«Και να σκεφτεί κανείς ότι τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου την έχει η ΠΑΣΠ. Αλλά νίκησε ο Λοβέρδος». Με τη σκέψη αυτή εξηγεί συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά την άρνησή της να υπογράψουν οι βουλευτές του κόμματός της το κοινό κείμενο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 εναντίον του κυβερνητικού αυταρχισμού για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η πρωτοβουλία, που φέρεται να ξεκίνησε από τον Γ. Βαρουφάκη, εξελίχθηκε από τον Δ. Κουτσούμπα και αγκαλιάστηκε από τον Αλ. Τσίπρα, λειτούργησε σαν θρυαλλίδα για την ανάδυση του εσωτερικού διχασμού του Κινήματος Αλλαγής που έχει εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη (όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) τακτική των ίσων αποστάσεων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά δεν απάντησε καν στο τηλεφώνημα του Γ. Βαρουφάκη και είχε μια σύντομη και άγονη επικοινωνία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στη συνέχεια χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της»

Στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά εκφράστηκαν και οι δύο απόψεις, υπέρ και κατά της υπογραφής, αλλά τελικά επικράτησε η απόρριψη της πρότασης με κεντρικό επιχείρημα ότι θα δημιουργούταν ανάφλεξη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι συνεργάτες της θεώρησαν δεδομένο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος που είναι και συνταγματολόγος θα ξεσπάθωνε υπέρ της κυβερνητικής απόφασης, ενώ πιθανή θεωρούσαν μια έντονη αντίδραση της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου υπέρ της συνταγματικότητας της κυβερνητικής απόφασης. Ο Ν. Αλιβιζάτος έχει μεγάλη επιρροή γιατί είναι εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο της κεντροαριστεράς αφού είχε αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής από τη βάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Το γεγονός ότι ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ καθηγητής Αντ. Μανιτάκης πήρε ανάλογη θέση έπαιξε επίσης το ρόλο του.

Εντύπωση πάντως προκαλεί σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης όλο το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που εκλαμβάνουν ως ένδειξη αμηχανίας. Επίσης, θεωρούν σημαντικό πολιτικό γεγονός τη συνέργεια όλων των κομμάτων της Αριστεράς για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της. Και αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια και αν διαφαίνεται δυνατότητα διαμόρφωσης αντιδεξιού μετώπου απέναντι στο αντιΣΥΡΙΖΑ. 

πηγη:https://tvxs.gr