Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Σεπ 2020
Τσίπρας / Νέα κοινωνική συμφωνία, για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ 2020

 

Μια «νέα κοινωνική συμφωνία» για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, για όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση αλλά και τις επιλογές τής κυβέρνησης Μητσοτάκη αναμένεται να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αποψινή παρέμβασή του στο Thessaloniki Forum.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να καταθέσει απόψε μια δέσμη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων, κυρίως μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία θα αφορούν τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους. Κεντρική θέση στις προτάσεις του θα έχουν το νέο παραγωγικό μοντέλο καθώς και ο νέος καθοδηγητικός - πρωταγωνιστικός ρόλος τού κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, στις υποδομές αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει -επιτέλους- να διαδραματίσει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, από το βήμα του «Economist», ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμιζε ότι εν μέσω των σαρωτικών αλλαγών που επιφέρει η πανδημία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ξανά την αξία του δημόσιου χώρου και του κράτους «όχι μόνο ως ρυθμιστή, αλλά και ως καθοδηγητή της οικονομικής εξέλιξης» κι αυτό προκειμένου «να σταματήσει η φρενήρης διεύρυνση των ανισοτήτων».

Άμβλυνση, όχι διεύρυνση των ανισοτήτων

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του θα είναι η ακόμη πιο επιτακτική, στις νέες συνθήκες, ανάγκη άμβλυνσης και όχι διεύρυνσης των ανισοτήτων, για ασφάλεια στη ζωή (Υγεία, Παιδεία, εργασία) και δικαιοσύνη στην κοινωνία, «σε μια περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών από την πανδημία και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια».

Ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός των πολλών

Οι νέες δυσκολίες και οι νέες ανάγκες επαναφέρουν επιτακτικά στην επιφάνεια τη σύγκρουση προόδου - συντήρησης, Αριστεράς - Δεξιάς, προτείνοντας διαφορετικούς δρόμους, όπως έχει περιγράψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Κεντρική θέση που θα αναπτύξει με την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη είναι ότι οι νέες συνθήκες δημιουργούν το έδαφος για την αναγκαία αλλαγή πορείας προς την προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του, που κινείται στον αντίποδα των συντηρητικών πολιτικών της Ν.Δ.

Έτσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε. θέτουν τις βάσεις γι’ αυτήν την κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους. Η σύγκλιση αυτή συμπυκνώνεται στην ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη στήριξη εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει απόψε ο Αλ. Τσίπρας είναι με μια φράση: «Ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών, για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη». Κεντρικός στόχος του, σημειώνουν, δεν είναι άλλος από μια δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος, η άμβλυνση -και όχι διεύρυνση που φέρνουν οι επιλογές Μητσοτάκη- των ανισοτήτων, η στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία, αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, η ομιλία του Αλ. Τσίπρα αναμένεται να έχει βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι, όπως θα περιγράψει, οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών. Φέρνουν έτσι στο προσκήνιο και δικαιώνουν τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς, τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, «τον οποίο τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας».

Στο χείλος της καταστροφής με τη Ν.Δ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει σε μια αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα, 14 μήνες μετά, με τα πρώτα αδιαμφισβήτητα σημάδια της ύφεσης να έχουν έρθει επίσημα πριν την έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει. Αναμένεται να περιγράψει αυτή την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνοντας λόγο για μια χώρα που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, για να τη φτάσει με τις επιλογές της η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στο χείλος της καταστροφής» κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά, και μάλιστα την ώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλες εθνικές προκλήσεις. Κρίσεις παράλληλες απέναντι στις οποίες, όπως θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση βαδίζει «χωρίς στρατηγική και σχέδιο, αφού εδώ και έξι μήνες αδρανεί σε όλα τα επίπεδα».

«Καμία δικαιολογία για αδράνεια»

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπογραμμίσει ότι πλέον δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία για αδράνεια και καθυστερήσεις που ήδη έχουν σημειωθεί με δραματικές συνέπειες». Θα επισημάνει ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία), δέχονται καθημερινά πλήγματα, ενώ συγχρόνως βλέπουν πλέον την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των «πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που τα προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ».

Απόψε, στις 7 μ.μ., η ομιλία στο Βελλίδειο

Κυριακή, στη 1 μ.μ., η συνέντευξη Τύπου

Η αποψινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιείται στο Βελλίδειο και έχει προγραμματιστεί για τις 7 μ.μ., ενώ την Κυριακή το μεσημέρι, στη 1 μ.μ., θα παραθέσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο Αλ. Τσίπρας, που είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων, θα έχει συνάντηση σήμερα το πρωί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγη:https://twitter.com/AvgiOnline

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου