Όσοι παρακολουθούν για δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναγνωρίζουν ότι από την πλευρά της Tουρκίας το τελευταίο διάστημα έχουμε μια ιστορικά πρωτοφανή κλιμάκωση απειλών και αμφισβητήσεων. Έπειτα από χρόνια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, έπειτα από ένα casus belli για άσκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων του Διεθνούς Δικαίου, έπειτα από θεωρίες για γκρίζες ζώνες κυριαρχίας και «γαλάζιες πατρίδες», η Τουρκία έφτασε να αμφισβητεί και αυτή την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Λίστα αντικειμένων
EUROKINISSI
Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά κινείται στο γνωστό μοτίβο τής επικοινωνιακής διπλωματίας, των ταξιδιών και των αγέρωχων δηλώσεων - τελικά της διαχρονικής «σχολής της ακινησίας» της Ν.Δ.
Φοβούμαστε πως -και εδώ- η ακινησία θα αποδειχθεί παγίδα. Ακινησία σε συνθήκες συνεχώς κλιμακούμενης έντασης, όπου η απέναντι πλευρά βάζει συνεχώς ζητήματα και επιζητεί να τα κανονικοποιήσει, είναι μια ακινησία τελικά μονομερής, που σπρώχνει την Ελλάδα στον τοίχο και ουδόλως εξασφαλίζει την ειρήνη. Στη δική μας ακινησία η Τουρκία απαντά με κινητικότητα. Οι συμφωνίες με τη Λιβύη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και μετέπειτα για έρευνες εντός της λιβυκής ΑΟΖ αλλά και οι συνεχείς έμπρακτες αμφισβητήσεις, παραβιάσεις, παρενοχλήσεις θέλουν να προκαλέσουν τετελεσμένα.
Η ενδεδειγμένη απάντηση πρέπει να είναι μια κινητική, ενεργητική εξωτερική πολιτική, που να εμπλέκει την Τουρκία, να την αναγκάζει να καθίσει στο τραπέζι και να την κάνει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο. Σε μια στρατηγική με ορίζοντα τη Χάγη οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ενα πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής προτείνουμε να είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Κρήτης, αλλά και με προοπτική για νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος κυριαρχίας, που εξάλλου και η ίδια η Τουρκία έχει ασκήσει στις μεσογειακές της ακτές.
Επέκταση που είναι γεωγραφικά εντοπισμένη ακριβώς στην περιοχή που υπάρχει κινητικότητα από τις όμορες χώρες και επείγει να οριοθετηθούν θαλάσσιες ζώνες. Η ανακίνηση του ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και για εκμετάλλευσή τους από όλα τα κράτη της περιοχής δημιουργεί νέες ισορροπίες από τις οποίες θα ήταν εγκληματικό να απουσιάζουμε. Ας θυμίσουμε εδώ την πολύ πρόσφατη, ιστορική, συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Είναι εξάλλου προφανές ότι η συγκεκριμένη επέκταση στα 12 μίλια θα διαψεύσει προσδοκίες της άλλης πλευράς πως η στρατηγική της θα επιβραβευτεί με σιωπηρή εγκατάλειψη δικαιωμάτων που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι φυσικά αυτονόητο ότι μια τέτοια ενέργεια οφείλει να γίνει με πλήρη ενημέρωση των εταίρων μας και των όμορων χωρών. Όχι μόνο για διπλωματικούς λόγους, αλλά στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για όλη την περιοχή, που θα οδηγήσει σε οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ για όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Που πρέπει με τη σειρά της να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συνεννόησης των χωρών της περιοχής για τα θέματα της ενέργειας, της ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, των ροών μετανάστευσης, αλλά και των αδιάκοπων περιφερειακών εντάσεων, σε μια πολυμερή διάσκεψη, τελικά, για την Ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεγονός που δεν θα φέρει μόνο κοντά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα δημιουργήσει και νέους, ευνοϊκότερους όρους για την επανένωση της Κύπρου.
* Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι βουλευτής Νομού Λέσβου, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
πηγη: https://www.avgi.gr