Άρον άρον έκλεισε η ΝΔ τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών δίχως να έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες που θα έριχναν φως στην υπόθεση. Η κυβέρνηση - που έχει και την πλειοψηφία στην Επιτροπή - αρνήθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήσεις κεντρικών - πολιτικών και μη - προσώπων της υπόθεσης. Πλέον, τα κόμματα έχουν προθεσμία δέκα ημερών προκειμένου να καταθέσουν τις πορισματικές τους θέσεις.
 
Την αυλαία έριξε η κατάθεση του προέδρου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Επιτροπή, που δεν κάλεσε άλλα πολιτικά πρόσωπα, ρίχνοντας πυρά και προσωπικά στον ίδιο τoν πρωθυπουργό, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπρεπε να είναι εδώ και να κάθεται σε αυτή την καρέκλα». Την εξέταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με την ανάληψη της πρωθυπουργίας έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, είχαν ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ.
 
Υπενθυμίζεται ότι από την ελλιπή λίστα μαρτύρων εξαιρέθηκαν πρωταγωνιστές της υπόθεσης όπως ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού (και ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη) Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και ο δημοσιογράφος και θύμα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης.

Την πόρτα της εξεταστικής δεν πέρασαν και οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του Tvxs.gr, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία KRIKEL, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκανδαλωδώς εξασφαλίσει «απόρρητες» συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν κλήθηκαν επίσης τα στελέχη της υπηρεσίας που ζήτησαν και υπέγραψαν την παρακολούθηση, αλλά και αρκετά άλλα πρόσωπα, που αποτελούν σημαντικούς κρίκούς στην αλυσίδα του σκανδάλου και θα μπορούσαν με τις καταθέσεις τους να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Οι δε «βολικοί» μάρτυρες που κατέθεσαν στην Επιτροπή με απόφαση της ΝΔ, όπως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου, «κρύφτηκαν» πίσω από το απόρρητο. Η επίκληση του απορρήτου ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν «ομερτά» και «συγκάλυψη», ενώ χαρακτηρίστηκε και ως παράνομη και αντισυνταγματική από νομικούς, συνταγματολόγους. Αμφισβητήθηκε δε ως δυνατότητα και από τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. 

Αντίδραση ΝΔ στην κατάθεση Ανδρουλάκη

 

Η ΝΔ μετά το τέλος της κατάθεσης Ανδρουλάκη και το κλείσιμο της διαδικασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η σημερινή κατάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής. Μια κατάθεση γεμάτη αοριστολογίες, χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ή απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν».

 

Αντιδράσεις κομμάτων αντιπολίτευσης

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με το κλείσιμο του καταλόγου των μαρτύρων, καταγγέλλοντας εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ημέρα ντροπής
 
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι αποφασισμένος να πέσει φως στην υπόθεση και για αυτό θα επιμείνει να καταθέσουν - μεταξύ άλλων - οι επιχειρηματίες Λαβράνος και Μπίτζιος στην επικείμενη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
 
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατήγγειλαν «τη μεθόδευση της κυβέρνησης να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή, παρά τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ότι o Σταμάτης Τριμπάλης, διαχειριστής της KRIKEL, έχει ψευδομαρτυρήσει στην Επιτροπή».
 
Παράλληλα χαρακτήρισαν τη σημερινή μέρα «ημέρα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία» και συμπλήρωσαν: «Αλλά το θέμα δεν κλείνει εδώ. Αναμένεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, ορατοί και αόρατοι καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη Δημοκρατία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές».
 
ΚΚΕ: «Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε το «εσπευσμένο κλείσιμο/κουκούλωμα της Εξεταστικής Επιτροπής». Έκανε λόγο για «Επιτροπή-παρωδία με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει στοιχεία και την αλήθεια στον λαό».

Ανακοίνωση Καραθανασόπουλου

«Καταγγέλλουμε το εσπευσμένο κλείσιμο/κουκούλωμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έκλεισαν οι διαδικασίες μίας Εξεταστικής Επιτροπής -παρωδία.

Οι εργασίες της αποτέλεσαν το «κερασάκι στην τούρτα» της μεθοδευμένης συγκάλυψης των υποθέσεων, του αποπροσανατολισμού με επιλεκτικές διαρροές ένθεν κακείθεν, οι οποίες σκοπό έχουν να συσκοτίσουν την υπόθεση, να αφήσουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την ασύδοτη δράση των εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει στοιχεία και την αλήθεια στο λαό, για να τους χαλάσουμε τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο λαός, για την προστασία των δικαιωμάτων του, για την κατάργηση του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου, για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας»

Μέρα25: Συγκάλυψη εγκλημάτων

«Κλείνει άρον-άρον η Εξεταστική για τις υποκλοπές από την Μητσοτάκης Α.Ε. όπως αναμενόταν, χωρίς καμία διαλεύκανση, καμία διερεύνηση, κανένα "φως". Το παρακράτος των υποκλοπών, των κλοπών και του αυταρχισμού του καθεστώτος Μητσοτάκη επιλέγει πάλι τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του» σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

πηγη: https://tvxs.gr