Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Ιούν 2022
Αναθέτει σε ιδιώτες και το νομοθετικό έργο!
Κλίκ για μεγέθυνση









Ο υπουργός Κ. Σκρέκας στη συνεδρίαση για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKNISSI





21.06.2022, 14:12
 
Εταιρεία συμβούλων ανέλαβε να επεξεργαστεί νομοτεχνικά και να «οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα ψηφιστεί από τη Βουλή (σ.σ. και θα κρίνει συμφέροντα δισεκατομμυρίων ευρώ), ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει ο κομματικός στρατός μετακλητών που κατακλύζει τα υπουργικά γραφεία ● Χωρίς τέλος η απόσυρση του κράτους από τις αρμοδιότητές του

Δεν σταματά να μας εκπλήσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα έργα της που «μεταρρυθμίζουν» το Δημόσιο, συρρικνώνοντας ακόμα και τον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του. Με αφορμή το νομοσχέδιο-ποταμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μάθαμε ότι αναθέτει σε ιδιώτες, με κάθε επισημότητα, ακόμα και το νομοθετικό έργο του κράτους, την ίδια στιγμή που σπάζει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που σιτίζονται στα υπουργικά γραφεία με χρήματα των φορολογουμένων.

Στην πρώτη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που έγινε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αποκαλύφθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν ασχολήθηκε εκείνο να γράψει τον νόμο και τα συμπαρομαρτούντα του, αλλά τα ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων. Οπως διαβάζουμε στις σχετικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ που είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια», ανέθεσε στον ιδιώτη:

■ Να επεξεργαστεί νομοτεχνικά και να «οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο» που θα ψηφιστεί από τη Βουλή (σ.σ. και θα κρίνει συμφέροντα δισεκατομμυρίων ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Απρίλιο.

■ Να συντάξει αιτιολογικές εκθέσεις και εκθέσεις συνεπειών ρύθμισης, δηλαδή κείμενα που συνοδεύουν κάθε νόμο και αποτελούν κρίσιμα κομμάτια του. Η αιτιολογική έκθεση κάθε νόμου χρησιμεύει συχνά για τη νομική ερμηνεία επιμέρους ρυθμίσεων όταν κάποιο θέμα φτάσει στα δικαστήρια.

■ Να ενσωματώσει τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο νόμου. Αυτή είναι δουλειά που μπορεί να γίνει απλά από μια ικανή γραμματεία υποστήριξης.

■ Να εκπονήσει σχέδια ακόμα και για τις υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν για να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου. Μία από τις πολλές τέτοιες αποφάσεις θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί το περιβόητο πλαφόν στη χονδρική τιμή με την οποία θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Η αποκάλυψη της ανάθεσης έγινε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργο Αρβανιτίδη, την ώρα που πήρε τον λόγο για να τοποθετηθεί επί της αρχής στο νομοσχέδιο. Αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δεσμευτικές προθεσμίες που είχε αναλάβει από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» για να ψηφίσει τον νόμο, ο βουλευτής είπε για την απόφαση που είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια» (25/5/2022) και τη χαρακτήρισε «άκρως αποκαλυπτική της γενικότερης φιλοσοφίας που διέπει την κυβέρνηση, για το πώς αντιλαμβάνεστε την άσκηση της εξουσίας».

«Ολα σε εξωτερικούς συνεργάτες, όλα outsourcing, λεφτά υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για εταιρείες συμβούλων», είπε ο κ. Αρβανιτίδης: «Δεν προσλαμβάνετε έναν τεχνικό σύμβουλο ή ένα εξειδικευμένο νομικό γραφείο για μια πολύ εξειδικευμένη συμβουλή, αλλά προσλαμβάνετε κάποιον για να σας γράψει ένα ολόκληρο νομοσχέδιο, καθώς και τις ΚΥΑ οι οποίες θα ακολουθήσουν», κατέληξε, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση από τον παριστάμενο υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Οταν ο κ. Σκρέκας πήρε τον λόγο για να κλείσει τη συνεδρίαση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή» και «μεγάλη μεταρρύθμιση», είπε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλαπλασιασμό των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και απάντησε μόνο στον Κρίτωνα Αρσένη του ΜέΡΑ25 (είχε ρωτήσει γιατί προβλέπονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε δασικές εκτάσεις) λέγοντας ότι εκεί επιτρέπονται και οι ΑΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΝ ξεκίνησε την ανάθεση του... νομοθετικού έργου στις 14 Απριλίου 2022, ενώ το νομοσχέδιο βγήκε σε διαβούλευση μεταξύ 26 Απριλίου-10 Μαΐου και συγκέντρωσε 332 σχόλια. Ο προϋπολογισμός της νομοθέτησης ήταν 74.400 ευρώ και κλήθηκαν να καταθέσουν προσφορές τρεις εταιρείες (Grant Thornton, Pricewaterhousecoopers, Διαδικασία Α.Ε.). Στην κατακυρωτική απόφαση της 25/5 αναφέρεται μόνο η προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία «Διαδικασία» στις 19/4, η οποία ανέλαβε τη δουλειά με τιμή 74.280,96 ευρώ (έκπτωση 0,16%).

Η απόσυρση του κράτους από βασικές λειτουργίες του δεν είναι καθόλου πρωτοφανής, αν θυμηθούμε όσα έγιναν στα χρόνια των μνημονίων σε κρίσιμους κλάδους όπως η Υγεία, η Παιδεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος και των δημόσιων έργων είχαμε ανάλογα φαινόμενα καθώς πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν οι ιδιώτες ελεγκτές δημόσιων έργων και τα δημόσια έργα «κατά παραγγελία ιδιωτών» μέσω των Πρότυπων Προτάσεων.

Μάλιστα στο νομοσχέδιο, που συνεχίζει να συζητείται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί στις 29 Ιουνίου, υπάρχει και το άρθρο 149 που ουσιαστικά καταργεί τις Πολεοδομίες. Συγκεκριμένα, καταργείται η υποχρέωση της προέγκρισης από την ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης) για όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών οι οποίες θα εκδίδονται αυτόματα με την υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού. Το μέτρο αυτό συνδέεται με την αποψίλωση των ΥΔΟΜ από προσωπικό για την οποία συχνά διαμαρτύρονται οι μηχανικοί του Δημοσίου καθώς υπολειτουργούν περίπου 160 υπηρεσίες ενώ θα έπρεπε να είναι διπλάσιες.

Στην περίπτωση όμως του νομοθετικού έργου θα μπορούσε προφανώς να βοηθήσει ο κομματικός στρατός μετακλητών που κατακλύζει τα υπουργικά γραφεία. Ενδεικτικά είναι όσα έγραφε η «Εφ.Συν.» («Νέο ρεκόρ 10ετίας στο βόλεμα ημετέρων») στις 12/1/2021, όταν οι μετακλητοί είχαν φτάσει τους 2.965 με ετήσιο κόστος μισθοδοσίας 65 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό το ρεκόρ έσπασε όμως, καθώς τον Φεβρουάριο του 2022 μετρήθηκαν 3.184 μετακλητοί.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου