Παντιέρα φαίνεται να σήκωσαν έξι γαλάζιοι ευρωβουλευτές στο ίδιο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -στο οποίο ανήκει η ΝΔ- καθώς διαφοροποίησαν τη στάση τους στην κρίσιμη ψηφοφορία για την έκθεση «Απασχόληση και Κοινωνικές Πολιτικές στη Ζώνη του ευρώ» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίζοντας υπέρ ενώ άλλοι δύο γαλάζιοι ευρωβουλευτές ψήφισαν λευκό. Πρόκειται, μάλιστα, για έκθεση στην επεξεργασία της οποίας συμμετείχε και ο σκιώδης εισηγητής Στέλιος Κυμπουρόπουλο, εκ μέρους του ΕΛΚ.

Κύρια εισηγήτρια της έκθεσης είναι η Ισπανίδα Σοσιαλίστρια Lina Gálvez Muñoz. Τελικά η πρόταση πέρασε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με 347 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 191 «λευκά». Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και οι άλλοι πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ασημακοπούλου, Βόζεμπεργκ, Κεφαλογιάννης, Σπυράκη και Ζαγοράκης, έδωσαν θετική ψήφο ενώ Κύρτσος και Κυμπουρόπουλος ψήφισαν «λευκό». Δεδομένου ότι το ΕΛΚ επέλεξε να ψηφίσει αποχή, οι έξι ευρωβουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται να αδειάζουν όχι μόνο την κομματική γραμμή του ΕΛΚ, αλλά και τον συνάδελφό τους Στέλιο Κυμπουρόπουλο που συμμετείχε στη διαδικασία επεξεργασίας του ψηφίσματος ή του νομοθετικού κειμένου.

Αν και είναι συχνό του φαινόμενο οι Ευρωβουλευτές να ψηφίζουν ατομικά με διαφορετική στάση από την ομάδα τους σε θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων, ωστόσο δεν είναι σύνηθες μια ομάδα ενός μεγάλου κόμματος να ψηφίζει ενάντια τη «γραμμή» της πολιτικής της ομάδας. 

Η επιλογή των 6 της ΝΔ να στηρίξουν με την ψήφο τους τη συγκεκριμένη έκθεση, όμως θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εσωκομμματικό μήνυμα στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές Μητσοτάκη, καθώς φέτος για πρώτη φορά η έκθεση κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μακριά από τις σκληρές μονεταριστικές λογικές και τις συνταγές της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, σκιώδης εισηγητής στην ίδια έκθεση για την πολιτική ομάδα της Αριστεράς, «το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει για μια ακόμη φορά το δρόμο προς την Κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη που στηρίζει την Εργασία, την Ευρώπη που οφείλει στη μετα-covid περίοδο να βάλει σε πρώτο πλάνο την κοινωνική συνοχή και τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των λίγων.»
πηγη: https://tvxs.gr