Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Σεπ 2023
Ουδεμία αυτοκριτική, καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης
Κλίκ για μεγέθυνσηΤο αφήγημα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι δίπλα στους πολίτες, επιχείρησε να επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που η Θεσσαλία έχει βουλιάξει μετά τις φονικές πλημμύρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση «θα βάλει πλάτη» και θα κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Βεβαίως απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε αυτοκριτική και σε ανάληψη ευθυνών για ό,τι έχει συμβεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα. Μάλιστα, δήλωσε πως «καταλαβαίνει» τον θυμό και την οργή που υπάρχει, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε και πως είναι «πάντα εδώ στα δύσκολα».

Η πραγματικότητα πάντως είναι πως ακόμη κι αν η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει ακραία φαινόμενα, πολύ πιο ακραία είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης και όλων των αρμών της εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού, που ελέγχει με (επίσης πρωτοφανή) πολιτική υπεροπλία η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε μια καθαρά επικοινωνιακού τύπου εμφάνιση, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης –κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Καρδίτσα– έδωσε υποσχέσεις πως θα κινητοποιήσει όποιο ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για τη στήριξη όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. 

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ' όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», δήλωσε αρχικά και συνέχισε σε ανάλογο πνεύμα:

«Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες».

Λίγη ώρα αργότερα, από το Συντονιστικό στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ξεκινάει η δρομολόγηση της διαδικασίας αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Για ακόμα μια φορά, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους οικονομικούς πόρους που θα χρειαστούν, τονίζοντας πως «εκκίνησαν οι διαδικασίες για να διεκδικήσουμε κονδύλια από την ΕΕ» και κατέληξε πως «όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία».

Αιχμές από Δένδια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές για τον χρόνο που κλήθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν. Όπως είπε σε δήλωσή του για την τεράστια καταστροφή που πλήττει τη χώρα, «οι ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες από την Τετάρτη».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου