Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Ευρώπη-Ελλάδα, πορείες αντίθετες
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 
 

Στη Γερμανία η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε να κρατικοποιήσει τη Uniper, τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, για να βάλει φρένο στην ενεργειακή κρίση.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε την πλήρη κρατικοποίηση της EDF (Électricité De France). Προσέφερε περί τα 9,7 δισ. για να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση.

Ισπανία και Πορτογαλία απαίτησαν και πήραν από την Ε.Ε. «ειδική άδεια» να διαχειρίζονται μόνες τους τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη και οι ωφελημένοι να είναι οι καταναλωτές αλλά και η οικονομία τους.

Το 2020 η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι πάροχοι Υγείας, με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης, το 2020 η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ διέσωσε τη Lufthansa δίνοντας 9 δισ. ευρώ και παίρνοντας το 20% των μετοχών της.

Συνολικά, τα τελευταία 15 χρόνια με κρατικοποιήσεις, όπως της γερμανικής Commerzbank το 2009 και της ισπανικής Bankia το 2012, αυξήθηκαν στην Ευρώπη οι δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «σοσιαλμανία» των συντηρητικών, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών ή και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στον αντίθετο δρόμο

Στην Ελλάδα ακολουθήσαμε τον αντίθετο δρόμο, κάποιες φορές από επιλογή (κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Σημίτη, σημερινή κυβέρνηση κ.λπ.), κάποιες φορές υποχρεωτικά (μνημονιακές εντολές τρόικας). Κι αν κάποτε υπήρχε αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ρόλο του κράτους και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, σήμερα αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχει απαντηθεί. Ναι, οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να υπάρχει παρέμβαση του Δημοσίου σε μια σειρά κρίσιμους τομείς.

- Οι Έλληνες πολίτες ανακεφαλαιοποιήσαμε τρεις φορές τις τράπεζες για να έρχονται σήμερα οι διοικήσεις τους, με ψηφισμένο το «ακαταδίωκτο» των στελεχών τους (ο πρώτος νόμος που θέσπισε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη), να μοιράζουν bonus στους εαυτούς τους και κατασχετήρια σπιτιών σε όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν ένα δάνειο ολίγων χιλιάδων.

- Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πανάκριβα για δεκαετίες προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή ΔΕΗ και ο κ. Μητσοτάκης τη χάρισε στους ιδιώτες κρατώντας το management (και αυξάνοντας κατά πολύ τους μισθούς) για τα πολυπληθή γαλάζια στελέχη.

- Οι Έλληνες πολίτες δεν ανέχονται να υποβαθμίζεται το δημόσιο Σύστημα Υγείας για να ωφεληθούν οι κλινικάρχες, να υποβαθμίζεται η δημόσια Παιδεία για να ωφεληθούν τα κολέγια, να καταργούνται εργατικά δικαιώματα για να συμπιεστεί το εργασιακό κόστος.

Να το πούμε καθαρά: Δεν έγιναν κομμουνιστές ούτε αριστεροί η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το υπάρχον οικονομικό και κοινωνικό σύστημα υπηρετούν και αυτό ονομάζεται καπιταλισμός. Απλώς στην Ελλάδα έχουμε έναν faux καπιταλισμό. Εδώ κρατικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη. Εδώ κεντρικό κριτήριο δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, αλλά τα ουρανοκατέβατα κέρδη μιας χούφτας κολλητών.

Σε όφελος των πολλών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, επιδιώκει να εξορθολογήσει τη λειτουργία της οικονομίας σε όφελος των πολλών και να προστατεύσει όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εξωπραγματική ακρίβεια. Είναι ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και εξασφάλισης του δικαιώματος για μια καλύτερη ζωή. Είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθούν όλες οι επιχειρήσεις σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εμείς προτιμούμε να προσλαμβάνονται καθηγητές και γιατροί παρά αστυνομικοί και κληρικοί. Εμείς θέλουμε να μένουν στην Ελλάδα τα παιδιά μας, βοηθώντας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους την πατρίδα μας και όχι ξένες οικονομίες.

Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν δωρεάν και όχι να γίνονται «ψυκτικοί από το Περιστέρι» σε ιδιωτικά σχολεία.

Εμείς θέλουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνο τουρισμό και οικοδομή.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που εφαρμόζουν σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης σε όφελος όλων και όχι σε αυτούς που όλα τα στηρίζουν στη φτηνή εργασία.

Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο να πάμε σε εκλογές, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να υπάρξει μια ευρεία αριστερή-προοδευτική-δημοκρατική κυβερνητική συμμαχία με ισότιμους εταίρους και με ένα συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο μένει θα ασχολείται μόνο με το πώς θα πουλήσει μισοτιμής και τα τελευταία ασημικά… Να φύγουν το συντομότερο. Κάνουν κακό στη χώρα…

 

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών
πηγη: https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου