Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 19 Νοέ 2021
Ανακοινώσεις Θ. Πλεύρη: Εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι - «Τα μάσησε» για τις εκκλησίες - Αλλάζει το ωράριο των καταστημάτων
Κλίκ για μεγέθυνση


14:25
| 19.11.2021

 

Οι ανακοινώσεις του υπ. Υγείας - Οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Θα έχουν πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ - Για τους ελέγχους από το κράτος στις εκκλησίες ο Θ. Πλεύρης «μάσησε τα λόγια του», λέγοντας πως έλεγχος στις εκκλησίες «δεν μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους» - Αλλλάζει το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων από Δευτέρα 22/11, θα ανοίγουν στις 10 π.μ.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, υπόστήριξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών. Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

 

«Τα μάσησε» για τους ελέγχους στις εκκλησίες

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο μέτρο της εισόδου των πιστών στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test για τους ανεμβολίαστους. Ερωτήματα, φυσικά, εγείρονται αναφορικά με τη διενέργεια των ελέγχων στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, με τον υπουργό να απαντά χαρακτηριστικά με περίπλοκες διατυπώσεις, που πρόδιδαν αμηχανία, λέγοντας πάντως πως έλεγχος στις εκκλησίες «δεν μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους»:

«Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπάρχει Εγκύκλιος και από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν τους ελέγχους και θα υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι. Προφανώς οι έλεγχοι σε εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια που έχει η ίδια η Ιερά Σύνοδος με την δυνατότητα των λειτουργιών που δίνεται στους δικούς της λειτουργούς τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας έλεγχος που μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους. Άρα δεν άλλαξε κάτι αλλά προκειμένου και σε αυτούς τους χώρους να υπάρξει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κόσμο που είναι ανεμβολίαστοι, να έχουν ένα μήνυμα και κίνητρο να εμβολιαστούν παραπάνω μπήκε αυτό το μέτρο. Να σας θυμίσω ότι η ίδια η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να μπει σε μέτρα να μην γίνονται καθόλου λειτουργίες το έκανε, η ίδια η κυβέρνηση στα προηγούμενα μέτρα έβαλε εργαστηριακά μέτρα σε όλους όσους είναι στον χώρο εργασίες και η ίδια αυτή κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στοχευμένα όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους και δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονικότητα των εμβολιασμών».

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις, και τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, όπως μεταδόθηκαν ζωντανά:

«Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση», υποστήριξε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, ενώ πρόσθεσε πως «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό».

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό, ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού, και το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Το γράφημα με το πού επιτρέπεται, και πώς, η είσοδος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους:

 

 

πηγη: https://left.gr

 
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου