Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Οκτ 2020
Microsoft-Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης για την επένδυση...
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

5.10.20

 

 
 

Η επένδυση που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft έχει για την ώρα μερικά... «θολά» σημεία Επένδυση στον τομέα της τεχνολογίας ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. 
 
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Ωστόσο για την ώρα υπάρχουν μερικά «θολά» σημεία στη συμφωνία. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για επικοινωνιακές φιέστες και ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί πώς και πότε θα εκκινήσει και σε τι βάθος χρόνου θα υλοποιηθεί. 
 
 Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της επένδυσης, η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο.
 
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αναφέρθηκε έργα όπως αυτό που τώρα υλοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία και ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες. 
 
 «Από το 2021, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου, με μία απλή εφαρμογή στο κινητό, θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων αλλά και της ίδιας της ζωής της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως ακριβώς ήταν πριν από δυόμισι χιλιετίες. Και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή και να θαυμάσει τα αριστουργήματα του μουσείου της, μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsoft στο υπουργείο Πολιτισμού», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. 
 
 ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα προς τον Μητσοτάκη 
 
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης, παρά την τεράστια ύφεση και την οικονομική καχεξία που δημιούργησαν στη χώρα ήδη πριν την πανδημία, πανηγυρίζουν με φιέστες ότι έφεραν στην Ελλάδα την μεγάλη άμεση επένδυση της Μicrosoft» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ..
 
 «Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είμαστε καταρχήν θετικοί στις ξένες και τις εγχώριες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο των νέων τεχνολογιών όπως είναι αυτή της Μicrosoft. Άλλωστε ως κυβέρνηση έχουμε δώσει δείγματα γραφής, με επενδύσεις ύψους 2.5δισ. ευρώ που υλοποιήσαμε και αφορούσαν την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων. 
 
 Ωστόσο, επειδή σε κάθε επένδυση το ζήτημα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και το ύψος του οφέλους που απομένει στην ελληνική οικονομία, συνιστούμε στην κυβέρνηση να σταματήσει τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια και να απαντήσει στον ελληνικό λαό σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:
 
 Ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος των άμεσων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύσει ο πολυεθνικός κολοσσός στη χώρα μας, όταν το κόστος κατασκευής ενός region Data Center κυμαίνεται από 20 έως 50εκ. ευρώ; Από πού προκύπτουν τα 400εκ. ευρώ και οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας, όχι στην εταιρεία αλλά στον κλάδο; 
 
Ποια ακριβώς η συμβολή του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του στην υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της Microsoft, που έχει μπει ήδη σε 7 χώρες της Ε.Ε αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες μόνο την τελευταία χρονιά, παρέχοντας υπηρεσίες cloud παγκοσμίως;
 
 Ποιο το οικονομικό αντάλλαγμα της Ελλάδας, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, από την ψηφιακή αποτύπωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς;». «Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε να ενημερωθούμε αρμοδίως για τις λεπτομέρειες της επένδυσης. Έως τότε, η κυβέρνηση ας αφήσει τους πανηγυρισμούς και ας ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική της στην οικονομία και την κοινωνία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση... 
 
 Πηγή:avgi.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου