Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Μάρ 2012

 

 

Πρόταση περί ατομικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων, σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα κάποιοι από δόλο, προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες βλάπτουν τις υπηρεσίες και τον υπηρετούμενο

ελληνικό λαό, κατέθεσε στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

 

• Αναπτύσσοντας την πρότασή του, επί του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Χρυσανθακόπουλος

εξήγησε, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα να υπάρχουν οι σχέσεις διαφάνειας και να λειτουργούν τα όργανα κατά τρόπο που θα υπερβαίνει τα συντεχνιακά συμφέροντα, τις διαδικασίες αλληλεγγύης και τα λάθη από ομάδες, οι οποίες φέρονται αλληλέγγυα σε οποιονδήποτε υπάλληλο για οιοδήποτε παράπτωμα. Τη στιγμή μάλιστα, που το δημόσιο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα, καθρέφτη ηθικής και όχι χώρο που η ανομία και η παρέκκλιση διαρκώς θα κυριαρχεί.

 

 

 

 

• Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι:

«Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να εκλείπει του δημοσίου υπαλλήλου πίσω από το γενικό όρο του δημοσίου, πίσω από την ασάφεια των ευθυνών, πίσω από την ερμηνεία των νόμων, πίσω από την αμέλεια και την άρνηση εφαρμογής τους σε αναμονή υποτιθέμενης εγκυκλίου και πίσω από την άρνηση έκδοσης εγκυκλίου από υπηρεσιακούς παράγοντες, ύστερα από τη νομοθέτηση μέσα στη Βουλή.»

 

• Για τους λόγους αυτούς, ο κ.Χρυσανθακόπουλος πρότεινε να συμπεριληφθεί στον υπό ψήφιση Κώδικα, το ακόλουθο άρθρο:

«Για παράνομες πράξεις, για αμέλεια και παραλείψεις, για τη μη τήρηση νομοθετικών διατάξεων ή εκτελεστών υπουργικών αποφάσεων από δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και από τα όργανα διοίκησης στην εκτέλεση των καθηκόντων τους πέραν του δημοσίου, υποχρεούται σε αποζημίωση έναντι του ζημιωθέντος, ο δημόσιος υπάλληλος ή τα μέλη οιασδήποτε μορφής συλλογικού οργάνου, που προκάλεσαν τη ζημία».

 

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ, τόνισε με έμφαση, ότι «αυτό σημαίνει ισότητα απέναντι στους πολίτες. Αυτό είναι συνταγματική επιταγή. Η άρνηση ανάληψης αυτής της ευθύνης δείχνει ότι τελικά νομοθετούμε χωρίς το δια ταύτα.»

 

• Για να καταλήξει, καταθέτοντας την σχετική πρότασή του, ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος:

«Ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη μομφή και η χειρότερη για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου είναι ότι στήνει μια πυραμίδα διαφθοράς που δομείται από τα πάνω προς τα κάτω, αλλά και επαναδρά από τα κάτω προς τα πάνω.

Άρα, εάν θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους πολίτες, θα πρέπει να δίνουμε αυτή τη δυνατότητα κατόπιν αμετακλήτου δικαστικής αποφάσεως σε όλα τα επίπεδα, να έχει συνέπειες ο υπάλληλος ο οποίος παρέβη τους νόμους συνειδητά με ίδια ωφέλεια εξαιτίας αμελείας ή άλλων λόγων, δια δόλου και θα πρέπει να υπόκειται στις συνέπειες ακόμη και της αποζημιώσεως.»

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου