Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Σεπ 2020
Το κουδούνι χτυπά σε συνθήκες απόλυτου μπάχαλου
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 14.09.2020, 09:06

 

 
 
Πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμα παραλάβει μάσκες και παγούρια, ενώ σε άλλα έχει φτάσει μόνον «η 1η μάσκα». Οσο για τις καθαρίστριες, αλλού εμφανίστηκαν προχθές, αλλού τις περιμένουν ακόμα και αλλού η φασίνα έγινε από τους εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται κρούσματα, άλλα στα φανερά, άλλα στα κρυφά.

Το σοβαρότερο στοίχημα των ημερών για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί στο πιο αβέβαιο και αν δεν επρόκειτο για τα σχολεία της χώρας με το περίπου 1,5 εκατ. μαθητών, θα μιλούσαμε για ιλαροτραγωδία. Είναι όμως θλιβερό. Υστερα από τόσους μήνες διαθέσιμους για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, τα σχολεία ανοίγουν σήμερα σε συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΜΠΑΧΑΛΟΥ.

Μαθητές δεν ήξεραν αν θα μπουκάρουν όλα μαζί στις 8.15, όπως ζήτησε ξαφνικά το υπουργείο την Παρασκευή ή αν θα μπουν σταδιακά, όπως είχαν ήδη προγραμματίσει οι διευθυντές. Σχολεία δεν έχουν ακόμα παραλάβει μάσκες και παγούρια, ενώ σε άλλα έχει φθάσει μόνον «η 1η μάσκα», με τους ίδιους τους διευθυντές, μάλιστα, να έχουν αναλάβει τη μεταφορά –σε πολλές περιπτώσεις– από τους δήμους. Οσο για τις καθαρίστριες, αλλού εμφανίστηκαν προχθές, αλλού τις περιμένουν ακόμα και αλλού η φασίνα έγινε από τους εκπαιδευτικούς.

«Είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων» δήλωνε χθες η υπουργός Παιδείας, ενώ η γ.γ. του υπουργείου, αρμόδια για την πρωτοβάθμια, διαβεβαίωνε πως «Είναι η πρώτη φορά που όλα είναι πανέτοιμα την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς». Εντυπωσιακό... Μόλις πριν από τρεις ημέρες κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για 410.000 μάσκες, αφού τρεις ανάδοχοι ακυρώθηκαν και ένας παραιτήθηκε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη, 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Συμβαίνουν αυτά, θα έλεγε κάποιος. Φυσικά, αλλά όχι όταν είμαστε στο παρά πέντε. Το φιάσκο που επαναλαμβάνεται με τις μάσκες, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα σχολεία. Εξού και οι δηλώσεις ορισμένων αρμοδίων που ήδη άρχισαν να αναφέρονται στην «1η μάσκα». Μάλλον αυτός θα είναι ο νέος στόχος. Πάλι με άγχος. Εκτός από τη γ.γ. του υπουργείου, που είναι έμπλεη ικανοποίησης.

Τώρα, αν δεν φτάσει ούτε η 1η μάσκα ή αν πέσει κάτω η 1η μάσκα, ε, υπάρχει σχεδιασμός. Ο ειδικός χώρος κράτησης των μαθητών ή η μάσκα από το σπίτι που σίγουρα θα είναι στη σάκα των παιδιών. Ειδικά αυτή η ευθύνη μετακυλίεται άμεσα στις οικογένειες. Από σήμερα, μαζί με τα σχολικά θα έχουν και το τσαντάκι με τις μάσκες. Σε ορισμένα σχολεία, δε, οι διευθύνσεις ζήτησαν επισήμως «τα παιδιά να έχουν τη δική τους μάσκα»!!! Ναι, σε δημοτικό σχολείο της Φιλοθέης, στην Αθήνα, εστάλη το εξής ενημερωτικό email: «Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Τα παιδιά θα εισέρχονται στο σχολείο φορώντας τη μάσκα τους.

Οι δωρεάν μάσκες δεν έχουν φτάσει στο σχολείο και τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δική τους». Σε άλλα πάλι σχολεία, όπως στην Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) οι δήμοι καλούσαν τους διευθυντές να πάνε να παραλάβουν οι ίδιοι τις μάσκες από τους χώρους διανομής. Μέσα στον τραγέλαφο, άλλοι αντιδρούσαν, άλλοι έκαναν ό,τι προλάβαιναν. Οι δε καθαρίστριες, όσες είναι από προχθές στις θέσεις τους, κάνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου για να προλάβουν τους πολλούς χώρους που από τον Ιούνιο είναι κλειστοί, ενώ όπου δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, οι εκπαιδευτικοί τρέχουν ακόμα. Οπως στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται κρούσματα, άλλα στα φανερά, άλλα στα κρυφά. Εκτός από τα κρούσματα σε Καλλιθέα και Περιστέρι, επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα της ΔΙΔΕ Πειραιά και σε Γυμνάσιο του Νέου Φαλήρου, ενώ στα ιδιωτικά σχολεία επικρατεί αναβρασμός εξαιτίας της μυστικότητας που σκεπάζει την πραγματικότητα. Ολα ξεκίνησαν από τα πρώτα δύο κρούσματα σε πολύ μεγάλο ιδιωτικό (εκπαιδευτικός στο Δημοτικό και εκπαιδευτικός που διδάσκει σε Γυμνάσιο και Λύκειο). Ηδη, υπάρχουν πληροφορίες για κρούσματα σε τρία τουλάχιστον ακόμα γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. Σιωπή από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών, σιωπή και από το υπουργείο.

Τεστ στα προσφυγόπουλα

Αυτό πάντως που αστραπιαία ήθελε το υπουργείο Παιδείας, αλλά αστραπιαία κατάλαβε και μετάνιωσε, ήταν να κάνει τεστ στα προσφυγόπουλα. Για την ακρίβεια, να θέσει ως προϋπόθεση εγγραφής στα σχολεία Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) την εξέταση για τον COvid-19 72 ώρες πριν και φυσικά να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) ανοίγουν ξανά τα σχολεία μας, σε συνθήκες χωρίς προηγούμενο. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, παρότι είχαν το χρόνο –έξι ολόκληρους μήνες– δεν άρθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης. «Οι ευθύνες είναι σοβαρές», συνεχίζει. «Τα σχολεία ανοίγουν ανοχύρωτα μπροστά σ’ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την παγκόσμια πρωτοτυπία μάλιστα ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Με τα δύο τρίτα των μαθητών μας σε πολυπληθή τμήματα. Αντί για επενδύσεις στις κρίσιμες υποδομές, δύο μάσκες, που κι αυτές είναι άγνωστο σε πόσα σχολεία θα διανεμηθούν κι ένα παγουρίνο του… ενός ποτηριού νερό».

Πάντως, ακόμα και η «καλημέρα» φέτος είναι προβληματική. Οι αντιδράσεις στην ξαφνική ενημέρωση της Παρασκευής να προσέλθουν τις 8.15 όλα τα παιδιά του σχολείου ώστε να εκπαιδευτούν λίγο στη μάσκα, πριν από τον αγιασμό μια και φέτος –λόγω Σταυρού– θα γίνει μετά τις 11.00. «Εχω μιλήσει με πολλά σχολεία και οι διευθυντές θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν ορίσει» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θόδωρος Τσούχλος. «Είναι παράλογο, όταν έχουν σταλεί email στους γονείς, όταν έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι γονείς, όταν γνωρίζουν όλοι ότι το ένα τμήμα θα πάει στις 8.30, το άλλο στις 9.30...». Εκτός και αν ορισμένοι αποφασίσουν να κάνουν και τους τροχονόμους. Δύσκολο είναι;

Σημειώνουμε ότι δεν ανοίγουν τα σχολεία σε Λέσβο, Πέλλα και Ημαθία.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου