Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Αύγ 2022
Νέοι τριγμοί στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων: Παρεμβάσεις από Κομισιόν και ΠτΔ
Κλίκ για μεγέθυνση









 09.08.2022, 17:22

 

 
 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με κεντρικό πρωταγωνιστή το Μαξίμου, όσο κι αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους πλην του ιδίου και όσο κι αν η κυβέρνηση με κινήσεις τακτικισμού ελπίζει ότι θα φθείρει το μέγεθος του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων.

Ηχηρές παρεμβάσεις έκαναν σήμερα τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τους δύο σημαντικούς θεσμούς στη λειτουργία της Δημοκρατίας να ζητούν το αυτονόητο: τον άμεσο και πλήρη έλεγχο της υπόθεσης.

Στο πνεύμα της χθεσινής δήλωσης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζει με μια στοχευμένη ανακοίνωση ότι «η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δε συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας» και πως επιβάλλει «την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Η ανακοίνωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις. 

Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς. 

Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

►Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα και η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Κομισιόν προς τον Τύπο, με την Ανίτα Χίπερ να σημειώνει ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

Η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν

«Απαράδεκτη η παράνομη πρόσβαση των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων»

Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.

Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

►Και σήμερα πάντως, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επέμεινε στο αφήγημα που επέλεξε από την πρώτη στιγμή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων, περί λανθασμένων και ελλιπών χειρισμών από την ΕΥΠ, καθώς, αν και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, υποτιμήθηκαν οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης. «Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για τη νόμιμη παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, παρότι η ΕΥΠ βρίσκεται υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ», επιχείρησε ο Γιάννης Οικονόμου να απαλλάξει από τις ευθύνες του τον πρωθυπουργό. 

Πιστός στο διάγγελμα ανευθυνότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν εξήγησε τους λόγους της υποκλοπής της συνομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά επανέλαβε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τη δήθεν βελτίωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Ανάλογου κλίματος και στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας απαλλαγής του πρωθυπουργού από κάθε ευθύνη και η ανάρτηση στα social media του γραμματέα της ΠΕ της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γενναιότητα και νηφαλιότητα, παραδέχτηκε πως υπήρξαν λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, στην υπηρεσία της εθνικής ασφάλειας και των Ελλήνων πολιτών».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου