Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιαν 2021
Νέες καταγγελίες για εμβολιασμούς επίλεκτων σε «Αγλ. Κυριακού» και «Ευαγγελισμό»
Κλίκ για μεγέθυνση
Φωτογραφία αρχείου / MotionTeam / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
20.01.2021, 09:33

 Απάντηση στην επιστολή του διοικητή του «Λαϊκού» που εκτίθεται με τη δική του απάντηση στις καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» γιατρών του νοσοκομείου για εμβολιασμούς μελών ΔΕΠ και συνεργατών τους

Στην καταχρηστική επίκληση της κυβέρνησης γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προστίθεται τώρα με τους εμβολιασμούς το πιπίλισμα της «καραμέλας» των γνωμοδοτήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του διοικητή του «Λαϊκού» Χρήστου Αντωνόπουλου που εκτίθεται με την απάντηση του στις καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» γιατρών του νοσοκομείου για ρουσφετολογικούς εμβολιασμούς μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών τους («Ρουσφέτια», 12/1/2021), αλλά και του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, Τάσου Αντωνόπουλου για εμβολιασμούς συνταξιούχων πανεπιστημιακών («Εμβολιασμοί με... μπαϊπάς στο «Λαϊκό», 17/01/2021), που ακυρώνουν την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διότι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν εγκρίνει μεμωνομένα αιτήματα, όπως αναφέρει ο διοικητής του «Λαϊκού». Έχει θέσει τα κριτήρια για τον εμβολιασμό - σε ένα κείμενο 20 σελίδων. Η αποκλειστική ευθύνη της τήρησης των πολύ σημαντικών αυτών κριτηρίων ανήκει στο Κράτος, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, την Αρχή Διαφάνειας, τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και πρώτα από όλα στους διοικητές των νοσοκομείων.

Επιπλέον, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης στο ίδιο δημοσίευμα καταδείκνυε ότι ήταν λίγα εκείνα τα νοσοκομεία αρμοδιότητας του που πραγματοποίησαν ορθολογική διαχείριση των παραγγελιών των εμβολίων, πολλά βρέθηκαν με αδιάθετες δόσεις τις οποιες το επιτελείο του καλούνταν να βρει εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ για να μην πάνε χαμένες. Τέτοιο αίτημα σύμφωνα με τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν έλαβε από το «Λαϊκό», και πρόσθετε: «Εάν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί με μπαϊπάς είναι απορριπτέο, λάθος, δεν ήταν η κεντρική οδηγία και είναι ελέγξιμοι».

Επιμένουν τα ερωτήματα: Ποιος ελέγχει τις λίστες των εμβολιασμών; Γιατί δεν δημοσιοποιούνται ο αριθμός των εμβολιασθέντων υγειονομικών και οι ειδικότητές τους; Γιατί δεν επιλέγεται ούτε σε αυτή την περίπτωση η διαφάνεια από την κυβέρνηση;

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς που καθημερινά ενημερώνονται στον ιστότοπο emvolio.gov.gr είναι ελλιπή. Αναφέρουν αριθμό πραγματοποιηθέντων εμβολιασμών, αριθμό ημερησιων εμβολιασμών και αριθμό ατόμων που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου. Η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που αποκάλυψε η efsyn.gr («Αποκλειστικό: Η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19», 18.1.2021) προέταξε στην πρώτη φάση τους υγειονομικούς, το προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, στη συνέχεια τους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και τα άτομα αυξημένης ηλικίας άνω των 85 ετών. Γιατί λοιπόν για λόγους διαφάνειας δεν αναρτώνται αναλυτικότερα ο αριθμός των ανθρώπων κάθε ομάδας που εμβολιάζεται πχ υγειονομικών, 85+ κοκ;

Οι εμβόλιμοι εμβολιασμοί των επίλεκτων της κυβέρνησης συνεχίζονται. Μετά τον συνωστισμό υπουργών και παρατρεχάμενων στο «Σωτηρία» για να εμβολιαστούν «συμβολικά» με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου -παίρνοντας τη σειρά μαχητών της πρώτης γραμμής και ακυρώνοντας την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- την απόπειρα (;) στο «Σωτηρία» από την Ιατρική Σχολή («Ψηφίστε με, θα σας εμβολιάσω», «Εφ.Συν.» 8/1/2021), τις καταγγελίες για το «Λαϊκό», ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» κατήγγειλε «τον εμβολιασμό των διορισμένων μελών της κυβέρνησης στο διοικητικό συμβούλιο οι οποίοι δεν έχουν καμία φυσική παρουσία στο νοσοκομείο», παίρνοντας τη θέση εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (νοσοκομείο, ΕΚΑΒ-Κέντρα Υγείας κ.λπ.)».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εμβολιασμοί ημέτερων, συγκεκριμένα συζύγων καθηγητών και μελων του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου που δεν έχουν φυσική παρουσία στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκαν και στο Παίδων «Αγλ. Κυριακού», όπου η λίστα των μη εγκεκριμένων σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έφτασε τα 24 άτομα.

Από την πλευρά του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, νυν αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατήγγειλε χθες την χορήγηση στον «Ευαγγελισμό» των έκτων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε «μεγαλόσχημους». Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρωτά τον διοικητή του νοσοκομείου αν αληθεύει ότι «από την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού στο νοσοκομείο την τελευταία έκτη δόση που περιέχει κάθε φιαλίδιο τη «μαζεύει» παίρνοντας τα μπουκαλάκια γνωστή εντατικολόγος γιατρός (που βγαίνει και στα κανάλια για να ευλογεί τον Μωυση) και τη χρησιμοποιεί μετά κατά το δοκούν (σε διάφορους μεγαλόσχημους)»; Η έγκριση πάντως της διενέργειας της έκτης δόσης στη χώρα από τα φιαλίδια των εμβολίων Pfizer/BioNTech δόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών («Εφ.Συν», «Ερωτήματα για την 6η δόση και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις», 8.01.2021). Επομένως τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα πέραν του που χορηγήθηκαν οι δόσεις: Πώς προτού δώσει το «πράσινο» φως η αρμόδια Επιτροπή χορηγούνταν η έκτη δόση του εμβολίου στη χώρα;

Μιλώντας στην «Εφ.Συν» ο Παύλος Πολάκης επαναφέρει και το ζήτημα των πρώτων εμβολιασμών στο «Σωτηρία» ζητώντας να χυθεί φως. Πόσα άτομα εκτός προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εμβολιάστηκαν τελικά στο πρώτο νοσοκομείο αναφοράς Covid της χώρας καθώς και ποιές είναι οι ιδιότητες τους, ρωτάει ο τέως αν. υπουργός, προσθέτωντας ότι τουλάχιστον 85 υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι αφού οι δόσεις εξαντλήθηκαν στο επιτελικό κράτος.

Και στον ιδιωτικό τομέα εμβολιάζονται άτομα που δεν έχουν προτεραιότητα σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικης Επιτροπής Εμβολιασμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας που αποκάλυψε ότι έχει κάνει το εμβόλιο «με τους γιατρούς του Υγεία» (efsyn.gr, «Εμβόλια αρίστων», 15.1.2021). Αφού την ίδια μέρα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του Ομίλου Ανδρέα Καρταπάνη με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν» («Δήλωση Κούγια για τον εμβολιασμό του και η απάντησή μας», 15.1.2021), επανήλθε με ανακοινωση του για να παραδεχτεί ότι εμβολιάστηκε αλλού. Σύμφωνα με τον ίδιο ο εμβολιασμός του έλαβε χώρα στον οίκο φροντίδας ηλικιωμένων «Ρόδι», «λόγω της τακτικής παρουσίας μου στα γραφεία της συγκεκριμένης επιχειρήσεως που είναι σχεδόν δίπλα στο «Υγεία», στη λεωφόρο Καποδιστρίου στο Μαρούσι, με απόφαση των λοιμωξιολόγων που εμβολίασαν το προσωπικό και τους φροντιζόμενους υπερήλικες της μονάδος, δόθηκε εντολή να εμβολιαστώ και εγώ». Η «Εφ.Συν» επικοινώνησε με το «Rodicare» όπως ονομάζεται η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και τον υπεύθυνο κ. Σταυράκη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «ο νομικός σύμβουλος της Μονάδας κ. Κούγιας είναι μεταξύ των 3 εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι έρχονται συχνά στην Μονάδα και εμβολιάστηκαν εκτός του προσωπικού»...

Εμείς θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, διοικητές και αρμόδιους για τον εμβολιασμό και θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ με τα λόγια της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Θεοδωρίδου, στη διάρκεια της ομιλίας της την περασμένη Παρασκευή στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής «Η πορεία της Πανδημίας Covid-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό»: «Πάρα πολύ σημαντικό είναι η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών να στηρίζεται σε ηθικές αρχές: Η αρχή της ωφέλειας και μη βλάβης, δηλαδή για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, η αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης, η αρχή της αλληλεγγύης και της μέγιστης ωφέλειας. Παράλληλα στις διαδικασίες θα πρέπει να τηρείται απόλυτη διαφάνεια, συμμετοχικότητα, να υπάρχει συνέπεια και λογοδοσία». 

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου