Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Απρ 2021
Δημόσιο μπρα ντε φερ Δένδια-Τσαβούσογλου και αποστομωτική απάντηση: “Δεν θα προσποιηθώ ότι η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει το δίκαιο σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο – Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει σας αρέσει δεν σας αρέσει” (vid)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ενταση επικράτησε κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μελβούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας τόνισε: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.

«Θα ξαναζωντανέψουμε τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών το βρίσκουμε σημαντικό. Οι διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη μετά από 5 χρόνια και στην Αθήνα τώρα, πραγματοποιήθηκαν σε μια θετική ατμόσφαιρα και ευχαριστούμε τις ομάδες μας.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με έναν ειρηνικό τρόπο όχι με τρίτες χώρες, πρέπει να βρούμε λύσεις μεταξύ μας και αποφεύγουμε τις προκλητικές στάσεις. Κοιτάξαμε τις διμερείς σχέσεις μας σε όλα τα πλαίσια από όλες τις πλευρές. Μιλήσαμε για τα προβλήματα μας στη Μεσόγειο ειλικρινά, έχουμε διαφορετικές οπτικές στο Αιγαίο».

«Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και είχαμε συνομιλίες με την ΕΕ για να έχουμε καλύτερη συνεργασία, είναι ένα ανθρώπινο θέμα και πρέπει να μην έχουμε ανταγωνισμό. Έχουμε μειονότητες και στην Ελλάδα και την Τουρκία, μιλήσαμε για τους Τούρκους στη Θράκη. Από την μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση κάναμε πολλά για τις μειονότητες στην Τουρκία και πολλά θετικά βήματα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, σας αποκαλώ Δενδια, σας αποκαλώ Νίκο, έχουμε μια προσωπική σχέση από το 2003 στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το να τον υποδέχομαι στη χώρα μου ως υπουργό Εξωτερικών με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση».

Δένδιας: Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας
«Σε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις, να με προσκαλέσεις απόψε στο δείπνο “ιφτάρ” απόψε. Να μεταφέρω τις ευχές του κ. Μητσοτάκη στους μουσουλμάνους για το ραμαζάνι. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το ισλαμικό τέμενος που θα εγκαινιαστεί μετά την πανδημία», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

«Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης», είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για “τουρκική μειονότητα”. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων», είπε στη συνέχεια.

«Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Επιπλέον, συζητήθηκε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και της Μονής της Χώρας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. «Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας», είπε στη συνέχεια, προσκαλώντας στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: O ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε
«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Mετά την απάντηση του Νίκου Δένδια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους . Οι διερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο ήταν πλήρως νόμιμες. Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Αν αναφερθούμε στη Λωζάνη, πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση ορισμένων νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν άλλα δεν αναφέρεστε στο θέμα της αποστρατικοποίησης που προβλέπει η συνθήκη. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και έχουμε αποφασίσει να λύσουμε τα ζητήματα μας μέσω διαλόγου. Δεν είναι ότι δεν έχουμε σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο όμως θα πρέπει να ξέρουμε σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και το κάθε μέλος μιας οργάνωσης όπως είναι η ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα βρούμε άλλο τρόπο. Αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το γεύμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας διατηρώντας την ψυχραιμία του απάντησε: «Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι».

«Ζητάμε να βρούμε μία θετική ατζέντα, αλλά αυτό σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου. Έθεσες Μεβλούτ δύο θέματα: αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα, δεν θέλουνε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Αν δεν υπάρχει είναι καλό να μας το πουν.

Τα 6-10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα αν θυμάμαι καλά ξεκινούν τη δεκαετία του ’30. Η Τουρκία για πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε το 1975, μετά από μισό αιώνα. Συμφωνώ πρέπει να βρούμε λύσεις και να μην καλύπτουμε τις διαφωνίες, κοινή θετική ατζέντα, θέλω όμως να πω ειλικρινά προς την τουρκική πλευρά ότι αυτό θα επιτευχθεί Μεβλούτ αν αντιληφθείτε και τις ευαισθησίες τις δικές μας και αντιληφθείτε τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η τελευταία αναφορά του Νίκου Δένδια μπορεί να θεωρηθεί και “καρφί” για τον Γ.Γεραπετρίτη και σε όσους στην κυβέρνηση ήταν μέχρι πρόσφατα υπέρμαχοι της γραμμής ότι η κόκκινη γραμμή” για την Ελλάδα – δηλαδή η τελευταία γραμμή άμυνας στην τουρκική επιθετικότητα – είναι τα 6 ναυτικά μίλια, κόβωντας έτσι το “βήχα” στους “αναθεωρητές” και απέναντι (Άγκυρα) και εντός της κυβέρνησης…

με πληροφορίες από ethnos.gr
πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου