Φουλ επίθεση από την ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση για το φιάσκο με τις μάσκες. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας «αδειάζει» τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, Βασίλη Κικίλια και Τάκη Θεοδωρικάκο τονίζοντας ότι οι προδιαγραφές για τις τεράστιες μάσκες που παρέλαβαν οι μαθητές δόθηκαν από τα υπουργεία τους. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, εκφράζει την έκπληξη του για τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος περί «αστοχιών και παρεξηγήσεων» στο θέμα των προδιαγραφών. «Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν “μπαλάκι” στο κρυφτούλι ανευθυνοϋπεύθυνων γραφειοκρατών» σημειώνει.

«Με έκπληξη ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη» αναφέρει η ΚΕΔΕ, προσθέτοντας πως «η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Εξηγεί πως οι προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο υπ. Εσωτερικών και στη συνέχεια, χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ.

Όπως επισημαίνει, τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. «Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών» ξεκαθαρίζει.

«Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου. «Οι μάσκες που παραδώσαμε, ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην Επιτροπή συμμετείχε κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινίσεων, επί αυτών».

«Εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως ακόμα δεν έχουν σταλεί νέες προδιαγραφές με σαφείς οδηγίες, ώστε να αρχίσει εκ νέου η παραγωγή μασκών. «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η ΚΕΔΕ, ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί».