Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Νοέ 2020
Χαροπαλεύει το ΕΣΥ εξαιτίας της οκτάμηνης κυβερνητικής αδράνειας
Κλίκ για μεγέθυνση
10.11.2020, 10:02

 

 
Φανερή η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η απώλεια ελέγχου της πανδημίας. ● Η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς χώρο στο ΕΣΥ για περιστατικά κορονοϊού, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες με το που ανοίγουν γεμίζουν εν ριπή οφθαλμού. ● Αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς.

Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 41 θανάτους και 239 διασωληνωμένους ● Με μπαλώματα στις περιβόητες προσλήψεις δεν θωρακίζονται τα νοσοκομεία

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το σύστημα υγείας, ως αποτέλεσμα της οκτάμηνης κυβερνητικής αδράνειας. Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός συνεχίζει να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με 41 θανάτους από κορονοϊό να καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο και με τον αριθμό των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας να φτάνει τους 239.

Σε εμφανή πανικό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει στην «κινητικότητα» γιατρούς (μπαλώνοντας τρύπες και ανοίγοντας άλλες), ασθενείς, κλινικές και τώρα ολόκληρα νοσοκομεία!

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, οι ασθενείς του οποίου μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε νοσοκομείο για τον κορονοϊό. Το παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Την ίδια ώρα δεν αξιοποιούνται νοσοκομεία που έχουν κλείσει, όπως το Λοιμωδών (Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης), το «Παναγία» κ.ά.

Τον κίνδυνο να αυξηθεί η νοσηρότητα από άλλες παθήσεις εξαιτίας της μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα υγείας μίας νόσου, του κορονοϊού –όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας–, έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ), ενώ υπάρχει πληθώρα διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων που καταδεικνύουν τον κίνδυνο αυτό.

Με φανερή πλέον την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την απώλεια ελέγχου της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις στην προσπάθειά της να δημιουργεί συνεχώς χώρο στο ΕΣΥ για περιστατικά κορονοϊού, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ. Ομως με το που ανοίγουν νέες κλίνες, γεμίζουν εν ριπή οφθαλμού. «Γενικές ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Καρδιοχειρουργικές Μονάδες, ακόμα και δωμάτια κλινικών μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid και γεμίζουν αμέσως», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Αναφέρει ενδεικτικά τα παραδείγματα της Λάρισας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η τελευταία διαθέτει μόνο δύο κρεβάτια ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε απλά κρεβάτια ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται ραγδαία και καθίσταται αδύνατη η διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο.

Οι υγειονομικοί επιμένουν στα αιτήματά τους για περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας και για τακτικά προληπτικά τεστ, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους πιο ευάλωτους κλειστούς πληθυσμούς, όπως οι ασθενείς στα νοσοκομεία, αλλά και στους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, χωρίς να έχουν εφεδρείες.

Οι 300 προσλήψεις που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε εκτάκτως είναι «ενδεικτικές της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στο “δήθεν θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα υγείας” και ενώ μετράμε ήδη χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Είναι επίσης πολύ λίγες, εφόσον μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα αφορά γιατρούς που ήδη εργάζονται στο ΕΣΥ και άρα δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Πρόκειται για εργαζόμενους επικουρικούς, εξειδικευόμενους επιμελητές στην Εντατικολογία, «άρα δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου «Λαϊκό» θα αποψιλωθεί γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψή τους, 4 γιατροί – 2 επικουρικοί εντατικολόγοι και δύο εξειδικευόμενοι επιμελητές.

Μέχρι και στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εντοπίστηκαν χθες 20 κρούσματα –10 σε εργαζόμενους και 10 σε ασθενείς– με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός της χθεσινής εφημερίας η Ορθοπεδική και η Νευροχειρουργική Κλινική, ενώ η διαδικασία της ιχνηλάτησης και των ελέγχων για κορονοϊό επεκτείνεται και στη Γναθοχειρουργική Κλινική και στην Πλαστική Χειρουργική, οι οποίες συστεγάζονται.

Χθες, Δευτέρα, ημέρα χαμηλών καταγραφών λόγω των κλειστών δημόσιων εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο, η χώρα μας μέτρησε 1.463 νέα γνωστά κρούσματα, από τα οποία 390 εντοπίστηκαν στην Αττική, 413 στη Θεσσαλονίκη, 63 στη Λάρισα, 54 στον Εβρο, 49 στις Σέρρες, 46 στην Ημαθία και τα υπόλοιπα σε 42 ακόμα περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ενδεικτική του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφώσει η Ν.Δ. είναι και η προσθήκη μίας επιπλέον ημέρας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από χθες στις 6) αλλά και η εμφάνιση του ίδιου του υπουργού Βασίλη Κικίλια τις Τετάρτες στην ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του συστήματος υγείας (αυτή την εβδομάδα η εμφάνιση του υπουργού θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως σήμερα) και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνας Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ηγήθηκε χθες του επιστημονικού σκέλους της ενημέρωσης, διευκρινίζοντας πως τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια των νοσηλευομένων, αλλά όχι των διασωληνωμένων καθώς έχουν διαφορετικό μέσο όρο παραμονής στις ΜΕΘ. Τέλος, έκανε έκκληση στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να μην αμελούν την επίσκεψη στον γιατρό τους καθώς και στους γονείς να μην ξεχνούν την παρακολούθηση των παιδιών τους από τους παιδιάτρους και τα εμβόλιά τους. Μακριά από τις δημόσιες δομές, κι όπου να ’ναι...


πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου