Συγκεκριμένα, είπε -μεταξύ άλλων- το εξής:

 

«Υπήρξε ένα υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους-το οποίο, τελικά, απ΄ ότι φαίνεται, δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση, Αυτό είναι ασυγχώρητο»!

Η τοποθέτησή του ξάφνιασε ακόμη και μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ που δεν καταλαβαίνουν γιατί ο πρωθυπουργός επιλέγει μια τόσο διχαστική στάση σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη δημόσια υγεία.

Η επικοινωνιακή κατασκευή ενός κυβερνητικού θριάμβου στη διαχείριση της πανδημίας έχει καταρρεύσει από το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού που δεν επιτρέπει τη δημιουργία "τείχους ανοσίας" μέχρι το φθινόπωρο.

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και η διάχυση της μετάλλαξης Δέλτα προκαλούν ανησυχία ακόμη και στους πιο αισιόδοξους.

 

Η άμυνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επίθεση σε όσους δεν εμβολιάζονται, ο εκβιασμός τους με τις απαγορεύσεις που θα υποστούν και την οικονομική στήριξη που δεν θα έχουν, εάν υπάρξει εκ νέου lockdown ειδικά γι αυτούς, και η στοχοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δηλαδή, η κυβέρνηση κατασκευάζει εσωτερικό εχθρό για να του χρεώσει τις δικές της ευθύνες για την αποτυχία. Οπως φάνηκε με τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην "Κ", έχουν αποφασίσει να φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις επιφυλάξεις σημαντικού αριθμού πολιτών απέναντι στο εμβολιασμό.

Η "γραμμή" είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "παίζει" με τους "ψεκασμένους" χρησιμοποιώντας διπλή γλώσσα, στηρίζοντας τον εμβολιασμό επισήμως και θεσμικά αλλά, ταυτόχρονα, κλείνοντας και το μάτι στους αρνητές.

Κατά την κυβερνητική προπαγάνδα, δηλαδή, είναι κεντρική επιλογή της Κουμουνδούρου να ακούγονται παράλληλα οι φωνές και του τομεάρχη Υγείας Α. Ξανθού και του βουλευτή Χανίων Π. Πολάκη για να επιχειρείται την ίδια ώρα διείσδυση και στο κοινό των μετριοπαθών σκεπτόμενων της μεσαίας τάξης και στο κοινό των αντισυστημικών που ρέπουν προς θεωρίες συνωμοσίας. 

Με τη δαιμονοποίηση της αντιπολιτευτικής κριτικής ως "σαμποτάζ" ο πρωθυπουργός επιδιώξει ξεκάθαρα ακραία πόλωση, καλλιεργώντας φανατισμό και εχθροπάθεια απέναντι στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο. Η εκτίμηση που προφανώς έχει γίνει είναι ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί ισχυρό γιατί συσπειρώνει και αποτρέπει τις διαρροές προς τα αριστερά και προς τα δεξιά ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν απογοητευτεί δυο χρόνια μετά την εκλογική της νίκη.

Εντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού:

"Σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο Πρωθυπουργός μίλησε για «υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ»! Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας. Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση «ενόχων».

Αν κάποιος «σαμπόταρε» την ώριμη και υπεύθυνη στάση της κοινωνίας και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αφήνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς ουσιαστική στήριξη, τους ασθενείς με άλλα νοσήματα (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ (το 1/3 όσων γίνονται το πληρώνουν από την τσέπη τους), τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά «προστατευμένο». Μη φροντίζοντας να εμβολιαστεί ένας στους τρείς ηλικιωμένους και ενισχύοντας, μέσα από απειλές και διχαστικές λογικές, το κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Και, κυρίως, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία.

Το τίμημα του «κυβερνητικού σαμποτάζ» είναι πολύ βαρύ. Και προφανώς δεν υπάρχει κανένα success story. H κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, τα φτωχοποιημένα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, τα θύματα της πανδημίας και οι οικογένειες τους, έχουν ήδη «πληρώσει το μάρμαρο». Η ώρα της μεταστροφής της κοινωνικής συνείδησης και της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, έρχεται…"
πηγη: https://tvxs.gr