Με ένα διευκρινιστικό δελτίο τύπου το Νομικό Συμβούλιο προχώρησε σε αναδίπλωση σχετικά με την εγκύκλιο που επιχειρούσε να βάλει φρένο στη δυνατότητα δημοσίων υπαλλήλων να καταθέτουν σε δικαστήρια ενάντια στο Δημόσιο.

Η εν λόγω εγκύλιος με την υπογραφή της Νομικού Συμβούλου του Κράτους, Ελένης Παπαμιχάλη, προς το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς γνωστοποιούσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να προσέρχονται ως μάρτυρες σε δίκες που το δημόσιο εγκαλείται για παράνομες πράξεις. Όποιος το έκανε θα διωκόταν, καθώς σύμφωναμε τη Νομικό Σύμβουλο αποτελεί «πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα».

Το ζήτημα έλαβε και ευρωπαϊκές διάστασεις μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος ΚούλογλουΣτο εσωτερικό, η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε αντισυνταγματική την επίμαχη εγκύκλιο και ζήτησε την άμεση ανάκληση της με ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι είναι «αντισυνταγματική, αυθαίρετη και απαράδεκτη».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προχώρησε σε αναδίπλωση εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν - πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».
πηγη: https://tvxs.gr