Διαγράφηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι εξαγόρασε «κόκκινα δάνεια» στο πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Εταιρεία που συνδέεται άμεσα με το όνομά του, φέρετα να αγόρασε δάνεια ύψους 63 εκ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, αντί του τιμήματος των 4 εκατομμυρίων. Το ποσό αυτό μάλιστα φαίνεται ότι καταβλήθηκε με μετρητά από την εταιρεία, ενώ όπως καταγγέλλει ο Παύλος Πολάκης, που έφερε την υπόθεση στο φως, μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ισολογισμός στο ΓΕΜΗ.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο Α.Πάτσης κλήθηκε άμεσα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Ιωάννη Μπουγά, -καθώς υπήρχε και παρέμβαση του πρωθυπουργού- να δώσει εξηγήσεις για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες. Oι εξηγήσεις του κ. Πάτση δεν κρίθηκαν επαρκείς και έτσι το κόμμα αποφάσισε την διαγραφή του.

Συγκεκριμένα, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε πως «οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Με την ανακοίνωση της διαγραφής του ο Ανδρέας Πάτσης γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του και θα παραμείνει στο κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος βουλευτής. «Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμενω Βουλευτής σας. Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμενα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρεας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media. 

Να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του βουλευτή ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τον βουλευτή Γρεβενών ήρθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. και ο κ. Πάτσης κερδοσκοπεί από αυτό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε τονίσει πως «η κυβέρνηση πρέπει κατ' αρχάς να απαντήσει για τον κ. Πάτση. Έχουμε έναν κυβερνητικό βουλευτή που εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. και ο κ. Πάτσης κερδοσκοπεί από αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «αυτό πέρα από ζητήματα ηθικής, εγείρει και ζητήματα νομιμότητας». «Ζητάμε να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να ελεγχθεί και το πόθεν έσχες του συγκεκριμένου βουλευτή».

Παράλληλα ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «αυτή η υπόθεση έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου «που λέει ότι οι servicers -οι εταιρείες διαχείρισης που εκπροσωπούν funds-δεν μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς». «Με βάση τα στοιχεία, έχουμε υπερτριπλάσιους πλειστηριασμούς σε σχέση με πέρσι και ούτε 3 στους 100 δεν μπαίνουν στον εξωδικαστικό».

Η απάντηση του Πάτση

Μετά τις καταγγελίες, ο Ανδρέας Πάτσης με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για "συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ". Ειδικότερα αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες,ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων  και συκοφαντιών σε βλαρος μου,ότι δήθεν είμαι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας και ότι  μέσω εταιρίας συμφερόντων μου αγοράζω κόκκινα δάνεια από Τράπεζες στο 1/25 της αξίας  τους.Επειδή η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχειμε όσα εν γνώσει  του αναληθώς ισχυρίζεται,παραθέτω τα κατωτέρω.

1. Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς.Το 1996 η Τράπεζα  αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείρηση  των δανείων της και μόνο.Στην εταιρία αυτή λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας  μου, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω με ποσοστό 42%, ενώ το 51% άνηκε στην Τράπεζα, η οποία και όρισε 5 στα 7 μέλη του ΔΣ, στελέχη της. Το 2009, με κοινή απόφαση των  μετόχων, προχωρήσαμε στη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, η οποία και έπαυσε κάθε  δραστηριότητά της.

2. Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ  ΑΕ. Σκοπός της εταιρίας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα  δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε  προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στην συνέχεια εξοφλητική  απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην  Τράπεζα το ποσό των 4,3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει.

Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4,3 εκ..Η εταιρία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμμία δικαστική απόφαση ούτε προχώρησε σε καμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός  μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας. Η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργή.

Ο  κ.Πολάκης, με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα, προσπάθησε  ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου  διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα.

Η οδός της  δικαιοσύνης είναι μονόδρομος».

πηγη: https://tvxs.gr