Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 27 Οκτ 2022
Νέα αποκάλυψη για ανάθεση 400.000 ευρώ σε σύμβουλο του Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


 27.10.2022, 16:57

 

 
 
 
Xωρίς τέλος το πάρτι με το δημόσιο χρήμα από «γαλάζια» στελέχη με την κυβέρνηση να μην μπορεί πλέον να κρυφτεί με τίποτα. Εταιρεία της προέδρου του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. φέρεται να έχει εισπράξει σχεδόν μισό εκατομμύριο από ΕΛΤΑ, ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ

Kορυφή του παγόβουνου του σκανδάλου των απευθείας αναθέσεων αποτελεί η υπόθεση του διαγραφέντος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε χρυσές δουλειές με «κόκκινα» δάνεια, καθώς έδωσε το 1/15 της αξίας για την εξαγορά χαρτοφυλακίου άνω των 60 εκατ. ευρώ, και με απευθείας αναθέσεις από τις οποίες είχε εισπράξει 820.000 ευρώ μέσω των ΕΛΤΑ για παροχή νομικών υπηρεσιών.

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση, που δεν κρύβονται με τίποτα αφού ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης την «κάρφωσε» λέγοντας χθες ότι βρισκόταν από την Κυριακή σε συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, για να στήσουν τη συγκάλυψη, νέα αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωση του καταγγέλλει πως η εταιρεία της κας Ρεβέκας Πιτσίκα, φέρεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις συνολικά πάνω από 400.000 ευρώ από ΕΛΤΑ, ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ.

«Πρόκειται για δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, η οποία διορίστηκε σύμβουλος στο γραφείου του ως Προέδρου της ΝΔ για θέματα αξιολόγησης στελεχιακού δυναμικού με προσωπική του απόφαση. Δηλαδή η “άριστη των αρίστων” αποδεικνύεται ένα ακόμη τρωκτικό που ροκανίζει το δημόσιο χρήμα προφανώς χάρη στις προσβάσεις που απέκτησε δίπλα στον κ. Μητσοτάκη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ζητά απαντήσεις θέτοντας σοβαρά ερωτήματα: «Ποιος έδωσε την εντολή και με ποια κριτήρια ώστε να εισπράξει αυτά τα ποσά η κα Πιτσίκα διαδοχικά με τρεις απευθείας αναθέσεις από ΕΛΤΑ, όπως και ο κ. Πάτσης, από ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ; Και μετά τους πείραξε ο χαρακτηρισμός "γαλάζιες ακρίδες". Όσο κρύβονται επιβεβαιώνουν το προφανές και εξοργιστικό. Ότι την ώρα που η κοινωνία δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα, οι ίδιοι έχουν εξαπολύσει κυριολεκτικά γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση Πάτση ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού υπήρχαν δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τις δουλειές του, αλλά κατόπιν εορτής οικονομικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Τι απαντά η ΕΡΤ για τον διαγωνισμό με έναν μόνο υποψήφιο...

Ουδέποτε ανατέθηκε από την ΕΡΤ στην εταιρεία People for Business IKE, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, οποιοδήποτε έργο, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΕΡΤ προκήρυξε στις 26.3.2021 ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία για το έργο “παροχής υπηρεσιών προγράμματος διαχείρισης απόδοσης ανθρώπινου δυναμικού» το οποίο κατοχυρώθηκε στην ως άνω εταιρία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/16 “Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών” και ολοκληρώθηκε στις 9.3.2022, όπως είχε ακριβώς σχεδιαστεί».

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» («ΕΡΤ όπως Νέα Δημοκρατία», 11/5/2021) στον συγκεκριμένο -επαναληπτικό- διαγωνισμό συμμετείχε ως υποψήφια μόνο η εταιρεία People for Business IKE, στην οποία και κατακυρώθηκε το έργο, έπειτα από αλλαγή των όρων του διαγωνισμού. 

Για τον διαγωνισμό αυτό, τότε, έγιναν δύο προκηρύξεις-διακηρύξεις, η πρώτη στις 9.2.2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 2171 και η δεύτερη, επαναληπτική, δηλαδή διορθωτική της πρώτης, στις 26.3.2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 4716. Στην πρώτη διακήρυξη προβλεπόταν ο όρος ότι προκειμένου κάποιος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχει εκπονήσει αντίστοιχο έργο σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Στην επαναληπτική προκήρυξη, όμως, ο όρος αυτός ως διά μαγείας εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με το αρχικό άρθρο 3, παράγραφος 4 της προκήρυξης, ήταν προαπαιτούμενο οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι να έχουν μεταξύ άλλων «ολοκληρώσει επιτυχώς κατά τα τρία τελευταία έτη κατ’ ελάχιστον τρία αντίστοιχα έργα, δύο εκ των οποίων να ισούνται από πλευράς οικονομικού μεγέθους με το 100% του προϋπολογισμού του παρόντος έργου και ένα, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους, να έχει ολοκληρωθεί σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».

Στον επαναληπτικό διαγωνισμό, υπήρξε η εξής αναφορά: «Αντίστοιχο έργο, ορίζεται ένα έργο, που αφορά σε όμοιο ή ισοδύναμο από πλευράς απαιτήσεων υλοποίησης φυσικό αντικείμενο, σε όρους εφαρμοσθεισών τεχνολογιών, μεθοδολογιών ή και αρχιτεκτονικής υλοποίησης, κλίμακας και τεχνολογικής και επιχειρησιακής πολυπλοκότητας, σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του».

Και η απάντηση της εταιρείας «People for Business»

Για συκοφαντία και στοχοποίηση καταγγέλλει από την πλευρά της τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εταιρεία της κ. Πιτσίκα, η οποία σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «στα μεγάλα έργα υπήρξαν διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες». Επίσης, αναρωτιέται «για ποιο λόγο στοχοποιείται η People for Business, μια ελληνική εταιρεία που συμβάλει στην οικονομία της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μέσα από την ανάπτυξή της».

Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι από το σύνολο των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει, το 80% ήταν έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες και το 20% με απευθείας αναθέσεις, επειδή όπως λέει «αφορούσαν μικρά ποσά», ενώ αποφεύγει να απαντήσει για τις αναθέσεις από την ΕΡΤ, τα ΕΛΤΑ και τον ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, παραθέτει δήλωση της ίδια της κ. Ρεβέκκας Πιτσίκα, CEO της People for Business, στην οποία εκφράζει μεταξύ άλλων «απογοήτευση» και απειλεί με μηνύσεις κατά «όσων μας συκοφαντούν».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Απάντηση της People for Business σε δημοσιεύματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα τα δημοσιεύματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον τρόπο ανάληψης έργων της εταιρείας μας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η People for Business δραστηριοποιείται από το 2007, με πολλές και σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, στην πολυετή πορεία της – με πιο σημαντική διάκριση, την εμπιστοσύνη των συνεργατών της για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.

Πράγματι η εταιρεία μας αναπτύσσεται και αναλαμβάνει σημαντικά έργα στον τομέα που εξειδικεύεται, την επιλογή και ανάπτυξη στελεχών, καθώς και την στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού, με ένα κύκλο εργασιών που αθροιστικά για την τελευταία τριετία θα ξεπεράσει τα 5,5 εκ. ευρώ. Σε αυτό τον κύκλο εργασιών, η συμμετοχή των έργων που έχουμε αναλάβει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 16,5%  - με το υπόλοιπο 83,5% να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Και από αυτά τα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το 80% το αναλάβαμε μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ μόνο το 20% ήταν απευθείας αναθέσεις, λόγω του μικρού ύψους των έργων.  Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε για τις αναθέσεις στην εταιρεία μας από τα ΕΛΤΑ, τον ΑΔΜΗΕ ή την ΕΡΤ. Θα προτείναμε όμως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διερευνούν καλύτερα, πριν βγουν συκοφαντικά δημοσιεύματα που είναι προφανέστατα ψευδή. Γιατί αν η έρευνα ήταν καλύτερη, θα διαπιστωνόταν ότι και στις 3 περιπτώσεις στα μεγάλα έργα υπήρξαν διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ αφορούν 2 μεμονωμένα έργα, που συνολικά δεν ξεπερνούν τα € 20.000,00. Καθώς όμως πολλές άλλες εταιρείες έχουν αναλάβει έργα είτε μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες είτε με απευθείας αναθέσεις πραγματικά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο στοχοποιείται η People for Business, μια ελληνική εταιρεία που συμβάλει στην οικονομία της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μέσα από την ανάπτυξή της. 

«Έχουμε συμμετάσχει αρκετές φορές – και την τελευταία τριετία - ως εταιρεία σε διαγωνισμούς για έργα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα – κάποιους τους έχουμε κερδίσει, κάποιους τους έχουμε χάσει. Όμως προσωπικά και ως επαγγελματίας στον χώρο του HR εδώ και 25 χρόνια, πρώτη φορά έρχομαι αντιμέτωπη με τέτοιου είδους συμπεριφορές που με στεναχωρούν και με απογοητεύουν. Και για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ως People for Business θα κινηθούμε νομικά ενάντια σε όσους μας συκοφαντούν, ως απάντηση στα προφανή ψεύδη που γράφουν για την εταιρεία μας», επισημαίνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της People for Business.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου