Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Σεπ 2023
ΣΥΡΙΖΑ: Ειδικά για τη Θεσσαλία η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι παραβιάζει οδηγία για τους κινδύνους πλημμύρας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες, απόρροια της κλιματικής κρίσης, και δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, βάσει των νέων δεδομένων», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα «ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας».

Η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επέλεξε την επικοινωνιακή πολιτική παρά να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, με αποτέλεσμα να αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη» στην κακοκαιρία Daniel.

Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Κοινοβολευτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έχει μιλήσει επανειλημμένα για το σημαντικό εργαλείο «που καθυστερεί», δηλαδή τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

«Ο Βόλος ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου»

«Τώρα καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητά τους. Οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Όμως τα Σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί και να είχαν αναθεωρηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31.12.2021, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε τη σχετική μέριμνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ένα χρόνο πριν

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα παραθέτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή – 258 ΣΛΕΕ- INFR (2021) 2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ).

Και εξηγεί πως οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Δηλαδή, οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

«Οι χάρτες έπρεπε να αναβαθμιστούν βάσει των δεδομένων της κλιματικής αλλαγής»

Οι χάρτες και τα σχέδια αυτά έπρεπε να αναθεωρηθούν και να αναβαθμιστούν, βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής. Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2019 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας.

Η προθεσμία για την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση και την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών έληξε τον Μάρτιο του 2020. Δεδομένου ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία από την Ελλάδα, «αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή με προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν, διαφορετικά θα προέβαινε σε αιτιολογημένη γνώμη, συνέχιση δηλαδή της νομικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του ενωσιακού δικαίου», επισημαίνει η κυρία Πέρκα.

Βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία

«Κυβερνητική απραξία»

«Δεδομένης της απραξίας της ελληνικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29.9.2022 υπέβαλε αιτιολογημένη γνώμη εις βάρος της Ελλάδας (αιτιολογημένη γνώμη 258 ΣΛΕΕ- INFR (2021) 2254) λόγω της καθυστερημένης αναθεώρησης και επικαιροποίησης των σχεδίων και χαρτών κινδύνου πλημμύρας», προσθέτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «στις 15.2.2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή καθυστέρησης επικαιροποίησης και υιοθέτησης των δεύτερων σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (Προειδοποιητική επιστολή 258 ΣΛΕΕ-INFR (2022) 219)».

«H Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει την οδηγία για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, καθώς δεν επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες», σημειώνει.

Μάλιστα, ειδικά για την Θεσσαλία, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Σύμφωνα με το WWF, σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας). Επομένως δεν ισχύουν  επιχειρήματα, όπως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν περιμέναμε τέτοιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Γνωρίζαμε τα πάντα, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης».

«Επομένως εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αφού οι κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές γνώριζαν τον κίνδυνο, τι έκαναν προκειμένου να θωρακίσουν τη Θεσσαλία ειδικότερα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα;», επισημαίνει καταληκτικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: in.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου