Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 15 Νοέ 2020
ΣΥΡΙΖΑ / Εξάμηνο σχέδιο σωτηρίας της κοινωνίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Κάθε μέρα που περνάει καθίσταται σαφές ότι ο μήνας του μέλιτος και του αυτοθαυμασμού έχει παρέλθει. Φανερώνεται στις δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες να θεωρούν ότι τα μέτρα ελήφθησαν αργά (65% στην έρευνα της Alco), ενώ αποτυπώθηκε ανάγλυφα στη Βουλή, όπου ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο να δέχεται το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κάνει πράξη την απόφασή του να σταθεί σε αυτό το δεύτερο λοκντάουν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καταθέτοντας προτάσεις και ασκώντας σκληρή κριτική για τις ελλείψεις και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης.

 

Η στάση ευθύνης από τον Τσίπρα εξέθεσε τον Μητσοτάκη

Γι' αυτόν τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας, σε μια γενναία κίνηση συναίνεσης προκειμένου να σωθεί η κοινωνία και το ΕΣΥ, κατέθεσε δημόσια την πρόταση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα καταλήξει σε υπουργό Υγείας ευρείας συναίνεσης, εξάμηνο σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και με προϋπόθεση το πάγωμα του Πτωχευτικού και του εργασιακού οδοστρωτήρα Βρούτση. Μια πρωτοβουλία που προκάλεσε "μπλακάουτ" στην κυβέρνηση. Στη συζήτηση στη Βουλή μάλιστα πρότεινε την Αθ. Λινού, επιστήμονα εγνωσμένης αξίας και με ενεργό δημόσια παρουσία από την αρχή της πανδημίας, πρόταση που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες συναινέσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση, κλείνοντας έτσι κάθε χαραμάδα συναίνεσης μπροστά σεαυτά που έρχονται τόσο στην πανδημία όσο και στην κοινωνική συνοχή.

Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Με τη διχαστική παρουσία Μητσοτάκη, που αναγκάστηκε έστω εν μέρει να απολογηθεί έπειτα από την πίεση της αντιπολίτευσης, τις παραδοχές για λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού και τη διαχείριση στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος. Ενώ αναγκάστηκε να μιλήσει για στήριξη των αδυνάτων, έπειτα από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η παραδοχή της αποτυχίας συνιστά επιβεβαίωση ότι σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν παρά τις εισηγήσεις των επιστημόνων πίσω από τους οποίους "κρύβεται" ο πρωθυπουργός. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα βαδίσει στον ίδιο δρόμο το επόμενο διάστημα. Στήριξη της κοινωνίας, σκληρή κριτική για την αδράνεια με προτάσεις ώστε να γίνουν γρήγορα όλα αυτά που όφειλαν να γίνουν από τον Μάρτιο, αλλά και αποκάλυψη των ψεμάτων και της "μαγικής εικόνας" που στήνει η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα.

Προοπτικές συναινέσεων και η πολιτική φθορά που τρέμει η κυβέρνηση

Βέβαια, το κάλεσμα Τσίπρα για συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία δεν "καίγεται" από την άρνηση Μητσοτάκη. Δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα, με το ξεπέρασμα δηλαδή του λοκντάουν και την επιβεβαίωση του καλού σεναρίου να υπάρχει έως την άνοιξη το εμβόλιο, να διαμορφώνει πεδίο συναινέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιτεθεί σε κάθε πολιτικό αρχηγό ξεχωριστά, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επικέντρωσαν στις ευθύνες της κυβέρνησης δίχως να επιτεθούν, κατά το σύνηθες, στον Αλ. Τσίπρα. Ο οποίος, με τη σειρά του, όχι μόνο δεν έστρεψε τα πυρά του στη Φ. Γεννηματά, αλλά την επικαλέστηκε δύο φορές ενισχύοντας τα επιχειρήματά του κατά του Κ. Μητσοτάκη.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της κυβερνητικής φθοράς και υπό την πίεση των γεγονότων, ο πρωθυπουργός -πιθανόν βασιζόμενος σε μετρήσεις- φαίνεται να ποντάρει στα πιο συντηρητικά κοινά και τις μεγαλύτερες ηλικίες, επενδύοντας στην στρατηγική της έντασης και στοχοποιώντας ακόμα μία φορά, με γλαφυρό τρόπο, τη νεολαία. Αξίζει να επισημανθεί με το βλέμμα στην επόμενη μέρα η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα: "Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε, όσο και αν σας στηρίζουν τα ΜΜΕ. Εμείς δεν σας λέμε φύγετε τώρα, γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. Αυτό που σας λέμε είναι αλλάξτε και ζητήστε τη βοήθειά μας για ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας με ενίσχυση μόνιμου προσωπικού". Φυσικά, όσο διακυβεύεται η δημόσια υγεία και ανθρώπινες ζωές, δεν υπάρχει ερώτημα για το ποια είναι η προτεραιότητα των πολιτικών δυνάμεων. Όπως κάθε μεγάλη κρίση ωστόσο, έτσι και η πανδημία, είναι μάλλον απίθανο να μην αφήσει το αποτύπωμά της και να μην προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές μετατοπίσεις.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου