Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Απρ 2024
Politico για επιλογή Φρέντη Μπελέρη από ΝΔ: Ένας «μπαλαντέρ» από τις αλβανικές φυλακές
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Την επιλογή του Φρέντι Μπελέρη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει σε άρθρο της η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

Μιλά στην ουσία για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σημειώνοντας πως οι εντάσεις πλέον μεταξύ Αθήνας και Τιράνων απειλούν να επιβαρύνουν την προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Επισημαίνει τη διάσταση απόψεων αφού για την Αθήνα πρόκειται για θύμα κατασκευασμένων πολιτικών κατηγοριών ενώ για την Αλβανία μια απειλητική φιγούρα.

Δεν παραλείπει να αναφέρει επίσης πως ο Φρέντι Μπελέρη έχει κατηγορεί για εξαγορά ψήφων κατά τις εκλογές που τον ανέδειξαν Δήμαρχο της Χειμάρρας με 19 ψήφους διαφορά.

Προσθέτουν μάλιστα πως «οι υποψίες της Αλβανίας για τον Μπέλερη είναι βαθιές, υποστηρίζοντας συχνά ότι εμπλέκεται με ένα αλυτρωτικό μαχητικό τρομοκρατικό δίκτυο. Το 1995 – τη χρονιά μετά από μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες – συνελήφθη και καταδικάστηκε στην Ελλάδα σε τρία χρόνια με αναστολή για συνέργεια στην κατοχή όπλων».

Για να σημειώσουν πως «η φερόμενη εμπλοκή του σε αυτές τις δραστηριότητες έχει επανειλημμένα ερευνηθεί από την αλβανική δικαιοσύνη -το 1994, το 2005 και το 2015- αλλά χωρίς να βρεθούν στοιχεία εναντίον του».

Το άρθρο σημειώνει με ενδιαφέρον ότι το θέμα έχει επιβαρύνει τις σχέσεις της Ελλάδας «με ορισμένους από τους συμμάχους της στην ΕΕ, ιδίως με το Βερολίνο, όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην ΕΕ παρά τις αντιρρήσεις της Αθήνας». Για να προσθέσει το σχόλιο σε άρθρο του, του Άγγελου Συρίγου, επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:

«Προς το παρόν, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί ότι η υπόθεση Μπέλερη είναι θέμα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Προσθέτει μάλιστα την δήλωση της Μαριλένας Κοππά, καθηγήτριας συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία δήλωσε ότι η ενέργεια της Ελλάδας ήταν «λαϊκιστική, καιροσκοπική και κοντόφθαλμη».

Σημειώνει βέβαια πως για τη Νέα Δημοκρατία η υποστήριξη ενός φυλακισμένου Έλληνα αποτελεί επίδειξη «πατριωτικών διαπιστευτηρίων» σε μια προσπάθεια «να αντιμετωπίσει την αύξηση της υποστήριξης προς τα ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικιστικού κόμματος Ελληνική Λύση και του υπερορθόδοξου κόμματος “Νίκη”».

Προσθέτει πως η υποστήριξη της Αθήνας προς τον Μπελέρη «δεν είναι χωρίς κινδύνους» και αναφέρει:

«Πρώτον, είναι βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει μακροχρόνια παράπονα με τα Τίρανα και θα ενοχλήσει τους υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δηλητηριάζει τη διαδικασία μεταφέροντας μια διμερή διαμάχη για το κράτος δικαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αποκαλύπτει παράλληλα πως σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, «το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είναι επιφυλακτικό στο να παίξει πολιτική με τον Μπελέρη και έχει εκφράσει “ισχυρές επιφυλάξεις” για την υποψηφιότητά του».

«Η απόφαση για την υποψηφιότητα του Μπελέρη έπρεπε να σταθμίσει το εκλογικό κέρδος για το κυβερνών κόμμα και την υποστήριξη της πατριωτικής δεξιάς δράσης εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από τη μία πλευρά, έναντι των σχέσεων με την Αλβανία και την πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας από την άλλη», δήλωσε στο Politico ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στο Sciences Po του Παρισιού.

«Η απόφαση που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι η ζυγαριά έγειρε τελικά υπέρ του πρώτου μετώπου», προσέθεσε ο ίδιος.

από: https://www.documentonews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου