Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 01 Οκτ 2022
Κυριάκος Μητσοτάκης / Συναγερμός στο Μαξίμου από τα βέλη εκ των έσω
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Νευρικότητα προκαλούν στην κυβέρνηση οι εστίες φωτιάς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών, ειδικότερα της παλιότερης φρουράς, για πτυχές τής κυβερνητικής πολιτικής έχουν ανεβάσει τον συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η συνεδρίαση της Κ.Ο. για την ερχόμενη Τρίτη. Στο πλαίσιο της εισήγησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αντιπαραβάλει το κυβερνητικό έργο με το υποθετικό σενάριο των χειρισμών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό σύνθετο περιβάλλον. Το αφήγημα, άλλωστε, της καταστροφολογίας, σε περίπτωση που από την κάλπη της απλής αναλογικής προκύψει μια προοδευτική διακυβέρνηση, θα αποτελέσει τη σημαία του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Σχετικό στίγμα εξέπεμψε ο Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει τη διεθνή πραγματικότητα και να πει κάτι ουσιαστικό για όσα συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Υποστήριξε μάλιστα πως επιμένει σε αερολογίες και ψέματα και πως είναι αμετανόητος, αποκομμένος από τις προτεραιότητες της κοινωνίας και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Στην υψηλής έντασης ανακοίνωση σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ίδιος με το 2019, όταν ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να χάσει τις εκλογές από τον Κ. Μητσοτάκη. Η ακροτελεύτια φράση δε του Γ. Οικονόμου -«σε ό,τι αφορά το πόσο προοδευτικό θα ήταν το ξανασμίξιμο του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο μιας τρικομματικής κυβέρνησης, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών»- επιβεβαιώνει τους φόβους στο γαλάζιο στρατόπεδο για το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χρησιμοποιήσει ανάλογο ύφος μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούροβα στις Βρυξέλλες, ισχυριζόμενος πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπήρξε θαυμαστής ολοκληρωτικών καθεστώτων που δεν έχουν καμία σχέση με την ισχυρή φιλελεύθερη Δημοκρατία που ισχύει στην Ελλάδα από το 1974. Οι συγκεκριμένες -ανοίκειες για πολλούς ακόμα και εντός της Ν.Δ.- αναφορές εντάσσονται στο σχέδιο εκφοβισμού των κεντρώων ψηφοφόρων που κάποτε γοητεύτηκαν από τα κηρύγματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αλλά σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη στη Ν.Δ. και στον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Προβληματισμός για την απουσία θετικής ατζέντας

Πολλοί βουλευτές, ωστόσο, αλλά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρούν πως η συγκριμένη ρητορική θα έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα στο εκλογικό σώμα. Όπως σημειώνουν, στη σημερινή συγκυρία της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της εκρηκτικής ακρίβειας, οι πολίτες επιζητούν «το θετικό μήνυμα, τη θετική ατζέντα». Στέκονται μάλιστα στο γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία δεν εμφανίστηκαν στην εισήγηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αναμένουν κάποια θεαματική έκπληξη και στην ομιλία Μητσοτάκη προς την Κ.Ο. Δίνουν μάλιστα έμφαση και στο γεγονός ότι η Ευρώπη κινείται σε απελπιστικά αργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας απάντησης, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει εναποθέσει το σύνολο των προσδοκιών της στην Ε.Ε.

 

Αγκάθι οι «ενοχλητικοί» βουλευτές

Σ’ αυτό το φόντο, η Κ.Ο. κάθεται στα αναμμένα κάρβουνα. Πολλά μέλη της δε, διαβλέποντας τον κίνδυνο μη επανεκλογής σε συνθήκες απλής αναλογικής, δίνουν τα ρέστα τους. Υπενθυμίζεται ότι στις πρακτικές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα funds στη διαχείριση των κόκκινων δανείων εστιάζει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Χρήστο Σταϊκούρα ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Παράλληλα, το «πολύ σημαντικό» για τους συνταξιούχους ζήτημα της μη απόδοσης των συνδρομών υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων θέτει -με ερώτηση του προς τον Κωστή Χατζηδάκη- ο Νικήτας Κακλαμάνης. Επίσης, μόλις προχθές η Φωτεινή Πιπιλή εξέφρασε τη διαφωνία της με την τροπολογία για την παράταση της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ ανοιχτή πληγή παραμένουν πάντα για το Μαξίμου οι δημόσιες διαφοροποιήσεις που αφορούν τους χειρισμούς στις υποκλοπές.

Νεύμα σε Κυρανάκη από Μπογδάνο και Βελόπουλο

Τέλος, οι βολές που εκτόξευσε ο Κ. Κυρανάκης για τη μην επιβολή του νόμου και της τάξης στα ΑΕΙ αποσπούν τα εγκώμια των επικεφαλής σχημάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. και εποφθαλμιούν τα σκληροπυρηνικά τμήματα της γαλάζιας βάσης. Ο Κ. Μπογδάνος, με αφορμή την αποδοκιμασία του Γ. Οικονόμου προς τον βουλευτή της Ν.Δ., σημείωσε ότι «ο κ. Κυρανάκης λέει αλήθειες που δυστυχώς η Ν.Δ. παθαίνει αλλεργία όταν τις ακούει», «στην ΠΑΤΡΙΔΑ όμως ταιριάζουν απόλυτα». Τις δηλώσεις Κυρανάκη είχε επαινέσει και ο Κ. Βελόπουλος.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου