Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 18 Οκτ 2021
Εξεταστική για το Documento και τη VoxPop στήνει ο «καθεστωτικός» πρωθυπουργός
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Από το αδιέξοδο της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την OpinionPoll προσπαθεί να ξεφύγει ο «καθεστωτικός» -όπως τον περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας- πρωθυπουργός, ζητώντας η αφετηρία της έρευνας να τοποθετηθεί στο 2015 με πρόσχημα μία και μόνο δημοσκόπηση του Documento πριν τις ευρωεκλογές. Για κάποιον λόγο που πρέπει να εξηγηθεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμέρισε ένα ακράδαντο στοιχείο για τις λίστες ποδηγέτησης των ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Το Documento είναι το μόνο Μέσο που αποκλείστηκε τη στιγμή που κουμπάροι υπουργών –οι οποίοι παρουσιάζονται στα κανάλια ως στρατοδίκες και προβλέπουν ότι «θα πάει κόσμος φυλακή για τη VoxPop»- έλαβαν κρατικά κονδύλια για να κάνουν συνωμοσιολογικές καμπάνιες. Αλήθεια, αν ο αποκλεισμός ενός αντιπολιτευόμενου Μέσου δεν είναι απόδειξη της καθεστωτικής και παράνομης πρακτικής της κυβέρνησης, τότε τι είναι; Αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ την καταπάτηση κάθε έννοιας διάκρισης των εξουσιών; Συμφωνεί με τις προγραφές δημοσιογράφων;

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όταν το αντικείμενο της συζήτησης είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση ¨χειραγωγεί¨ εταιρίες δημοσκοπήσεων να ξεκινήσει από το 2015 και να πάει έως το 2021. Συμφωνείτε;». Μετά την επίνευση του Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο. Και η τελική διατύπωση να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021 ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση φωτογραφίζει ή τους μεν ή τους δε. Και να ψάξουμε… Και εκεί κ. Τσίπρα θα τα ψάξουμε όλα».

Κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, έχουν γίνει περίπου 300 δημοσκοπήσεις από τη στιγμή που εκλέχθηκε αρχηγός της ΝΔ. «Όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων λίγο – πολύ έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, αλλά υπήρχε μία εξαίρεση. Εδώ, το Documento: ¨2,3% αρχίζει το ματς¨. Οι δήθεν αντικειμενικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες γίνονταν για να αλλάξετε την εικόνα της κοινής γνώμης. Θα τις ψάξουμε κι αυτές, δεν έχετε αντίρρηση;» ρώτησε τον κ. Τσίπρα δείχνοντας το πρωτοσέλιδο του Documento. Επιπλέον, φωτογραφίζοντας τη VoxPop, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η δημοσκοπική εταιρία εμφανίστηκε από το πουθενά και εξαφανίστηκε την επόμενη μέρα. «Όταν έρχεστε και αμφισβητείτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι σαν να συγκρούεστε με την ίδια την πραγματικότητα. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 και 10 μονάδες τις εκλογές, αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός» κατέληξε.

Τα μισά επιχειρήματα Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τις σκανδαλώδεις καμπάνιες ως απόδειξη του γεγονότος ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να φτιάξει «καθεστώς στην ενημέρωση, καθεστώς απευθείας αναθέσεων και να μη μιλάει κανείς». «Αξιοποιήσατε την πανδημία ως ευκαιρία για να έχετε απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο κ. Κουρτς είναι μαθητούδι μπροστά σας…» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως θα διερευνηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα 40 εκατ. ευρώ για τις λίστες Πέτσα.

«Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν και να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και ανοησίες. Εσείς μέσω της λίστας Πέτσα, που είναι λίστα Μητσοτάκη -προφανώς, ο άνθρωπος αυτοφωράκιας ήταν- γιατί δώσατε 20.000 στο Βεργίνα TV στο οποίο ισχυρίζονται πως Σόρος και Γκέιτς θέλουν τον εμβολιασμό; Γιατί χρηματοδοτήσατε δεκάδες κανάλια στην περιφέρεια που προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού; Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι της Θράκης για να λέει πως στόχος της πανδημίας είναι να πεθάνουν 15.000 παιδιά για να παραχθεί ένα κιλό αδρενόχωμα. Τι στο καλό είναι αυτό, ένας Θεός ξέρει!» στηλίτευσε, επισημαίνοντας πως τα αντιπολιτευόμενα Μέσα έλαβαν μόλις το 1% των ποσών που αντιστοιχούσαν στις εν λόγω καμπάνιες.

Πάρα ταύτα, ο κ. Τσίπρας παρέβλεψε τον αποκλεισμό του Documento. Παρέβλεψε, επίσης, ότι ο Στέλιος Πέτσας προσπαθούσε να δικαιολογήσει την καραμπινάτη παρανομία με ψευδείς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η εφημερίδα διέδιδε θεωρίες συνωμοσίας. Για κακή του τύχη, από τον Μάρτιο του 2020 το Documento κατέρριπτε μία προς μία τις ψεκασμένες θεωρίες που διαδίδονταν αστραπιαία στο διαδίκτυο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε καν να σχολιάσει το γεγονός ότι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν αναλάβει χρέη τηλεδικαστή, μιλώντας για μπουντρούμια και φυλακές σε live μετάδοση. Κι όλα αυτά, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σηκώνει το πρωτοσέλιδο του Documento από το βήμα της Ολομέλειας, ξεκαθαρίζοντας τις ρεβανσιστικές του προθέσεις έναντι της εφημερίδας που έλεγξε και δημοσίευσε το σκιώδες επιχειρείν της οικογένειάς του είτε στα νησιά Κέιμαν είτε στη γαλλική επικράτεια.

Δείτε επίσης: Καληνύχτα και καλή τύχη, κ. Γεωργιάδη

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου…

Ο Μωυσής και οι προφήτες των δημοσκοπήσεων

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου