Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Μάι 2013
Αυτοψία της Μαρίας Κανελλοπούλου στο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολού
Κλίκ για μεγέθυνση
Αυτοψία της Μαρίας Κανελλοπούλου στο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολού

 

-Αποκαλυπτικές φωτογραφίες του περιβαλλοντικού εγκλήματος-

 

 

10.5.2013

 

Σήμερα, Παρασκευή 10.5.2013 και ώρα 13.30, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου με ομάδα αυτοδιοικητικών στελεχών και κατοίκων της Αιγιάλειας και και του Ερινεού μετέβησαν στο χώρο όπου έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής ΧΥΤΑ (Παπανικολού).

 

Επ’ αφορμή της επίσκεψης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

 

«Αποφασίσαμε σήμερα, μέρα Παρασκευή και σε εργάσιμη ώρα, να επιδιώξουμε αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ Παπανικολού. Στο φως της μέρας, με σεβασμό προς τους εργαζόμενους, με τα πρόσωπά μας, δηλώνοντας τα ονόματα και τις ιδιότητές μας, μεταβαίνοντας με τα αυτοκίνητά μας και τις πινακίδες τους πήραμε την απόφαση να συμβάλουμε ενεργά στην αποκάλυψη του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή.

 

Συναντήσαμε την άρνηση των επιχειρηματιών που κρύφτηκαν τις προηγούμενες βδομάδες πίσω από 10 διμοιρίες ΜΑΤ. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας είχε δηλώσει σε τοπικούς εκπροσώπους ότι μπορούν και υποχρεούνται να παρακολουθούν τα έργα.

 

Από την περιμετρική επίσκεψή μας στο εργοτάξιο διαπιστώσαμε τα εξής αποκαλυπτικά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν και στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε:

 

-Καθ’ όλη τη διαδρομή από τις Καμάρες μέχρι τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ γίνεται έντονα αντιληπτό το υπερπλούσιο επιφανειακό υδατικό δυναμικό της.

 

-Οι πολλαπλοί και αλληλοκαλυπτόμενοι μικροί χείμαρροι έχουν χαρίσει στην περιοχή πλούσια βλάστηση, ενώ συμβάλλουν στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον της περιοχής.

 

-Η θέση του ΧΥΤΑ περιβάλλεται από εκτεταμένες καλλιέργειες (αμπελώνες) και από μεγάλες εκτάσεις ελαιοδένδρων.

 

-Ο χώρος του ΧΥΤΑ έχει πλήρως εκσκαφεί εμφανιζόμενος σαν «κρανίου τόπος» εν μέσω έντονα πράσινων ορεινών όγκων.

 

-Ακριβώς στα όρια του ΧΥΤΑ και επί του ενός άκρου του βρίσκεται καταρράκτης ο οποίος δημιουργεί ροή νερού και κοίτη με κατεύθυνση απευθείας προς το κοίλο του ΧΥΤΑ. Η ροή του νερού, δε, έχει διακοπεί τεχνητά από συνεργείο, με μπαζώματα και επιχωματώσεις ώστε να μη γίνεται αντιληπτή από μακριά -και κυρίως από την είσοδο του εργοταξίου- η ύπαρξη νερού στο χώρο που προορίζεται για ταφή σκουπιδιών. Το νερό του καταρράκτη, προηγουμένως, κατέληγε σε παρακείμενο μεγάλο χείμαρρο. Είναι προφανής ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων όλης της περιοχής.

 

-Στο χώρο του ΧΥΤΑ έχει εγκατασταθεί γεωτρύπανο. Όπως πληροφορηθήκαμε, το μηχάνημα ενεργεί μελέτη εδάφους. Μία τέτοια μελέτη είναι όρος εκκίνησης ενός παρόμοιου έργου και κάθε ύστερη διενέργειά της αποτελεί λόγω ακυρότητας της εκκίνησης του έργου αυτού καθώς και ποινικό αδίκημα.

 

Μετά από όλα αυτά, ας μας πουν οι κ.κ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Δήμαρχος Αιγιαλείας και κυρίως η κυβέρνηση που θάλπει τέτοιου είδους «επενδύσεις», αν εμμένουν στις τοποθετήσεις τους περί σοβαρού, μελετημένου και ωφέλιμου έργου.

 

Δεν μπορούν πια να κρύψουν τίποτα.»

 

Από το γραφείο

της βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Μαρίας ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου