Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 18 Δεκ 2020
Μητσοτάκης - Palantir / Οι επαφές στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και οι μεγάλες δουλειές του αμφιλεγόμενου κολοσσού
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος για τις αποκαλύψεις περί της κρυφής και άκρως αμφιλεγόμενης σύμβασης με την αμερικανική εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων» Palantir, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Alex Karp, CEO της Palantir, είναι παλιοί γνώριμοι αφού δυο χρονιές, το 2016 και το 2018, είχαν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Εκεί που κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, πολιτικοί και επιχειρηματίες συζητούν για όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Μητσοτακης Μπιλντερμπργκ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είχε δώσει συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», εκπομπή στην οποία υπέβαλαν ερωτήσεις και πολίτες.

Ένας πολίτης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή του στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και η απάντησή του άφησε ενεούς τους τηλεθεατές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ως παράδειγμα πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχαν στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ για το πως η τεχνολογία θα αντικαταστήσει εργαζομένους σε δουλειές που θα γίνονται, πλέον, από μηχανές.

Στη ερώτηση δε του Νίκου Χατζηνικολάου για ποιο λόγο στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι συμμετέχοντες υπογράφουν δέσμευση εμπιστευτικότητας και δεν κρατιούνται πρακτικά στις συνεδριάσεις, ο Κ.  Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την πρακτική υποστηρίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράζονται ελεύθερα επειδή δεν υπάρχουν πρακτικά.

Να σημειωθεί ότι το 2016, παρόντος του CEO της Palantir ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ήταν το προσφυγικό, μεταναστευτικό.

 

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 2017 ο Alex Karp προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Τραμπ, με ένα λογισμικό που εντοπίζει παράνομους μετανάστες οι οποίοι οδηγήθηκαν σε απέλαση, κάτι που παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Palantir.

Η Palantir δημιουργήθηκε με χρήματα της CIA

Η ιστορία και οι δραστηριότητες της αμφιλεγόμενης εταιρείας έχουν απασχολήσει τον διεθνή Τύπο με πλείστα δημοσιεύματα. Στις 21 Οκτωβρίου 2020, σε έρευνα των New York Times αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία όχι μόνο είναι πελάτης της CIA αλλά δημιουργήθηκε εν μέρει από το In-Q-Tel, τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της CIA.

Σύμφωνα με τους New York Times, η τεχνολογία του Palantir χρησιμοποιείται από αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όπως από τη γαλλική μυστική υπηρεσία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο ίδιος ο Karp ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του βοήθησε στην ανατροπή αρκετών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας ή δύο που λέει ότι θα μπορούσε να είχε σεισμικές πολιτικές συνέπειες. «Πιστεύω ότι ο δυτικός πολιτισμός στηρίχθηκε στους κάπως μικρούς ώμους μας μερικές φορές τα τελευταία 15 χρόνια».

Η εμπλοκή με τον κορωνοϊό

Με την εκδήλωση της πανδημίας, η Palantir βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό για νέες μπίζνες τόσο με την αμερικανική όσο και με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία 12 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία, χρησιμοποιούν την τεχνολογία της για να εντοπίσουν και να περιορίσουν τον ιό χωρίς να δίνετε καμιά περαιτέρω πληροφορία.

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα στοιχεία στο φως

Με αφορμή τη «σκοτεινή» συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ και της Palantir Technologies 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει απαντήσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κράτησε τη συνεργασία μυστική, καθώς και να καταθέσει στη Βουλή οποιοδήποτε έγγραφο αφορά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, σχετικά με τη συνεργασία, όπως και την γνωμοδότησης της ΑΠΔΠΧ που οφείλει να έχει ζητήσει βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου