Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Νοέ 2020
Τσίπρας: Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της κοινωνίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ολομέτωπη επίθεση, προς τη κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη πανδημία αλλά και συνολικά τη διαχείριση της χώρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δίνει μεγαλύτερη βάση στην επικοινωνία παρά στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.
 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο «Star». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και απαξιώνει την επιστήμη, ενώ παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο και να παραδεχτεί τα λάθη του.

Όπως είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «χρειάζεται εξάμηνο σχέδιο κοινής αποδοχής με στελέχωση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό» και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη «να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, χρειάζεται να “παγώσουν” τα αντιλαϊκά μέτρα, δεν γίνεται να παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων. Αν ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει αυτή τη σκέψη, θα έχει απόλυτα και ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί σε σχέση με την πορεία της πανδημίας το επόμενο εξάμηνο» προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δικαίως ο κόσμος αισθάνεται κουρασμένος, καθώς όπως είπε «δεν είναι μόνο φοβισμένος αλλά και οργισμένος. Βλέπει μεγάλες αντιφάσεις, κυρίως από την κυβέρνηση, ακόμα και από την πλευρά προσώπων που έχουν επιστημονικό κύρος», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «μέχρι στιγμής τα μέτρα έχουν δημιουργήσει απώλεια 5 δισ. στο εισόδημα των πολιτών, ανεργία στο 21%, μισθούς των 200 ευρώ. Αν αυτό είναι δίκαιο και αποτελεσματικό δεν μετράμε με τον ίδιο τρόπο. Οι χώρες που αντιμετώπισαν με καλύτερο τρόπο τις οικονομικές συνέπειες δεν είχαν περάσει μνημόνια».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Αναφορικά δε, με τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο «κ. Κικίλιας ασχολείται με μία παράθεση δημιουργικής λογιστικής ακόμα και με τις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίπτωση κανονικότητας, όταν δεν υπήρχε COVID19, αύξησε κατά περίπου 150 τις ΜΕΘ, έβαλε στο σύστημα 19.500 νέους εργαζόμενους. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Μητσοτάκης στην προ COVID19 δεν προχώρησαν σε καμία ενίσχυση, ενώ στη μετά COVID19 προχώρησαν σε μία ενίσχυση των ΜΕΘ που είναι ανεπαρκής. Προχώρησαν σε ενίσχυση κλινών χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό» τόνισε.

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία μόνιμη πρόσληψη. «Το μητρώο απογραφής δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ΕΣΥ με πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι».

«Όταν δεν πάμε καλά φταίνε οι πολίτες;»

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της διαχείρισης της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πραγματικότητα βοά. Το κρίσιμο είναι πολύ απλό. Η επιτυχία του περασμένου Ιούνη είχε πατέρα, τον μάθαμε. Έσπευσαν όλοι να μας φανερώσουν τον πατέρα της επιτυχίας», είπε ενώ διερωτήθηκε αν «η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή; Ή όταν δεν πάμε καλά φταίνε οι πολίτες;».

Ερωτηθείς αν στρέφει την κριτική του προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να ασκήσει προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα είπε πως «τιμώ και τιμούμε την επιστημονική κοινότητα και τους επιστήμονες. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένα σύστημα αξιών που δεν είναι αντίστοιχο της θεολογίας, πίστευε και μη ερεύνα αλλά θέλει διαρκή αμφισβήτηση για να αναγκάζεις τους επιστήμονες σε διαρκή τεκμηρίωση», εξήγησε.

Επίσης ο πρόεδροε του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «ακόμα και ο σημαντικότατος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη οφείλει η επιστημονική κοινότητα να συζητά ανοιχτά. Τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποίηση την επιστημονική κοινότητα».

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε αν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ήταν σύμφωνη με το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που έγινε, αν ήταν σύμφωνη με την αύξηση κατά 80% της πληρότητας στα πλοία, αν ήταν σύμφωνη με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη, αν ήταν σύμφωνη με την κατάσταση που επικρατούσε στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και όταν παρέστη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ούτως ώστε να πείσει την επιτροπή να αλλάξει την απόφαση και να ανοίξουν τα γήπεδα.

«Ο πρωθυπουργός κουνάει το δάχτυλο σε πολίτες και αντιπολίτευση»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, για τα οποία είπε ότι δεν αποτυπώνουν τις τελευταίες ημέρες και συμπλήρωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα ενός μήνα του προηγούμενο Σάββατο που άρχισε να εφαρμόζεται την Τρίτη. Οι υπουργοί του έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ολικού lockdown. Πρόκειται για ένα μπάχαλο».

Συνάμα ανέφερε πως «δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Κατέθεσα μία πρόταση ευθύνης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στο πρώτο κύμα γιατί προέχει να σώσουμε τους συνανθρώπους μας. Σήμερα μετά από 8 μήνες εγκληματικής αδράνειας και ολιγωρίας, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν παραδέχεται κανένα λάθος, αλλά κουνάει το δάχτυλο σε πολίτες και αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα»

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσας, ο οποίος και ισχυρίστηκε ότι «το κακό είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση», ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι αξιόπιστος και συμπλήρωσε πως «το κακό για την χώρα είναι ότι έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που σκέφτεται το πολιτικό κόστος και την επικοινωνία και τη προπαγάνδα. Σκέφτεται μόνο το πολιτικό κόστος και το πολιτικό όφελος και αυτό είναι δραματικό», είπε.

Επιπλέον τόνισε ότι «μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ρίχνει συνέχεια την ευθύνη στην κοινωνία και στους νέους». Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ακόμα σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες που τον Ιούνιο είχαν χιλιάδες θύματα ενώ η Ελλάδα είχε μηδέν, ενώ ταυτόχρονα αμφισβήτησε και τα συγκριτικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι τώρα έχουμε αρνητικές πρωτιές. «Η κατάσταση δεν είναι αυτή που περιγράφουν οι αυλοκόλακες στον πρωθυπουργό, η κατάσταση είναι έκρυθμη» είπε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην «κατάπτυστη» ανακοίνωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ που συνέκρινε στοιχεία και γραφήματα με θανάτους, με ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις», την οποία χαρακτήρισε «μνημείο κυνισμού, ανευθυνότητας» και «αθλιότητα».


πηγη:The Press Project
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου