Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Μάι 2013

 

 

 

14.5.2013

 

 

(...) Οι στόχοι αυτής της συγκεκριμένης κυβέρνησης, έχουν φανεί, εξάλλου, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Αν κανείς ξεφυλλίσει το βίο και την πολιτεία της, μόνο σε σχέση με την εκπαίδευση, θα δει τι έχει κάνει η κυβέρνηση αυτή. Τι έχουν κάνει η μνημονιακές κυβερνήσεις για την ακρίβεια πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης. Μέχρις στιγμής έχουν συγχωνευθεί περίπου 2.000 σχολικές μονάδες, έχουν σταματήσει να λειτουργούν θεσμοί και προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, δηλαδή η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Λύκεια, η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια, τα τμήματα υποδοχής, έχουν εγκαταλειφθεί τα Αθλητικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, έχουν εγκαταλειφθεί οι δραστηριότητες όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τα Πολιτιστικά Προγράμματα. Έχουμε παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία πεινώντας. Έχουμε παιδιά τα οποία δεν έχουν μέσον για να πάνε στο σχολείο τους. Έχουμε γονείς που στηρίζουν τα σχολεία, τα λειτουργικά τους έξοδα, το πετρέλαιο, την γραφική ύλη. Οπότε τι μας λένε τώρα. Και αυτή τη στιγμή έχει επινοήσει αυτό το περίφημο ωράριο, που είναι προφανές το τι γίνεται. Νομίζω πια το έχει καταλάβει όλη η κοινωνία ότι οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν θέμα για αυτό το περίφημο (επιπλέον) δύο ωρών.

 

Δ: Αυτό ήθελα να σας πω. Μιλούσα και με εκπαιδευτικούς πάρα πολλούς και αυτό που έχουν να πουν είναι ότι αυτό, είναι μια βιτρίνα, ουσιαστικά το δίωρο, γιατί πίσω από αυτό βρίσκεται η απομάκρυνση χιλιάδων εκπαιδευτικών και θέσεις ανεργίας. Νομίζω ότι και κάθε αδαής το καταλαβαίνει αυτό.

 

Κ: Φυσικά. Νομίζω πια ότι το έχει καταλάβει η κοινωνία και γι' αυτό ακόμα και στην Πάτρα υπήρξε μια μεγάλη, σχεδόν αυθόρμητη συγκέντρωση, γιατί ήταν πολύ μικρός ο χρόνος από την ώρα που προκηρύχθηκε αυτή η συγκέντρωση, αυτή η πορεία κόσμου που δεν ήταν μόνο εκπαιδευτικοί αλλά απ' όλες τις κοινωνικές ομάδες. Γιατί πραγματικά πρέπει να καταλάβουμε, πρέπει να σταματήσουμε από μόνοι μας οι πολίτες αυτόν τον κοινωνικό αυτοματισμό που καταντάει κανιβαλικός. Δεν μπορεί όταν απεργούν οι γιατροί να φταίνε οι γιατροί, όταν απεργούν οι καθηγητές να φταίνε οι καθηγητές, όταν απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, να φταίνε οι εργαζόμενοι. Όχι! Όλοι οι άνθρωποι, μέσα από τρομερούς αγώνες, μετά από εκατόμβες αίματος, χρησιμοποιούν τις απεργίες για να διεκδικήσουν, δηλαδή να επισφραγίσουν κάποια δικαιώματά τους, έτσι δεν είναι; Άρα η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον των καθηγητών αυτή τη στιγμή, θα μου επιτρέψετε. Η κυβέρνηση επ' αφορμή τους καθηγητές, τους εκπαιδευτικούς και το πάρα πολύ επείγον θέμα των σχολείων και των εξετάσεων,υλοποιεί μια πολιτική του εθνικού τάφου. Να μην ακούγεται μιλιά. Να μην ακούγεται κανένας.Να μην υπάρχει διαμαρτυρία, παρά μόνο να καταπίνουμε αμάσητα τα κάθε αισιόδοξα μηνύματα που στέλνει αυτή η κυβέρνηση για το φως στην άκρη του τούνελ.

 

Δ: Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος διεκδικεί τα αυτονόητα και αυτά που δικαιούται, όταν πρέπει και όπως πρέπει, πιέζοντας αναλόγως. Θέλω να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Επειδή θεωρώ, βεβαίως, πιο φρόνιμο και πιο σοφό να περιμένουμε και τις αποφάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ...

 

Κ: Ασφαλώς και αυτό κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χειραγωγήσαμε καθόλου το συνδικαλιστικό κίνημα παρ' ότι με πάρα πολλή πίεση, ας πούμε, κατα από τους ανακριτές των ΜΜΕ- συγγνώμη, εξαιρούνται οι παρόντες (...)

 

Δ: (...) Με αφορμή αυτό το θέμα, (γίνεται λόγος) και για τις οι ευθύνες των ΜΜΕ, και συγκεκριμένες ευθύνες, γιατί ξαφνικά τώρα-μιλάω ίσως για μεγαλύτερο εύρος Μέσων- θυμήθηκαν όλοι την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό (...)

 

Κ: Ακριβώς. Ενώ κανένας δεν έχει κάνει θόρυβο για τα παιδιά που λιποθυμούσαν στο σχολείο αλλά απλώς, με προεξάρχουσα την κα Διαμαντοπούλου, μας έλεγαν εμάς, ας πούμε, που είχαμε πρωτοξεκινήσει αυτό το θέμα, ότι είμαστε λαϊκιστές. (...)

 

 

Δ: Οπότε λοιπόν, περιμένοντας τις αποφάσεις, ως ΣΥΡΙΖΑ και ως βουλευτής ενός Νομού πολύπαθου γενικότερα, η στάση παραμένει η ίδια; Ακόμα και αν τελικά η απόφασή τους είναι ότι "ναι εμείς θα προχωρήσουμε σε απεργίες μέσα στις Πανελλαδικές", και η κυβέρνηση τηρήσει την ίδια αδιάλλακτη στάση, με την επιστράτευση;

 

Κ: Κοιτάξτε, εμείς θα παρακολουθήσουμε τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών. Θα είμαστε δίπλα τους σε οτιδήποτε αποφασίσουν. Είναι βέβαιο για εμάς (τι επιλέγουμε) ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών. Τον δικαιώτατο αγώνα των εκπαιδευτικών, ο οποίος δεν είναι μόνο των εκπαιδευτικών -αυτό πρέπει να καταλάβει η κοινωνία: όταν απεργούν οι γιατροί δεν πρέπει να αφήνονται μόνοι τους οι γιατροί, όταν απεργούν οι εκπαιδευτικοί, δεν πρέπει να αφήνονται μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί.

 

Δ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ. Εμείς θα τα ξαναπούμε και πάλι για οτιδήποτε αφορά την ελληνική κοινωνία πρωτίστως. (...)

 

Κ:Σας ευχαριστώ κι εγώ. Καλημέρα.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου