Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 07 Σεπ 2020
Μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση
Κλίκ για μεγέθυνση

9:07 | 07.09.2020

Δημήτρης Βίτσας

 

 

 

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

 
Μια κρίση τριπλή, αφού έχει την επιδημιολογική διάσταση, την οικονομική διάσταση και, φυσικά, τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας έναντι της αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας. Η χώρα έχει την ατυχία να βρίσκεται στο τιμόνι της αυτήν τη στιγμή μια κυβέρνηση που έχει ήδη αποδειχθεί ανίκανη, εμμονική και τελικά επικίνδυνη.

Στο πεδίο της διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθέτησε μια εντελώς ανεύθυνη και αλλοπρόσαλλη στάση, με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος. Επιχείρησε να αποκομίσει για τον εαυτό της όλον τον έπαινο για τη δήθεν εξαιρετικά επιτυχημένη πολιτική της –πολιτική που, στην ουσία, περιορίστηκε σε ένα καθολικό lockdown–, για την οποία όλος ο πλανήτης υποτίθεται ότι τη θαύμαζε.

Στην πραγματικότητα, η περίφημη επιτυχής διαχείριση μάλλον εξαντλήθηκε στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, μέσω της διαβόητης πλέον «λίστας Πέτσα». Καμία ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ, καμία μέριμνα για αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε μόνιμη βάση, καμία προετοιμασία για αυτό που όλοι οι επιστήμονες του κόσμου περιέγραφαν ως δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις και την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να κάνει μια αντιπολίτευση υπεύθυνη και ωφέλιμη για τον τόπο.

Και μετά την άρση του lockdown η κυβέρνηση έστειλε αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία, καλλιέργησε μια ψευδή εικόνα θριάμβου επί του ιού, άνοιξε τη χώρα στον εξωτερικό τουρισμό χωρίς προετοιμασία και τώρα δείχνει την ίδια απρονοησία και προχειρότητα στο ζήτημα της έναρξης του σχολικού έτους. Τα εφευρήματα με τα οποία επιχειρεί να μας πείσει ότι αρνείται τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις μικρές σχολικές τάξεις, διότι δήθεν αυτό δεν θα είχε αντίκτυπο στην προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους, θα προκαλούσαν θυμηδία, αν δεν ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Στο πεδίο της οικονομίας, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία χωρίς ένα τολμηρό, ε­μπροσθοβαρές πρόγραμμα στοχευμένης ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνίας, η χώρα θα είχε τη θλιβερή διάκριση να βγει από την καραντίνα πρωταθλήτρια στην ύφεση, η οποία, εξάλλου, είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την πανδημία. Τα τελευταία στοιχεία της οικονομίας δίνουν μια εικόνα κατάρρευσης.

Η κυβέρνηση, κλεισμένη στη φούσκα των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, κώφευσε στις μελετημένες και κοστολογημένες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδική της μέριμνα η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της κομματικής της πελατείας και το περαιτέρω ξεχαρβάλωμα των εργατικών δικαιωμάτων. Μοναδικό της καταφύγιο η καλλιέργεια, μέσω των προθύμων ΜΜΕ, μιας απατηλής εικόνας περί δήθεν ελληνικού θριάμβου ως προς την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πεισματάρα.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που διέρχονται μια νέα και επικίνδυνη φάση έντασης λόγω της επιθετικότητας της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση δείχνει αμηχανία και κινείται όχι με βάση μια δομημένη και, το σημαντικότερο, συμφωνημένη από το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας στις βασικές της γραμμές στρατηγική, αλλά μάλλον αποσπασματικά και αντιδρώντας βιαστικά στις κινήσεις της τουρκικής πλευράς και συχνά αιφνιδιασμένη. Ως μη ώφειλε.

Σπασμωδικές κινήσεις στη διπλωματία και τους εξοπλισμούς, που δεν εντάσσονται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο με αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς συγκεκριμένους στόχους που να είναι ξεκάθαροι σε όλους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Χωρίς μια ενεργητική και διεκδικητική διπλωματία στην ΕΕ που θα μελετούσε και θα αξιοποιούσε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων προκειμένου να διαμορφώσει συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων και υπέρ μιας ειρηνικής μεν, δυναμικής δε αντίδρασης της Ευρώπης στην τουρκική προκλητικότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σκόπιμα και συνειδητά, πορεύεται μέσα σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, έχοντας βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο. Και ο αυτόματος πιλότος της ΝΔ χαρακτηρίζεται από εμμονικό νεοφιλελευθερισμό, σε συνδυασμό με αυταρχικές πρακτικές, μια νοοτροπία ιδιοκτησίας του κράτους, αναβίωση της φαυλοκρατίας και της πελατειακής αντίληψης περί πολιτικής. Μια κυβέρνηση που εργάζεται με επιτελική, όντως, αποτελεσματικότητα και με αξιέπαινη προσήλωση, προς όφελος αποκλειστικά και μόνον ενός στενού (σε σχέση με την ευρύτερη ελληνική κοινωνία) κύκλου ανθρώπων και οικονομικών – μιντιακών συμφερόντων που τη βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία με τις γνωστές μεθόδους και συνεχίζουν να τη στηρίζουν. Σίγουρα, στην Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο.


paron

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου