Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Φεβ 2023
Το πρώτο θετικό σημάδι από τη Βραζιλία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία μειώθηκε κατά 61% τον Ιανουάριο που μας πέρασε, τον πρώτο μήνα στην εξουσία του Προέδρου Λούλα, ο οποίος έχει υποσχεθεί να ξαναρχίσει τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι, ενώ η μείωση ήταν ένα καλό σημάδι, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι η αποψίλωση των δασών, η οποία αυξήθηκε υπό τον ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, έχει αντιστραφεί.

Η ήττα Μπολσονάρου, εκτός όλων των άλλων, σηματοδότησε και τον τερματισμό μιας εγκληματικής πολιτικής τόσο για τη Βραζιλία όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η ακροδεξιά κυβέρνηση είχε προωθήσει μια στρεβλή «οικονομική ανάπτυξη» στην εκτεταμένη περιοχή του Αμαζονίου εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και των ιθαγενών κατοίκων του αρχέγονου δάσους. Μια εγκληματική πολιτική κατ’ εντολή οικονομικών κολοσσών, πολυεθνικών και καρτέλ, που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά λεηλάτησαν τον μεγάλο πνεύμονα του πλανήτη. Μια πολιτική στην οποία ο Πρόεδρος Λούλα όλοι ελπίζουμε να βάλει ένα τέλος. Μόνο που στην προσπάθεια αυτή η Βραζιλία είναι αδύνατον να τα καταφέρει μόνη της και χωρίς τη βοήθεια του υπόλοιπου κόσμου.

Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία του Ταμείου του Αμαζονίου, το οποίο υποστηρίζεται κυρίως από τη Νορβηγία και τη Γερμανία, που είχε παγώσει από τον Μπολσονάρου και επανενεργοποιήθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο μήνα. Η Γερμανία δεσμεύτηκε να παράσχει 87 εκατομμύρια δολάρια σε χαμηλότοκα δάνεια προς τους αγρότες για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων περιοχών και 34 εκατομμύρια δολάρια στην τοπική κυβέρνηση της Αμαζονίας ως μια έμπρακτη στήριξη στον Πρόεδρο Λούλα για την προστασία του δάσους και των κατοίκων του.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου