Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Οκτ 2022
Σπίρτζης από Ευρωβουλή: Ζητάμε την άμεση εμπλοκή της Europol για τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων
Κλίκ για μεγέθυνση

Την άμεση συντονιστική και εποπτική εμπλοκή της Europol στις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά το μέτρο των ήδη ενισχυμένων αρμοδιοτήτων της με τον νέο Κανονισμό πρότεινε κατά τη διάρκεια των εργασιών της 11ης Συνεδρίασης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol (ΜΟΚΕ), που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σπίρτζης.

O τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενήμερωσε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι, σύμφωνα με το πόρισμα ανεξάρτητου εργαστηρίου, είναι και ο ίδιος θύμα παράνομης παρακολούθησης αφού στο κινητό βρέθηκαν μηνύματα παγίδευσης του παράνομου λογισμικού predator.

«Mέσα από εμένα θύματα είναι και οι συνομιλητές μου, μεταξύ των οποίων ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, Ευρωβουλευτές, Επίτροποι, Στελέχη της ΕΕ, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι» εξήγησε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας βουλευτής πρότεινε την άμεση συντονιστική και εποπτική εμπλοκή της Europol στις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αφού όπως εξήγησε: «δυστυχώς οι όποιες έρευνες εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, ακόμη και οι καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εμποδίστηκαν και τελικά δεν επετράπησαν με ακέραιη ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και στόχο τη συγκάλυψη».

«Κανένας απολύτως έλεγχος δεν έχει γίνει από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων είτε του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, είτε η δική μου, ούτε καν στην εταιρεία που λειτουργεί και εμπορεύεται το Predator¨προσέθεσε ο πρώην υπουργός.

Ο Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε, επίσης, πως η ελληνική κυβέρνηση με τις μέχρι σήμερα πράξεις και παραλείψεις της έχει αποδείξει περίτρανα ότι επιλέγει να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας και να συσκοτίσει την υπόθεση και τις ευθύνες της.

«Για αυτό ακριβώς είναι επιβεβλημένη η επιτελική συμμετοχή της Europol προκειμένου να διαφυλαχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η ιδιωτικότητα και το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και να θωρακιστεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, το κράτος δικαίου που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε με έμφαση ενώ κλείνοντας εκτίμησε πως: «είναι ζήτημα τιμής για την Ευρώπη».

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση Σπίρτζη:

Ως Έλληνας βουλευτής, πρώην υπουργός, και σήμερα τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πριν λίγες ημέρες, ανεξάρτητο εργαστήριο κατέληξε ότι στο κινητό μου είχαν σταλεί μηνύματα παγίδευσης του κακόβουλου λογισμικού Predator. Με λίγα λόγια, είμαι θύμα παράνομης παρακολούθησης, και μέσα από εμένα θύματα είναι οι συνομιλητές μου,  ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, Ευρωβουλευτές, Επίτροποι, Στελέχη της ΕΕ, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι.

Ζήτησα τον λόγο για να προτείνω την άμεση συντονιστική και εποπτική εμπλοκή της Europol στις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά το μέτρο των ήδη ενισχυμένων αρμοδιοτήτων της με τον νέο Κανονισμό.

Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση διότι δυστυχώς οι όποιες έρευνες εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, ακόμη και οι καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εμποδίστηκαν και τελικά δεν επετράπησαν με ακέραιη ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και στόχο τη συγκάλυψη.

Κανένας απολύτως έλεγχος δεν έχει γίνει από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων είτε του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, είτε η δική μου, ούτε καν στην εταιρεία λογισμικού που λειτουργεί και εμπορεύεται το Predator. Δεν είναι εσωτερική ασφάλεια, είναι ιδιώτες που εγκληματούν.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση με τις μέχρι σήμερα πράξεις και παραλείψεις της έχει αποδείξει περίτρανα ότι επιλέγει να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας. Για αυτό ακριβώς είναι επιβεβλημένη η επιτελική συμμετοχή της Europol προκειμένου να διαφυλαχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η ιδιωτικότητα, το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών της Ευρώπης αλλά και να θωρακιστεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, το κράτος δικαίου που αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είναι ζήτημα τιμής για την Ευρώπη.πηγη: https://www.documentonews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου