Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2012

 

ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΗ KOYBEΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Την άλλη Κυριακή θα πάμε, σε διάστημα μικρότερο των 45 ημερών, για δεύτερη φορά στις κάλπες. Αυτόν τον μήνα που πέρασε, η ούτως η άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα επιδεινώθηκε. Και μαζί κορυφώθηκε η αγωνία των πολιτών για την αυριανή μέρα. Θέλω λοιπόν ευθύς εξ αρχής να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάει η χώρα για τρίτη φορά στις κάλπες και να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτική, σταθερή και αποτελεσματική, που θα αναλάβει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ, με την κοινωνία όρθια. Σας το λέω καθαρά : Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Συναντηθήκαμε με χιλιάδες πολίτες αυτές τις μέρες. Και ακούσαμε την αγωνία τους: Πώς θα ξεφύγουμε από το Μνημόνιο και την κρίση ; Πώς θα κρατηθούμε στο ευρώ; Πώς θα έχουμε κυβέρνηση στις 18 ; Και στα τρία ερωτήματα η Δημοκρατική Αριστερά απαντά συγκεκριμένα και με υπευθυνότητα.

Το αποδείξαμε στις διερευνητικές εντολές.

Εκεί πήραμε πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επέτρεπε το 6%. Σηκώσαμε την διερευνητική εντολή και με την πρότασή μας για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας λαϊκής κοινοβουλευτικής στήριξης, φέραμε τα πράγματα ένα βήμα πριν τη λύση. Προτάξαμε το συμφέρον του τόπου. Άλλοι προτάξανε το κομματικό. Τώρα όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές σκοπιμότητες.

 

Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που δεν χρειάζεται να μετακινήσει τη βασική πολιτική της γραμμή. Γιατί είπε από την αρχή την αλήθεια στο λαό και του έδειξε τη ρεαλιστική και συνάμα μαχητική διέξοδο από την κρίση.

 

Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε άλμα στο κενό με την μονομερή καταγγελία του μνημονίου, εμείς προβάλαμε το διπλό στόχο: παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του μνημονίου. Τότε οι οπαδοί του μνημονίου μας είπαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, ενώ οι οπαδοί του «όλα η τίποτε» θεώρησαν την πρόταση μας όχι αρκούντως επαναστατική. Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος πολίτης εύκολα διαπιστώνει ότι όλη η σοβαρή συζήτηση στον τόπο μας γίνεται ακριβώς πάνω στους δύο άξονες που εξαρχής θέσαμε.

 

Εμείς ξέραμε ότι η πρόταση μας είναι ρεαλιστική γιατί είχαμε συνυπολογίσει τις θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το δυνάμωμα των φωνών που αμφισβητούν το μονόδρομο της λιτότητας και τονίζουν την επιταγή της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

 

Αυτή τη θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω και στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες. Εκεί είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μετέφερα την φωνή του περήφανου και μαχόμενου λαού μας, μίλησα για τις δυσκολίες που περνάμε και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αντιστροφή της κατάστασης. Μετέφερα την απόφαση μας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να δρομολογήσουμε εδώ και χρόνια και ζήτησα την αλληλεγγύη των εταίρων μας.

Προσπάθησα να συμβάλω ώστε να κερδίσει η χώρα μας περισσότερους φίλους και συμμάχους, να βρει μεγαλύτερη κατανόηση, να αρθούν δυσπιστίες και προκαταλήψεις. Και θέλω να σας πω το πολιτικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα : υπάρχει έδαφος για συζήτηση, για συνεννόηση, τελικά για διαπραγμάτευση . Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να περπατήσουμε. Και σ’ αυτόν τον δρόμο δεν είμαστε μόνοι. Μπορούμε; Ναι , μπορούμε.

 

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το ερώτημα που κυριαρχεί και απευθύνεται προς όλους, αφού δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία , είναι « με ποιόν θα συνεργαστείτε».

Εμείς πιστεύουμε ότι το ερώτημα είναι εύλογο. Προηγείται όμως ένα άλλο. Πάνω σε ποιες συγκεκριμένες θέσεις μπορείτε να συμφωνήσετε για να κυβερνήσετε; Και πιστεύουμε ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί τώρα , προεκλογικά και να μην αναζητείται η - ακόμα χειρότερα – να κατασκευάζεται κοινή προγραμματική βάση πρόχειρα κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

 

Αναλαμβάνουμε λοιπόν σήμερα την πολιτική πρωτοβουλία να παρουσιάσουμε ενώπιον των πολιτών το Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης, την προγραμματική μας πρόταση για την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Την απευθύνουμε στους πολίτες και στις πολιτικές δυνάμεις. Παρουσιάζουμε δημόσια, πριν από τις εκλογές όσα θα διαπραγματευτούμε με τα άλλα κόμματα μετά τις εκλογές στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

 

Όσα παρουσιάζουμε, σήμερα, βασίζονται στη συστηματική μελέτη της κατάστασης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των βαρύτατων συνεπειών της στη ζωή των πολιτών.

Σήμερα είναι σαφές Τί μπορούμε να διεκδικήσουμε, Πώς μπορούμε να το πετύχουμε, σε Ποιούς μπορούμε να στηριχτούμε.

 

Οι θέσεις μας είναι :

 

Πρώτον, η απόρριψη μονομερούς ενέργειας καταγγελίας του μνημονίου, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε , και παρακαλώ την προσοχή σας στο σημείο αυτό, από το εξωτερικό. Το ευρώ είναι αμετάκλητο κεκτημένο.

 

Δεύτερον, η αποδέσμευση από το Μνημόνιο σταδιακά με διαπραγματεύσεις.

 

Σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου με προοδευτικό πρόγραμμα, Κυβέρνηση ισχυρή για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση ικανή για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, Κυβέρνηση σταθερή για να κρατήσει την κοινωνία όρθια, εκπονήσαμε το Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχους , ρήτρες και δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα:

 

1ον. Κάθαρση στο Πολιτικό Σύστημα.

 

Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ Υπουργείων, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο νόμος να προβλέπει και να εξασφαλίζει διοικητικά την επιβολή ποινών και τη δήμευση περιουσιών για όσους τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους.

Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και υπαγωγή των οικονομικών εγκλημάτων των υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση των βουλευτών μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ο κάθε πολίτης και εφόσον βέβαια θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Δραστικός περιορισμός του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών και βουλευτών, καθώς και των ατελειών που απολαμβάνουν. Πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, χωρίς συμμετοχή πολιτικών προσώπων.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.

 

 

2ον. Αποδέσμευση από το Μνημόνιο

 

• Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2017. Αλλαγή της ρύθμισης του μνημονίου, σύμφωνα με την οποία δεσμεύονται όλα τα έσοδα στην εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές.

Πάγωμα των περικοπών του Ιουνίου σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση της Πράξης για τη μείωση του κατώτατου μισθού, που συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο των αμοιβών. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας. Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας, με την άμεση σύνταξη περιουσιολογίου και την ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Λιγότερους φόρους από τους αδύναμους-Περισσότερους από τους ισχυρούς. Αύξηση του αφορολογήτου. Φορολόγηση της ακίνητης Εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.

 

3ον .Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσουμε δουλειά σε νέους και ανέργους. Επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επενδύσεις Έντασης Εργασίας. Ανάπτυξη με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας. Εξαίρεση των Δημοσίων Επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Παροχή άμεσης ρευστότητας από τις Τράπεζες στις επιχειρήσεις τουλάχιστον του 25% των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης. Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Ρυθμίσεις δανείων για ανέργους και φτωχούς. Ισχυρός ρόλος του Δημοσίου στις διοικήσεις των τραπεζών με τριετή επιχειρηματικά σχέδια, με στόχο την επιστροφή στο Κράτος των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: σπάσιμο των καρτέλ, σπάσιμο των ολιγοπωλιακών αγορών και των εναρμονισμένων πρακτικών, μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενίσχυση καταναλωτικών συνεταιρισμών και άμεση σύνδεση παραγωγού-καταναλωτή.

 

4ον . Αγροτική Ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

 

Ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ διεκδικώντας :

• την αύξηση του προϋπολογισμού , σε σχέση με την τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Δικαιότερη κατανομή των πόρων της ΚΑΠ, βάσει κοινωνικά δίκαιων κριτηρίων, όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ και το ποσοστό απασχόλησης στο γεωργικό τομέα.

• Άμεση Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες. Χρηματοδότηση 2,3 δις ευρώ από τις Κοινοτικές Επιδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα.

• Παροχή γης και κατάρτισης σε αγρότες και νέους για να κερδίσουμε τη μάχη στο εμπορικό ισοζύγιο των τροφίμων.

• Δημιουργία Τοπικών Συμφώνων Ανάπτυξης με έμφαση στη σύζευξη Ποιοτικής Γεωργίας-Τουρισμού-Πολιτισμού.

 

5ον. Μετανάστευση -Ασφάλεια των πολιτών.

Ανασυγκρότηση των πόλεων και των υποβαθμισμένων γειτονιών με δημόσια έργα και κίνητρα για ιδιωτικά έργα, με στόχο την επανακατοίκηση των πόλεων και την αναβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων. Χρηματοδότηση των έργων μέσω της ένταξης των επτά μεγάλων δήμων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης Πόλεων. Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ. .Εγγύηση της Νομιμότητας και της Ασφάλειας ως ατομικού δικαιώματος και ως δημόσιου αγαθού για όλους: Έλληνες και νόμιμους μετανάστες. Εφαρμογή του νόμου για τους παράνομους μετανάστες.

6ον. Υπεράσπιση και Διεύρυνση του Κοινωνικού Κράτους.

Προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που υλοποιούν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας ανέργων και φτωχών. Καθιέρωση επιδόματος για τους φτωχούς. Αύξηση και επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας. Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας. Κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών της Εκπαίδευσης και της Υγείας, με άμεση αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων στα Πανεπιστήμια , τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

 

7ον. Εξωτερική Πολιτική

 

Πρωτοβουλίες για την υπογραφή με την Τουρκία moratorium ώστε να παγώσουν με ασφάλεια οι εξοπλιστικές δαπάνες για μια πενταετία.

Ενεργητική προώθηση των διαπραγματέυσεων με τη FYROM για την επίλυση το ζητήματος της ονομασίας.

 

Αυτές τις 7 θέσεις προτείνουμε στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

 

Εμείς σε κάθε περίπτωση με αυτές θα προσέλθουμε.

Για να ξέρουν οι πολίτες τι θα πράξουμε.

 

Οι πολίτες κρατάνε το κλειδί της λύσης στα χέρια τους.

Τους ζητάμε να ενισχύσουν τη ΔΗΜΑΡ.

Τη μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή, την αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τη μόνη που σήμερα μπορεί να αντισταθεί στον ψευδεπίγραφο δικομματισμό που προσπαθούν να στήσουν.

Τους λέμε : μας γνωρίσατε και ξέρετε ότι μπορείτε να μας εμπιστευτείτε. Μην διστάσετε λοιπόν αυτή την φορά να μας δώσετε την ψήφο σας.

Θα την τιμήσουμε και θα την αξιοποιήσουμε. Θα πιάσει τόπο.

Δώστε μας εντολή για λύση. Ακόμα περισσότερο, δώστε μας την τρίτη και καθοριστική εντολή για λύση.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου