Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 18 Ιαν 2021
Ολοι ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ
Κλίκ για μεγέθυνση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

18.01.2021, 11:49


ΕΦ.ΣΥΝ.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει την αναμενόμενη στάση, εκείνη δηλαδή του παρατηρητή, το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αν επιβεβαιωθούν τα περί επαναφοράς της πρότασης για ψηφιακό συνέδριο και για εκλογή του προέδρου από τη βάση.


Μεγάλο το ενδιαφέρον του φιλοκυβερνητικού Τύπου για τις κινήσεις των τάσεων εντός της Κουμουνδούρου ● Γιατί βλέπουν «εμφύλιο» και τι απαντάνε στα σενάρια εσωστρέφειας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H κινητοποίηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το ενδιαφέρον του συνόλου του φιλοκυβερνητικού Τύπου τις τελευταίες μέρες σε μια προφανή προσπάθεια να προκληθεί εσωτερική αναταραχή στην Κουμουνδούρου.

Από τον πηχυαίο τίτλο των «Παραπολιτικών», που έβλεπε «εμφύλιο», «ρήγματα», «διάσπαση», έως αρθρογράφους στα ΝΕΑ κι αλλού που αναγόρευαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (ο οποίος από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε σχετική διάψευση) ως τον επόμενο.... αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα στην αρχηγία του κόμματος αποδεικνυόταν περίτρανα η αγωνία και ίσως η ανάγκη να χτυπηθεί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση και την ώρα που η δημοφιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πάρει την κατιούσα.

Την ίδια ώρα οι διασπασμένοι πλέον «προεδρικοί» (Κίνηση Μελών και ΡΕΝΕ) συνεδρίαζαν διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο προς αποτίμηση της κατάστασης και προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους στον εσωκομματικό χάρτη, μιας και το επόμενο διάστημα κορυφώνονται οι κομματικές διαδικασίες στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ρωτήθηκαν τις τελευταίες μέρες για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα εσωστρέφειας και πως στόχος παραμένει η ικανοποίηση της ανάγκης για μια νέα, προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας που βρίσκεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα λόγω της θέσης του, ήταν ένας από τους υπογράφοντες το κείμενο της «Ομπρέλας», του συνασπισμού δηλαδή των 53+ με ιστορικά στελέχη του κόμματος. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» απάντησε πως το κείμενο δεν είχε στόχο την εσωστρέφεια και την αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πως αποτελεί «μια θετική συμβολή στη διατύπωση ενός νέου και πιο πειστικού πολιτικού αφηγήματος για την έξοδο από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, που ναι μεν βρίσκεται στο στενό προεδρικό περιβάλλον αλλά δεν είναι ενταγμένος σε κάποια τάση, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» σημείωνε πως «κινητικότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως εσωστρέφεια», συμπληρώνοντας με νόημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο, αρκεί αυτός να εστιάζει στο κύριο: την αριστερή και προοδευτική απάντηση στην πρόκληση της επόμενης μέρας. Η απάντηση αυτή δεν μπορεί να έρχεται από το χτες, με έτοιμες συνταγές και κυρίως με μια αντίληψη ότι η πολιτική εξαντλείται σε μια θεώρηση «από τα πάνω»».

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Παρασκήνιο» εστίασε στην ανάγκη για «διεύρυνση και μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και τάχθηκε κατά της λογικής της «περιχαράκωσης».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει την αναμενόμενη στάση, εκείνη δηλαδή του παρατηρητή, καλωσορίζοντας τις πρωτοβουλίες που βοηθούν στην παραγωγή πολιτικής και εσωτερικού διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται και γράφονται περί επαναφοράς της πρότασης για ψηφιακό συνέδριο και για εκλογή του προέδρου από τη βάση.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου