Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Μάρ 2024
Φόβοι για νοθεία με την επιστολική ψήφο
Κλίκ για μεγέθυνση

Νίκη Κεραμέως και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε παλαιότερο εκκλησιασμό. Βοήθειά μας... | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

 

 
Βαριές σκιές για το αδιάβλητο των επόμενων ευρωεκλογών ρίχνει η ομολογία της κυβέρνησης ότι η διαρροή των emails προς την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έγινε από μηχανισμούς του υπουργείου Εσωτερικών και της Ν.Δ. ● Δεν θα είναι ξανά υποψήφια η «γαλάζια» ευρωβουλεύτρια ● Οδηγήθηκαν σε παραίτηση ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος για να διασωθούν το Μαξίμου και η Νίκη Κεραμέως ● Πώς άλλαξε η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων Ελλήνων του εξωτερικού στο γραφείο της «γαλάζιας» ευρωβουλεύτριας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον πρωθυπουργό να υποχρεώνεται εν τέλει -προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος αλλά και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως- να την κόψει από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αλλά και να οδηγούνται σε παραίτηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και ο γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς αποτελούν την πλήρη ομολογία της κυβέρνησης ότι η διαρροή των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων του εξωτερικού έγινε μέσα από τον επίσημο κυβερνητικό μηχανισμό καθώς και τον επίσημο κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. Γεγονός που ταυτόχρονα βέβαια αποτελεί και την απόλυτη ομολογία για τη διαβλητότητα και την επισφάλεια της επιστολικής ψήφου.

Ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Γιατί όσο και αν οι πληροφορίες που έρχονται από την κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για emails κάποιων εκλογέων του 2023 και ότι η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο γιατί ο κ. Σταυριανουδάκης είχε τη σχετική αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023, το γεγονός της ίδιας της διαρροής των προσωπικών στοιχείων δεν αλλάζει.

Και ανεξάρτητα με το αν η διαρροή αυτή των στοιχείων στην κ. Ασημακοπούλου έγινε σε μια περίοδο που ακόμα δεν είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, το γεγονός ότι συνέβη αυτή η διαρροή μέσα από την κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ. φανερώνει το πόσο διαβλητή είναι ανά πάσα στιγμή αυτή η διαδικασία.

Η διαδρομή των emails

Κατά τις πληροφορίες από την κυβέρνηση λοιπόν, τα emails αυτά η κ. Ασημακοπούλου τα απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Ο παραιτηθείς γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκος Θεοδωρόπουλος

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε (Real FM) ότι «κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε γ.γ. του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό και εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές. Και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ., του κ. Θεοδωρόπουλου, φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ., χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε», ενώ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις για την επισφάλεια και τη διαβλητότητα της επιστολικής ψήφου, επικαλέστηκε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς από την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά από τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου».

Οταν βέβαια πλέον γνωρίζουμε ότι η διαρροή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε μέσω προσώπων που μέχρι σήμερα στελέχωναν τον μηχανισμό της παρούσας κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ., γεγονός το οποίο καθιστά σαφή την κερκόπορτα που υπάρχει στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Στην κυβέρνηση επίσης υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε με βάση τις δικές του αξίες και ότι ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και για αυτό η κ. Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ενώ ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Ομως είναι σαφές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση και να οδηγηθεί στο κόψιμο της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Γιατί η αρχική στάση του μεγάρου Μαξίμου ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ερωτηθεί σχετικά με την επικείμενη εκ νέου υποψηφιότητα της κ. Ασημακοπούλου στις ευρωεκλογές και είχε δείξει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για την υποψηφιότητα αυτή, λέγοντας μεν ότι η ανακοίνωση των υποψηφίων θα γίνει μετά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, όμως υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η κυρία Ασημακοπούλου είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο» και ότι «ακολουθεί την εντελώς αντίθετη πρακτική από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή προσπαθεί να υπερασπιστεί πριν και πάνω από όλα τη χώρα της και μετά το κόμμα μας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Ν.Δ.» (7.3.2024).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στη συνέχεια βέβαια ο κ. Μητσοτάκης, υπό την πίεση και της ανοιχτής εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση της κ. Ασημακοπούλου καθώς και της αντίστοιχης έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι σαφές ότι ζύγισε τη ζημιά που θα του επέφερε προεκλογικά το να προχωρήσει στις ευρωεκλογές με την υπόθεση αυτή ανοιχτή και πήρε αποστάσεις από την ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ., δηλώνοντας προ ημερών ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί, όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν», ενώ στην ερώτηση αν περιμένει απαντήσεις για να πάρει αποφάσεις, είπε ότι «κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα». Φράση που και σήμερα επικαλούνται οι πληροφορίες από την κυβέρνηση, για να πουν ότι ο πρωθυπουργός και το μέγαρο Μαξίμου έκαναν τη δική τους «έρευνα» για το τι έχει συμβεί.

Εκτός λίστας

Από την πλευρά της η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, διευκολύνοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι «καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν το γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας “στρατιώτης” της μεγάλης παράταξης της Ν.Δ. και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε. Ως ευρωβουλευτής επί 5 χρόνια έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι.

»Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μη συμμετάσχω ως υποψήφια ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας. Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος».

Ευθύνες σε Βορίδη-Κεραμέως επιρρίπτει η αντιπολίτευση

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου:

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο», αναφέροντας πως «η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Εχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού;», ενώ πρόσθεσε: «Μέσα σε μια στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να ρίξει σκιές στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας με επιστολική ψήφο και να επαναβεβαιώσει ότι όσα λέει περί διαφάνειας και δημοκρατίας είναι απλώς επικοινωνιακά “λόγια του αέρα”».

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο», προσθέτοντας πως «η αποχώρηση της κας Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της», ενώ ζήτησε «να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων», καλώντας την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, «να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «η “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε “φέιγ-βολάν”, φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου».

Νέα Αριστερά

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία μας απαιτεί απαντήσεις», τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών που ανέδειξε η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή. Οι πολιτικές ευθύνες αγγίζουν τόσο τον προηγούμενο όσο και τη νυν υπουργό Εσωτερικών αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Η Νέα Δημοκρατία “καίει” δύο μεσαία κομματικά στελέχη και την κυρία Ασημακοπούλου θεωρώντας ότι η υπόθεση έκλεισε. Γελιούνται. Τα δύο αυτά στελέχη ήταν άμεσοι συνεργάτες του κυρίου Βορίδη και στη συνέχεια της κυρίας Κεραμέως. Θυμίζουμε ότι ο κύριος Βορίδης υπερασπίστηκε την κυρία Ασημακοπούλου από την πρώτη στιγμή. Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Και η κυρία Κεραμέως να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν μετατραπεί σε κουρελόχαρτο».

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου