Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Φεβ 2012

 

Του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου

 

Η παγκόσμια επέκταση του καπιταλισμού συνοδεύεται με ιδεολογήματα ενάντια στο εθνικό κράτος μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε κάποτε το εμπορικό κεφάλαιο, έγινε η πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου και αναπτύχθηκε η βιομηχανική και μετέπειτα η χρηματιστική του υπόσταση.

 

Το εθνικό κράτος ξεκίνησε με τον ελεύθερο ανταγωνισμό και συστάθηκε από την ύπαρξη εθνικής αστικής τάξης με καθήκον να το απελευθερώσει, να το συγκροτήσει και να το υπερασπιστεί. Η καπιταλιστική εξέλιξη οδηγήθηκε στη σημερινή της μορφή ως μια καθαρά χρηματιστηριακή ηγεμονία πάνω στους υποδεέστερους παραγωγικούς επιχειρηματίες.

 

Πλέον η τραπεζική τοκογλυφία έχει χάσει την υπόσταση της ως Πίστη, καθώς οι ραντιέρηδες (κερδοσκόποι) ποντάρουν τα πάντα και μεθοδεύουν πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

 

Η αρχική φάση του νεοφιλελευθερισμού εκφράστηκε με τον έντονο μονεταρισμό, επιτέθηκε στον κρατικό καπιταλισμό είτε της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας είτε της Δυτικής Ευρώπης. Με σκληρή απάνθ

ρωπη αντεργατική μανία βάλθηκε να φτιάξει αρχικά την ηγεμονία της κοινωνίας του 1/3 και κατέληξε στην άγρια μορφή του να ισοπεδώνει την μεσαία τάξη. Η εμμονή στο μικρότερο κράτος, αλλά όχι στην περισσότερη κοινωνία έκανε τον νεοφιλελευθερισμό συνώνυμο με τον απάνθρωπο άγριο καπιταλισμό δίχως κοινωνικό πρόσωπο.

 

Στην Ελλάδα η ανυπαρξία εθνικής αστικής τάξης, λόγω τουρκοκρατίας, μας στοίχησε ανεπανάληπτα ώστε να μην έχουμε εθνική ολοκλήρωση και να χαθούν (προσωρινά;) πολλές πατρίδες στην Ανατολική μεσόγειο και τον Εύξεινο πόντο.

 

Το χειρότερο είναι ότι η μεταπρατική αστική τάξη έφτιαξε απατεώνες διαχειριστές που άρπαξαν και λεηλάτησαν τον εθνικό πλούτο. Ακόμη πιο επώδυνο είναι ότι επέβαλαν ένα σοφό μοντέλο Καπιταλισμού Διανομής του εθνικού χρέους. Αφού η Ελλάδα τριτογενοποιήθηκε βάναυσα μετά την αποβιομηχάνιση της έγινε ένας καταναλωτικός παράδεισος με δανεικά ξένα χρήματα. Οι νεοφιλελεύθεροι υπερασπιζόμενοι το ξένο κεφάλαιο επιτέθηκαν στο συντεχνιακό κράτος εξαιρώντας από τους στόχους προς εξόντωση τους οικονομικούς αεριτζήδες, αποκλειστικούς προμηθευτές του Δημοσίου και τους υπεργολάβους.

 

Όλοι αυτοί που γονατίζουν τώρα μπροστά στους δανειστές μας διεθνείς τοκογλύφους, ενώ νομίζουν ότι υπερασπίζονται το εθνικό κεφάλαιο και την (μη παραγωγική) αστική τάξη της χώρας στην ουσία υπηρετούν το ξένο κεφάλαιο που μας εκμεταλλεύεται. Οι νεοφιλελεύθεροι της Ελλάδος αποκαλούν ευσχήμως την ιδεολογία τους ως «επιστροφή στις αγορές» που δυστυχώς είναι συνώνυμη με το τέλος της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού κράτους.

 

Αυτοί που κόβουν όσο χαρτί θέλουν ως νόμισμα ή το κατασκευάζουν στα πληκτρολόγια των τραπεζικών υπολογιστών τους θέλουν από την Ελλάδα τη γη, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, τον ήλιο και τον αέρα της πατρίδας μας. Αυτά ορέγονται, αυτά εποφθαλμιούν. Όποιος τους διευκολύνει και ψηφίζει το μνημόνιο με βάση το αγγλικό δίκαιο τους παραδίδει την εθνική μας κυριαρχία. Δεν το ξέρουν; αγνοούν τις επιπτώσεις; Δεν φοβούνται τις συνέπειες; Από ποιους κινδυνεύει η πατρίδα; Γιατί οι νεοφιλελεύθερες συνταγές θέλουν διασπασμένη τν κοινωνική συνοχή και νεόπτωχους ή σερνόμενους για ένα κομμάτι ψωμί τους Έλληνες;

 

Οι νεοφιλελεύθεροι ως εχθροί του εθνικού κράτους λοιδορούν τους πατριώτες που αντιστέκονται. Λένε ότι σοβαρότητα είναι να δέχεσαι τα τετελεσμένα οικονομικά πραξικοπήματα, να κάνεις πάντα πίσω στους εκβιαστές, να δέχεσαι να σε χρησιμοποιούν όπως αυτοί κρίνουν. Κι όμως το να είσαι πατριώτης σημαίνει να υπερασπιστείς την αξιοπρέπεια σου, να αρνηθείς το χάϊδεμα του κατεστημένου, να πολεμήσεις όσους θέλουν να απαλλοτριώσουν την εθνική περιουσία.

 

Για να σωθεί η Ελλάδα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της, το πολιτικό της προσωπικό οφείλει να έχει σθεναρές αντιστάσεις στις επιβουλές και τις αιτιάσεις των τοκογλύφων δανειστών μας. Αυτό είναι ταυτόχρονα αντιστασιακή στάση υπέρ και του ελληνικού κεφαλαίου, που και το ίδιο έχει συρρικνωθεί τραγικά.

 

Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι δε δίνουν δεκάρα για το ένα εκατομμύριο ανέργους, λένε πως όταν ανακάμψει η οικονομία θα πάνε όλα καλά. Μα μην κρυβόμαστε τα δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες θα χρησιμοποιηθούν ως εργασιακή εφεδρεία, ανασφάλιστη και μικρού εργασιακού κόστους. Άρα οι οικονομικά νεοφιλελεύθεροι είναι η ιδεολογική αιχμή υπέρ της διάλυσης του έθνους- κράτους και οι εχθροί της πατρίδας.

 

Οι πατριώτες της χώρας οφείλουν να αποτρέψουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια διάλυσης της και ατό είναι μόνο η μια προϋπόθεση, η άλλη είναι η ενδυνάμωση του κορμού των πατριωτικών ιδεών του πολιτικού κόμματος που ενώνει όλους τους Έλληνες, η πολιτική στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. και του Γ. Καρατζαφέρη που εμψυχώνει αυτόν τον αγώνα.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου