Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιαν 2021
Lockdown / Σε πανικό η κυβέρνηση λόγω οικονομίας - Επανεκκίνηση χωρίς μέτρα στήριξης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση υπό το κράτος του πανικού για το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας στον προϋπολογισμό. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου -αντί χορήγησης οικονομικών ενέσεων σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες- προχωρούν σε νέες ενέσεις αισιοδοξίας, με αιχμή την δέσμευση του Γιώργου Γεραπετρίτη για «4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο» κι ενώ οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών.

 

Μεταμέλεια

Διαμηνύουν ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμα καμία σκέψη για περαιτέρω άρση των περιορισμών, πριν δούμε το πώς θα εξελιχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου», εκφράζοντας την ενόχλησή τους για τη σπουδή του Άδωνι Γεωργιάδη να αποκαλύψει την κυβερνητική στόχευση αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Υπ' αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να δώσει δείγματα... μεταμέλειας λέγοντας χθες ότι «τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα-ένα, λελογισμένα». Στους κόλπους της κυβέρνησης ωστόσο αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων -εξετάζεται η 8η Φεβρουαρίου- λόγω των μεγάλων ζημιών στις τοπικές οικονομίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέφυγε να σχολιάσει και τη φημολογία περί επαναλειτουργίας των καφετεριών και των εστιατορίων μέσα στον Φεβρουάριο με τη φράση «δεν είναι η ώρα της εστίασης τώρα». Υιοθέτησε ωστόσο τη θέση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού για επανεκκίνηση «σε εξωτερικό χώρο και με υπαίθριες θερμάστρες», σε αντιδιαστολή με τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά ότι «δεν μπορεί να έρθει κάποιος να φάει και να είναι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα», γι' αυτό «όταν θα ανοίξει η εστίαση, πρέπει να ανοίξει κανονικά».

 

Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση, αντί να αποσύρεται ανέμελη, να πάρει μέτρα»

«Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είναι οριστικά και οι χιλιάδες απολύσεις νέα ζοφερή πραγματικότητα» προειδοποιεί ο Νάσος Ηλιόπουλος υπενθυμίζοντας ότι «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη, που ξεπερνούν τα 9 δισ. μόνο τον τελευταίο χρόνο». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Γ. δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η «κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε την ουσιαστική στήριξη, με αποτέλεσμα την έκρηξη της ύφεσης, τώρα διαρρέει την περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων ενίσχυσης με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς». Την καλεί δε, «αντί να αποσύρεται ανέμελη, να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή». Εξειδικεύοντας, τονίζει ότι το Μαξίμου πρέπει:

  • Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  • Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής.
  • Να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

Τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο την 1η Φεβρουαρίου για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων - λυκείων στα θρανία, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις. Σημειώνεται ότι οι σχολάρχες έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι η παράταση της αναστολής λειτουργίας θα δώσει πατήματα για καθυστερήσεις στην καταβολή των διδάκτρων...

πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου