος".

Αναφέρθηκε στα όσα είπε και σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία "επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας" επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. ο Χρ.Ταραντίλης αναφέρθηκε στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

"Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης παρέπεμψε στους χθεσινούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που -όπως ισχυρίστηκε- "αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης".

Η απάντηση του  Νάσου Ηλιόπουλου

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απαντώντας στις δηλώσεις Ταραντίλη επισήμανε:

Του θυμίζουμε ότι την «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» που επικαλείται, την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ. Εκτός εάν θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι στην ΕΕ.

Του θυμίζουμε επίσης πως το σύνολο των επιστημόνων ζητούν από την αρχή της πανδημίας συνταγογράφηση και μαζικά δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού. Η κυβέρνηση αντί αυτού, αφού μετέτρεψε για 8 μήνες το τεστ σε πολύτιμο και απλησίαστο αγαθό για χιλιάδες οικογένειες, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι επιστήμονες εικόνα της διασποράς, τώρα κάνει λοταρία για λίγους τυχερούς, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιήσει τα τεστ που γίνονται καθημερινά.

Σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση της πατέντας του εμβολίου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα η χώρα να πάρει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δεν ζήτησε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του. Είναι Πρωθυπουργός και όχι αρθρογράφος.

Το μόνο που δεν μας προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή του για το αίτημα ενίσχυσης του ΕΣΥ με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα και μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

«Η κυβέρνηση επιλέγει ξανά την αντιπαράθεση»

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα απηύθυνε ύστατη πρόταση συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας: «Αντί για συνεννόηση, η κυβέρνηση επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση. Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής».

Τι άλλο ξέχασε ο Χρ. Ταραντίλης

Εκτός από όσα επισημαίνονται παραπάνω, ας σημειωθεί πως και το Politico έχει επιβεβαιώσει πως η Γερμανία παίρνει επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια από διμερή συμφωνία με την Pfizer, ενώ μόλις χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε πως ζήτησε εμβόλια από το Ισραήλ.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου